Moeite met opstaan? Zo maak je het makkelijker om uit bed te komen

Moeite met opstaan? Zo maak je het makkelijker om uit bed te komen Moeite met opstaan? Zo maak je het makkelijker om uit bed te komen Moeite met opstaan? Zo maak je het makkelijker om uit bed te komen

Heb je moeite met opstaan? Er zijn van die dagen dat de wekker minstens twee uur te vroeg gaat. Of het nou komt door slaaptekort, of doordat je niet lekker in je vel zit en je gewoon even wilt verstoppen onder de dekens: zo maak je opstaan makkelijker.

Moeite met opstaan: 7 tips

Maak een routine van je opstaanritueel

Heel veel ochtendklusjes kun je ’s avonds al voorbereiden: zet je ontbijt alvast klaar (of je het nu thuis opeet of meeneemt voor onderweg), leg je outfit klaar en pak je tas alvast in. Dan hoef je in elk geval geen ingewikkelde keuzes te maken en kun je gestroomlijnd van ‘voeten op de grond’ tot ‘voordeur dicht’.

Wek jezelf met een fijn muziekje

Wakker worden met een prettig deuntje helpt enorm om weer zin te krijgen in de dag. Vogel uit wat voor jou prettig is: iets rustigs, of juist een meezinger of stevige beat waardoor je meteen wakker bent. Spotify heeft allerlei afspeellijsten voor het moment, zoals ‘Wake up happy’ en ‘Wake up and smell the coffee’.

Laat licht binnen

Daglicht maakt meteen wakkerder. Het stuurt een seintje naar je hersenen dat het tijd is om weer in actie te komen. Het is dus slim om je gordijnen een stukje open te laten als je gaat slapen. In de herfst en de winter heb je hier natuurlijk niet zoveel aan – dan kun je overwegen om voor een kunstmatig ‘wake up light’ te kiezen, dat heeft hetzelfde effect.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Neem de tijd

Een gestroomlijnd ritueel is handig, maar plan het allemaal niet té strak. Zorg dat je in elk geval tijd hebt voor een kop koffie of thee. Als alles in 20 minuten moet, sta je alsnog voor de deur naar adem te happen (al zijn er mensen die dáár juist goed wakker van worden – whatever works voor jou).

Stel jezelf iets in het vooruitzicht

Staat je een saaie dag te wachten? Zorg dan dat je jezelf ook iets leuks in het vooruitzicht stelt. Lekker zwemmen na je werk, eten met een vriendin, verder lezen in dat mooie boek…

Investeer in je slaap

Hier heb je ’s ochtends niet zoveel aan, dus dit is echt een kwestie van vooruitdenken. Best lastig als je een avondmens bent (die ’s avonds ineens bakken energie heeft en nog van alles wil ondernemen), maar ’s ochtends ben je er blij mee. Doorbreek het patroon en ga om tien uur naar bed. (Ontbreekt het je ’s avonds aan de motivatie? Bekijk dan dit filmpje eens). Je hoeft niet meteen de luiken dicht te doen, maar alleen al in die prikkelvrije ruimte zijn brengt je tot rust en zorgt dat je straks makkelijker in slaap valt. Geen schermpjes, koffie en alcohol meer vanaf een uur of acht helpt ook.

Kijk naar de oorzaak

Worstel je vaker met opstaan, of al een tijdlang? Kijk dan eens nieuwsgierig naar de oorzaak. Gaat het niet goed op je werk, loopt je relatie niet lekker of zit je iets anders dwars? Pak datgene aan wat je een rotgevoel geeft en zorgt dat je je ’s ochtends onder de dekens wilt verstoppen.

Meer lezen?

Mediteren maakt gelukkiger: 5 redenen.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Met deze 5 tips word je een ochtendmens
Met deze 5 tips word je een ochtendmens