Verdrietig na seks? Hier komt dat door

Verdrietig na seks? Hier komt dat door Verdrietig na seks? Hier komt dat door Verdrietig na seks? Hier komt dat door

Bijna net zo fijn als een stomende vrijpartij zelf, is dat euforische gevoel erna, als je loom, uitgeput en met een glimlach van oor tot oor nog even tegen je lief aankruipt. Maar zo’n intens tevreden gevoel na het vrijen is niet altijd vanzelfsprekend.

Soms kan seks er ook voor zorgen dat je je verdrietig, geïrriteerd of eenzaam voelt. Jawel: zelfs als het een fantastische vrijpartij was. Dit gevoel van de blues na seks wordt postcoïtale dysforie genoemd. En het komt vaker voor dan je misschien zou denken.

Hoe die vervelende na-de-seks-blues precies ontstaat, is nog onduidelijk. Maar volgens de New Yorkse sekstherapeut Ian Kerner, zouden dit dit de mogelijke oorzaken kunnen zijn:

1. Je hersenen

Tijdens het vrijen maak je oxytocine aan, ook wel bekend als het liefdeshormoon. Dit stofje zorgt ervoor dat je je heel erg verbonden voelt met een ander. Als dat intense gevoel van verbinding na afloop van de vrijpartij verdwijnt – bijvoorbeeld omdat het een one night stand was of omdat jullie relatie scheurtjes vertoont – kan dat je gefrustreerd en verdrietig maken.

Online training Sacred Sexuality

 • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

 • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

2. Een onverwerkt trauma

Uit een aantal onderzoeken blijkt dat postcoïtale dysforie vaker voorkomt bij mannen en vrouwen die te maken hebben gehad met lichamelijk, geestelijk of seksueel misbruik. Zelfs een vrijpartij waar je van genoten hebt, kan dan een trigger zijn en – bewust of onbewust – herinneringen oproepen aan onverwerkte trauma’s uit je verleden.

3. Gevoelens van kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid en seks zijn zo’n beetje onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je bent naakt met iemand anders en laat delen van jezelf zien die normaal gesproken verborgen blijven. Die wetenschap alleen al kan heftige emoties oproepen. Volgens sekscoach Irene Fehr komt dit vooral voor als je – al dan niet onder invloed van alcohol of drugs – geestelijk of lichamelijk over je eigen grenzen bent gegaan.

Zo raak je de post-seks blues weer kwijt

Of je nu vaker last hebt van postcoïtale dysforie of er eenmalig door overvallen wordt; er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de negatieve gevoelens zo snel mogelijk weer kwijt te raken:

 • Kies voor een nazorgritueel
  Neem een lekker bad, lees een boek, doe een dutje of ga wat gezelligs doen met iemand die je vertrouwt.
 • Houd je ervaringen bij
  Dit werkt vooral goed als je regelmatig te maken hebt met postcoïtale dysforie. Als je meer inzicht hebt in de mogelijke oorzaken, kun je maatregelen nemen om verdrietige gevoelens na de seks te voorkomen.
 • Praat erover met je lief
  Postcoïtale dysforie heeft in veel gevallen niets te maken met je partner of jullie relatie. Maar waarschijnlijk zijn jouw emoties net zo verwarrend voor je geliefde als voor jou. Door het bespreekbaar te maken, voorkom je dat het probleem onnodig groot wordt.
 • Zoek hulp van een professional
  Kun je er niet met je lief over praten of word je wel erg vaak overvallen door verdriet na het vrijen? Overweeg dan om eens met een therapeut te praten. Die kan je helpen om eventuele trauma’s aan het licht te brengen (of juist uit te sluiten) en ondersteunen bij de verwerking.
 • Sta jezelf toe om negatieve emoties te ervaren
  Dan ben je er een stuk eerder vanaf dan wanneer je ertegen vecht.
Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over seks?

Waarom je vaker over seks zou moeten praten met je lief.

Volgend artikel
Als je eerste ervaringen met seks niet zo fijn waren
Als je eerste ervaringen met seks niet zo fijn waren