Deze luchtzuiverende planten zorgen voor frisse lucht in huis

Deze luchtzuiverende planten zorgen voor frisse lucht in huis Deze luchtzuiverende planten zorgen voor frisse lucht in huis Deze luchtzuiverende planten zorgen voor frisse lucht in huis

Je hebt planten en je hebt planten. Groen is altijd goed voor je, maar sommige planten zijn echte krachtpatsers. Ze zuiveren de lucht in de ruimte, waardoor je je energieker en ontspannener voelt.

De NASA, een organisatie die je misschien vooral doet denken aan de ruimtevaart, deed jaren geleden al onderzoek naar het effect van planten op de lucht. Dat is niet zo gek als het klinkt, want ze wilden graag weten welke planten de lucht in een ruimtestation optimaal gezond konden houden. Een aantal planten bleken echte krachtpatsers, omdat ze chemische stoffen als ammonia, formaldehyde en trichloorazijnzuur – stoffen die in verband gebracht worden met bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid – uit de lucht halen.

De beste luchtzuiverende planten

Dwergdadelpalm (phoenix robelinii)

Hij trekt lekker de aandacht in je woonkamer: de dwergdadelpalm, familie van de ‘gewone’ palm. Hij kan wel twee meter groot worden en is makkelijk te onderhouden. Waar-ie bijzonder goed in is, is het verwijderen van xyleen uit de lucht, een stof die onder meer in verf en lijm zit.

Krulvaren (nephrolepis exaltata)

Er zijn heel veel soorten varens, maar de krulvaren is een van de krachtigste luchtzuiverende planten. Het is niet de makkelijkste plant om voor te zorgen, maar als je hem voldoende water geeft en een plekje in de halfzon, dan komt het goed. Hij zuivert formaldehyde uit de lucht, een stof die in allerlei materialen zit en in je woning kan blijven hangen als je niet zo goed ventileert.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Inclusief dosha-test

Ficus benjamina

Een gezellige plant met veel blaadjes, dat is de ficus benjamina. Hij verwijdert heel veel nare stofjes uit de lucht, zoals formaldehyde en xyleen. Zet ‘m op een zonnig plekje, zorg dat de potgrond vochtig blijft (maar niet te nat), geef ‘m eens in de twee weken een beetje plantenvoeding en hij is gelukkig.

Klimop

Een heel gewone plant, maar heb je je ooit gerealiseerd wat hij kan? Hij haalt trichloorazijnzuur, formaldehyde en benzeen uit de lucht en doet dat terwijl hij gezellig uit een hanging basket naar beneden hangt. Ook houdt klimop de lucht vochtig, wat heel fijn is tegen klachten als hoofdpijn en vermoeidheid.


Drakenplant (Dracaena fragrans ‘Massangeana’)

Zoek je een plant die een flink eind de lucht in kan klimmen, dan moet je de drakenplant hebben. Een stevige stam, puntige bladeren, en als je ‘m goed verzorgt kan ie wel drie meter hoog worden. Een plekje in de halfschaduw is het beste: niet te veel en niet te weinig licht (al doet-ie het ook op een wat donkerdere plek).

Vrouwentong (Sansevieria Trifasciata)

Veel planten zetten overdag CO2 om in zuurstof, maar de vrouwentong doet dat ook ’s nachts. Daarom wordt deze plant aangeraden om in je slaapkamer te zetten, al is je woonkamer natuurlijk ook een prima plek. Je hoeft de sansevieria niet veel water te geven. Pas als de grond droog is geworden, is het tijd voor een extra slokje. Veel zon heeft deze plant daarnaast niet nodig: halfzon of schaduw is prima.

Drakenklimop (Epipremnum aureum)

Last but not least: de drakenklimop, een mooie klimplant met stralend groene, hartvormige bladeren. Formaldehyde, koolmonoxide, benzeen: de epipremnum haalt het allemaal uit de lucht. Je kunt ‘m extra laten stralen als je een hele ‘wand’ (nou, oké, een stukje wand) van luchtzuiverende planten maakt: in bakken aan een rek, vier planten omhoog, vijf planten opzij. Jørn Viumdal, bedenker van Skogluft – de Noorse methode voor meer geluk door groen – is ervan overtuigd dat zo’n wandje zorgt voor minder stress en meer energie in huis.

Meer lezen over planten?

Laat je betoveren door de magische kracht van planten.

Volgend artikel
Deze 3 eetbare planten en bloemen laten jou stralen
Deze 3 eetbare planten en bloemen laten jou stralen