Terug naar overzicht

Voel jij geen hoop voor de toekomst? Lees dan dit

Categorie
Voel jij geen hoop voor de toekomst? Lees dan dit

Stel een keer aan een willekeurige groep vrienden de vraag of ze hoopvol zijn over de toekomst, en de kans is groot dat de meeste antwoorden ‘nee’ zijn. Mensen maken zich zorgen over het milieu, over Trump en de vluchtelingencrisis. En ook al zijn die zorgen gegrond, het is zo zonde voor je eigen inner peace om geen hoop meer te voelen. Maar hoe kunnen we hoopvol blijven in een wereld die voor je gevoel uit elkaar valt?

Het is goed om het onderscheid tussen extrinsieke hoop en intrinsieke hoop te definiëren. Daar zit namelijk een behoorlijk verschil tussen.

Extrinsieke hoop

De meeste mensen linken het woord ‘hoop’ aan anticipatie, verwachtingen, verlangen en wensen. Deze vorm van hoop is gekoppeld aan materiele verbeteringen en externe doelen in ons leven. Een paar voorbeelden zijn ‘ik hoop dat ik die nieuwe baan krijg’ of ‘ik hoop dat Trump zijn beleid aanpast.’ Je wilt in feite iets beters, je bent niet blij met de huidige situatie.

Hier is uiteraard niets mis mee. Het is mooi om op dingen te hopen en het is een manier om de huidige – minder mooie – situatie te verzachten of dragelijker te maken. Je kijkt op deze manier uit naar de toekomst, ‘als alles beter is’. Het wordt alleen gevaarlijk als het niet loopt zoals je had gehoopt. Deze vorm van hoop brengt vaak veel teleurstelling, boosheid of verdriet met zich mee. Je krijgt misschien die droombaan niet, of Trump blijft dezelfde koers varen. Er zit dus vaak een grote discrepantie tussen hoe het leven écht loopt, en hoe je hoopt dat het loopt.

Niets meer missen van Happinez? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Intrinsieke hoop

Deze vorm van hoop wordt gelinkt aan vertrouwen. Het is niet gekoppeld aan externe factoren, maar is een positieve manier om te kijken naar de wereld om je heen: je hebt vertrouwen in de mensheid, en voelt een soort berusting in het idee dat het leven zal lopen zoals het loopt. Hoop is in deze vorm een gemoedstoestand.

Je hoopt dus niet op een bepaalde uitkomst (die nieuwe baan, Trump die opeens aan een ander denkt), maar je ziet hoop in iets. Het komt van binnenuit en zit al in je, en het is een soort liefde voor het leven. Op deze manier maakt het niet uit wat uiteindelijk uitkomt, omdat je vertrouwen hebt in het proces en dat alles moet zijn zoals het is. Deze vorm van hoop focust zich op mogelijkheden, in plaats van verwachtingen en is niet gekoppeld aan een vast doel voor de toekomst.

Je zegt op deze manier ‘ja’ tegen het leven en accepteert het levenspad dat je bewandelt. Intrinsieke hoop geeft weer hoop, en dat is toch mooi.

Meer lezen? Laat je hoogste verwachtingen varen, daar word je gelukkiger van (volgens deze Zen-expert).

Door anderen gelezen