5 tips voor (nog) meer tuinplezier én waarom tuinieren spiritueel is

5 tips voor (nog) meer tuinplezier én waarom tuinieren spiritueel is 5 tips voor (nog) meer tuinplezier én waarom tuinieren spiritueel is 5 tips voor (nog) meer tuinplezier én waarom tuinieren spiritueel is

Een tuin hebben is een cadeautje, maar soms lijkt het meer een corvee. Oplossing: zie het als metafoor voor het leven. Snoeien, planten, aandacht geven, tuinieren is leven, en als je er zo naar kijkt, wordt tuinieren lichter en leuker. Vijf tips voor (nog) meer tuinplezier.

Zie jij je tuin als een soort corvee en onkruid als je grootste vijand? Het kan anders. Een erg leuk boek dat daarbij helpt is De magie van tuinieren van hovenier Wim Paul van der Ploeg.

Wim Paul wordt superblij van tuinieren en dat is aanstekelijk. Hij vergelijkt het voorjaar met een James Bond-film (de plot is altijd hetzelfde en toch ben je elke keer benieuwd naar wat de hoofdrolspelers dit keer te wachten staat), een kwekerij met een snoepwinkel (‘neem ze niet allemaal, dan krijg je buikpijn’) en hij laat je dromen van je ideale tuin. Een tuin met honderd zonnebloemen, bijvoorbeeld.

Eigenlijk gaat het idee van dit boek veel dieper: Wim Paul van der Ploeg verbindt de tuin met spiritualiteit. Dromen, snoeien, mislukken, doorgaan, loslaten – het is eigelijk net als het leven zelf. Zoals tuingoeroe Modeste Herwig in het voorwoord opmerkt: ‘Hij coacht je door de tuin en door het leven.’ Mooi! Kortom, op allerlei manieren is ‘De magie van tuinieren’ een instrument om meer van je tuin te gaan genieten. Hier vijf tips om mee te beginnen.

5 Tips voor (nog) meer tuinplezier

1. Zie je tuin als een cadeautje

Of het nu een groene wildernis is of een betegelde woestijn die je van de vorige bewoners hebt overgenomen, het is een eigen plek, die je kunt inrichten zoals je wilt, waar je je kunt uitleven, waar je leert, waar je je dromen vormgeeft. Zo’n plekje natuur direct bij je huis, dat is een cadeautje – voor je hart en voor je ziel.

2. Gebruik je zintuigen

Het gaat niet om doen, maar om zijn. Wat is er eenvoudiger dan op een bankje in de tuin zitten en gewoon eens een tijdje om je heen te kijken? Je te verwonderen over de seizoenen, de bloemen, de insecten, het licht, de eerste gierzwaluwen hoog in de lucht? Kijken, ruiken, voelen, luisteren, je tuin is dé plek om je zintuigen te gebruiken.

3. Begin een tuindagboek (en laat je inspireren door je tuin)

Je tuindagboek is de plek waar je observaties opschrijft, gedroogde planten bewaart of een lijstje bijhoudt van ‘eerstelingen’, de eerste planten en dieren die je in een jaar ziet. Zo’n tuindagboek helpt je aandachtiger te kijken, en meer oog te krijgen voor, bijvoorbeeld, de wisseling van de seizoenen.

4. Droom van je ideale tuin

Tip van Wim Paul: schrijf niet ‘Ik wil honderd zonnebloemen planten’ maar ‘Ik heb een tuin met daarin honderd bloeiende zonnebloemen.’ Inderdaad: voelt heel anders. Een praktische tip voor als je niet weet waar je moet beginnen: haal de ‘zesjes’ weg, de planten waar je niet echt blij mee bent. De planten of struiken waar je wél blij mee bent, krijgen dan vanzelf meer nadruk.

5. Laat dingen los

De magie, schrijft Wim Paul, zit in ‘alles wat groeit en bloeit, en in alles wat je niet kan controleren’. Je kunt met de beste intentie voor je tuin zorgen, maar een bloem beslist zelf hoe ze wil groeien, dat heb je niet in de hand. En soms lopen de zaken helemáál niet zoals je in gedachten had. Ook goed. Durf de teugels te laten vieren. En heb vertrouwen.


Je tuin als metafoor voor het leven

Loslaten, je best doen, aanwezig zijn, bewust waarnemen. Door te tuinieren verbind je je met je natuurlijke omgeving, maar ook met jezelf. ‘Il faut cultiver notre jardin’, – we moeten ons tuintje onderhouden, schreef de Franse filosoof Voltaire al. Je kunt je met je tuin verbinden, alsof het een deel van jezelf is. En misschien werkt het dan inderdaad wel zo, dat je door het tuinieren je leven ook stuurt, zoals Wim Paul schrijft: ‘Als je bewust en gefocust met je tuin bezig bent, komen er nieuwe dingen op je (tuin)pad.’

Uiteindelijk is tuinieren een kwestie van aandacht, durf en vertrouwen. Maar vooral van verwondering, over hoe mooi de dingen zijn, als je de tijd neemt om echt rustig te kijken. Naar het zachte vachtje van de hommels, de doorschijnende blaadjes van het slaapmutsje en vooral naar die zonnebloemen, die groeien en groeien. Straks staan ze in bloei!

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over tuinieren?

Waarom tuinieren goed is voor de ziel.

Volgend artikel
Maak van je tuin of balkon een paradijs voor bijen: 4 tips
Maak van je tuin of balkon een paradijs voor bijen: 4 tips