Mooi innerlijk, mooi uiterlijk: hier zijn 7 nieuwe schoonheidsidealen

Mooi innerlijk, mooi uiterlijk: hier zijn 7 nieuwe schoonheidsidealen Mooi innerlijk, mooi uiterlijk: hier zijn 7 nieuwe schoonheidsidealen Mooi innerlijk, mooi uiterlijk: hier zijn 7 nieuwe schoonheidsidealen

Uiterlijk mag dan misschien net zo belangrijk zijn als innerlijk en andersom, maar je kunt je natuurlijk afvragen waar de grens ligt.

Hoe verantwoord je die Marc Jacobs tas van vierduizend euro terwijl kinderen elders in de wereld honger lijden? Hoe essentieel is die dagcrème van vijfenzestig euro nu echt? Dit zijn lastige vragen. Vragen die ik mezelf ook stel en geen kant-en-klare antwoorden op heb. Vragen die essentieel zijn om jezelf te blijven stellen. Wat ik wel weet, is dat een dikke lijn trekken tussen buiten en binnen met een watervaste marker níet de oplossing is. Dat integratie – op alle levensgebieden – altijd de meest helende optie is.

Tijd om de zeven schoonheidsidealen een make-over te geven.

1. Wees dankbaar

Dankbaarheid is een potentere mooimaker dan welke crème dan ook. Stilstaan bij het wonder dat jouw lichaam heet, strijkt de rimpels van ontevredenheid direct glad. Wees dankbaar voor hoe je organen je eten verteren, je spieren je brengen waar je wilt en je geest, ogen en hart je in staat stellen om de wereld aan te raken. Je zou bijna struikelen over je lichaam, zo nabij is het, maar neem het niet voor lief – ook al doet het niet altijd precies wat je wilt.

2. Be ecofabulous

Mooi zijn over de rug van iets of iemand anders is natuurlijk niet zo mooi. Kies producten die gemaakt zijn met respect voor mens, dier en natuur.

3. Experimenteer

De beste manier om de balans te vinden tussen het zogenaamde uiterlijk en innerlijk is om regelmatig door te schieten in het een of ander. Knip je haar drastisch af, ga een week mediteren in dezelfde joggingbroek, ga in killer outfit naar een feestje. Gegarandeerd dat je wat nieuwe danspasjes leert in de tango van vorm en inhoud.

4. Boost zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen was de nummer 1-schoonheidstip die psycholoog Dr. Vivian Diller hoorde tijdens haar onderzoek naar wat vrouwen van binnenuit mooi maakt. Dit voormalig topmodel beaamt dit met de ervaring van haar eigen carrière: ‘Ik leerde nogal snel dat de mooiste zijn niet het succes van een model bepaalt – want iedereen was mooi. En perfect zijn ook niet – want niemand was perfect. Je succes werd bepaald door hoe je jezelf gedroeg en hoe zelfverzekerd je overkwam.’

5. Focus op wat je hebt, niet op wat je niet hebt

Nog een tip van Dr. Diller uit haar boek ‘Face it: What Women Really Feel as Their Looks Change’ (een aanrader op zichzelf). Je neiging is misschien je blind te staren op het lichaamsdeel wat je niet bevalt, maar de sleutel tot zelfvertrouwen is om te benadrukken wat je wél mooi vindt. Heb je een mooie houding? Mooi haar, stralende ogen? Richt je outfit en je aandacht op die delen. NB: dit werkt ook op alle andere levensgebieden.

6. Gedraag je met stijl – zelfs als je alleen bent

Een van mijn leraren benadrukt het belang van je stijlvol gedragen, zelfs wanneer je alleen bent. Ik vond dit een levensveranderende beoefening. Kan je jezelf als je op de bank ligt in een huispak met evenveel waardigheid gedragen als wanneer je een chic dinertje hebt? Met hoeveel zelfrespect zit je op het toilet? Geen stijl-time outs meer dus.

7. Zo binnen, zo buiten

Je ‘uiterlijk’ benaderen met de meest nobele eigenschappen die je ook voor je innerlijke hygiëne kan bedenken – vriendelijkheid, respect, creativiteit en mededogen – is de ultieme schoonheidstip. Behandel je huid, hart, huis en haar met dezelfde vreugdevolle waardering.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Dit is hoeveel tijd je volgens de wetenschap moet doorbrengen in de natuur
Dit is hoeveel tijd je volgens de wetenschap moet doorbrengen in de natuur