Zo word je een earthkeeper

Zo word je een earthkeeper Zo word je een earthkeeper Zo word je een earthkeeper

Naast auteur, sjamaan en wisdomkeeper is Kiesha Crowther (41) earthkeeper: een titel voor iedereen die onze planeet koestert en beschermt. Het is haar missie ervoor te zorgen dat we allemaal earthkeepers worden. Maar hoe word je dat? Kiesha legt het je uit in dit interview.

Hoe is onze verbinding met de aarde verloren gegaan?

“Dat gebeurt ergens in onze jeugd. Op een gegeven moment ga je luisteren naar wat de maatschappij van je wil; je dient te consumeren en carrière te maken om erkend te worden. In plaats van dat je leert dat je er mag zijn in al je uniekheid. Je bent verbonden en zult altijd verbonden zijn met de natuurlijke wereld. Als mens hebben we grootse kwaliteiten gekregen: we kunnen lopen, praten, communiceren, omhelzen. We kunnen glorieuze dingen doen en afschuwelijke dingen, aan ons de keus. We zijn de kinderen van onze planeet, wat we ook met haar doen, ze zal van ons houden en ons onderhouden. Dat doet ze nog steeds; elke maaltijd, elke ademteug, elke druppel water. De aarde geeft zoals alleen een moeder dat kan, dat zal ze blijven doen tot het einde.”

Waarom denk je dat het zo moeilijk is voor mensen om de aarde weer als moeder te zien?

“Ik denk dat het grootste probleem entertainment is. Als je geëntertaind wordt dan hoef je niet echt te voelen of diep in jezelf na te gaan wat er speelt. Er is geen soulsearching, geen hoger pad, geen zoeken naar de essentie van het zelf en hoe je in de wereld past. Kijk eens op van je iPhone en vraag jezelf af: wie ben ik? Waarom ben ik hier? Leer onze kinderen om liefdevolle mensen te zijn en de natuur te respecteren. Hoe ze groenten moeten verbouwen en hoe de natuur onderling verbonden is met elkaar. Nu leren ze dingen die in mijn ogen geen waarde hebben. Onze maatschappijen verwoesten wat natuurlijk is in onze wereld en nog steeds wordt er verwacht dat we constant consumeren. Het is tijd dat we de muren afbreken die we om onszelf heen bouwen en naar buiten kijken. De natuur is de heler van alle dingen.”

Je zegt dat we goede, liefdevolle mensen moeten zijn. Waar kunnen we beginnen?

“Als ik je één ding zou moeten leren over een goed mens zijn, dan is het: liefde. Om onszelf te kunnen helen, onze relaties en onze planeet, om weer contact te kunnen maken en een echte relatie aan te gaan met de aarde, komt het allemaal neer op liefde. Begrijp je echt dat de aarde een levend wezen is? Kun je bevatten dat niets op deze planeet bestaat zonder deze planeet? Dat de vier elementen met elkaar in verbinding staan en goed moeten functioneren om al het leven te laten bestaan? Dan begin je in te zien dat je niet los bent van Moeder Aarde, maar een deel van haar. En als je dat snapt kun je de planeet waarderen, en jezelf, want dan begrijp je hoe diep jullie verbonden zijn. Dat is de essentie van een Earthkeeper.”

Zo kun je zelf een earthkeeper worden:

Natuur

Door de natuur lief te hebben en verantwoordelijkheid te nemen voor de aarde, en er je eigen heilige plek te maken.

Biologisch

Geef de voorkeur aan biologisch voedsel. Zo help je het gebruik van pesticiden en chemicaliën te verminderen. Eet alleen dierlijke producten als je weet dat de dieren een goed leven hebben gehad.

Zee

Eet liever geen dieren en planten uit de zee. De ecosystemen van onze oceanen hebben te lijden, en zonder gezonde oceanen is er geen leven mogelijk op aarde.

Plastic

Koop geen plastic flessen en zakken.

Positiviteit

Wees positief. Als je kooplustig bent, denk dan aan wat je werkelijk gelukkig zou maken. En als je woede voelt, kijk dan hoe je in plaats daarvan liefde en compassie kunt voelen.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over het worden van een earthkeeper?

In Happinez nr 2 -2020 ‘Trouw aan jezelf’ lees je het hele interview met Kiesha Crowther. Bestel ‘m nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Meer Happinez?

Volgend artikel
De kunst van het samenkomen (op afstand)
De kunst van het samenkomen (op afstand)