De belangrijkste planeten binnen de astrologie

De planeten in de astrologie gaan allemaal ergens anders over. We gaan er meestal vanuit dat iemands persoonlijkheid een vast gegeven is, maar we spelen op verschillende momenten verschillende rollen. Soms ben je het verwende meisje dat met een pruillip haar zin wil doordrijven, op andere momenten ben je een serieuze carrièremaakster, een zorgzame moeder of een wilde verleidster. Die rollen kunnen tegenstrijdig zijn, maar ze horen bij jou en maken je tot wie je bent.

Astrologie is een manier om die soms tegenstrijdige puzzelstukjes van je persoonlijkheid in kaart te brengen. Daarvoor kijkt astrologie naar je zonneteken, je maanteken én naar de planeten die om de zon dansen. Je zonneteken is het teken van de dierenriem waar de zon staat, op het moment dat je wordt geboren. Dat wordt ook wel je sterrenbeeld genoemd. De zon is geen planeet, het is een ster. Daarnaast ken je misschien je maanteken. Ook de maan is geen planeet, het is een maan die hoort bij de planeet aarde.  

De échte planeten in de astrologie zijn Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto en Chiron. Net als de zon en de maan staan zij  in een dierenriemteken. Daarom heb je naast een zonneteken en maanteken ook een mercuriusteken, een venusteken en ga zo maar door. De zon, maan en planeten vertegenwoordigen stukjes van jezelf en het teken waarin ze staan geeft ze een bepaald sausje, een kleur, een stemming. Het geheel van deze hemellichamen is voor iedereen anders en laat zien hoe uniek je bent.

Elke planeet heeft een eigen favoriet dierenriemteken waarmee hij veel overeenkomsten heeft. Maar ben je een Leeuw of Kreeft, dan zal je tevergeefs zoeken naar de bijpassende planeet. Dat is omdat Leeuw hoort bij de Zon en Kreeft bij de Maan. En dat zijn geen planeten.

Alles wat je moet weten over alle planeten in de astrologie, lees je hieronder.

Mercurius
Venus
Mars
Jupiter
Saturnus
Uranus
Neptunus
Pluto
Chiron

Deel met vrienden:

Mercurius

De Mercurius-energie stroomt op zijn mooist als hij mensen met elkaar kan verbinden.

Denk eens terug aan een moment waarop je ontzettend nieuwsgierig was, waarop je vol aandacht luisterde naar een verhaal van een leraar op school, omdat hij iets vertelde dat je graag wilde weten. Weet je nog hoe gretig je vragen stelde? Hoe je waarheden in twijfel trok en je best deed om te laten zien wat je wist? Als je studeert of een zakelijk gesprek aangaat, speel je jouw Mercurius-rol. Hier lees je meer over planeet Mercurius.

Venus

De energie van Venus is aanwezig als ik-denken plaatsmaakt voor wij-denken.

Wanneer heb jij je voor het laatst mooi gemaakt, jezelf op en top vrouw gevoeld? Wanneer was je vol zelfvertrouwen over je vrouwelijke kwaliteiten, charmant, oogverblindend, zacht en aantrekkelijk? Kun je sterk zijn op een zachte manier? Dan ben je een kind van de planeet Venus. De energie van Venus is aanwezig als ik-denken plaatsmaakt voor wij-denken. Als je op zoek gaat naar het beste voor iedereen, als je compromissen sluit. De Venus-energie is nodig om relaties aan te gaan, niet alleen met de allerliefste, maar ook met vrienden of familie. Venus is altijd op zoek naar dat wat mensen met elkaar gemeen hebben. Hier lees je meer over planeet Venus.

Mars

De puur lichamelijke beleving van seksualiteit is het werk van Mars. 

De uitdrukking luidt: ‘Als een rode lap voor een stier’. Die lap is niet voor niets rood. Als je ooit blind bent geweest van woede (en wie is dat niet?) dan begrijp je wat daarmee wordt bedoeld. Iemand heeft iets gedaan of gezegd waardoor er in je hoofd kortsluiting is ontstaan en je kunt niets anders meer dan slaan, gillen of stampvoeten. Is dat verstandig? Nee. Maar als Mars het overneemt, heb je te maken met pure fysieke energie, een rauw overlevingsinstinct, dat moet eruit en er zijn geen wijze woorden tegenin te brengen. Hier lees je alles over planeet Mars.

Jupiter

Jupiter is een wijze goeroe, maar hij kan ook blindelings achter een ideaal aanlopen. 

Heb je ooit zo vurig in iets geloofd, dat je er alles voor wilde opgeven, zoals de mensen die zich aansluiten bij een sekte en al hun bezittingen achterlaten? Heb je weleens het gevoel gehad alsof de dingen die je zei niet uit jezelf kwamen, maar uit een hogere vorm van intelligentie? Zijn er dingen die je ‘gewoon weet’ maar waar je nooit voor hebt geleerd? Heb je weleens iemand een wijze raad gegeven waar hij of zij je eindeloos dankbaar voor is terwijl je geen idee had waar je de wijsheid vandaan haalde? Ben je weleens in een ver land geweest waar je je onmiddellijk thuis voelde, waar je moeiteloos de cultuur begreep? Dan heb je kennis gemaakt met de energie van Jupiter. Hier lees je alles over planeet Jupiter.

Saturnus

Saturnus is belangrijk bij de timing van dingen. 

Heb je weleens aan een groot project gewerkt of een huis verbouwd? Dan heb je kennis gemaakt met Saturnus-kwaliteiten. Geduld bijvoorbeeld, want bij zulke grote projecten gaat er onderweg altijd iets mis en het duurt altijd langer dan je wilt. Ook ben je vast aangelopen tegen grenzen. Wilde je strenge Saturnus-kant alles onder controle houden, dan schoot het niet op. Liet je te veel over aan het toeval, dan werd het een rommeltje en voldeed het niet aan je eisen. Begrenzing, controle, geduld, groots denken en ambities, dat zijn de eigenschappen die bij Saturnus horen. Hier lees je alles over planeet Saturnus.

Uranus

Om je baan op te zeggen of je partner te verlaten voor je grote liefde, heb je een snufje Uranus nodig.

Was je zo’n rebelse puber die met paars haar rondliep en overal dwars tegenin ging? Heb je ooit de regels aan je laars gelapt, met drugs geëxperimenteerd, met een groep vrienden rondgetrokken en van je vrijheid genoten? Droom je ervan om ‘wild en gevaarlijk’ te leven? Dan heb je kennisgemaakt met de energie van Uranus, die in ieder mens wel verstopt zit, maar die lang niet bij iedereen de kans krijgt om naar buiten te komen. Hier lees je meer over Uranus.

Neptunus

Neptunus is de poort naar je spirituele ontwikkeling.

Als je in je eentje geniet van de ‘stilte’ of je bent in een kerk en je voelt je sterk verbonden met je hogere macht, dan ben je in touch met je Neptunus-energie. Neptunus is een en al liefde. Niet het soort liefde dat je voelt voor je partner of je familie, maar een liefde die je goddelijk of universeel zou kunnen noemen. De liefde die zomaar ineens door je heen stroomt als je buiten bent. De liefde voor de natuur, de liefde voor mensen die je niet kent, maar met wie je je verbonden voelt omdat je mens bent. De liefde voor hulpeloze dieren en de liefde voor dieren waar niemand van houdt, zoals spinnen of reptielen. Dat is het Neptunus-gevoel waardoor je wordt aangeraakt. Hier lees je meer over planeet Neptunus.

Pluto

Pluto is nooit oppervlakkig, het gaat er heftig en intens aan toe als hij aan zet is.

Pluto is bij je op het moment dat je denkt, ‘nu ga ik dood’ omdat een ervaring zo intens is. Of op het moment dat je weet: ‘zoiets heftigs heb ik nog nooit gevoeld’ en op het moment dat je iemand verloor maar dat je de ander los kon laten en kon beseffen dat het goed was… Hier lees je meer over planeet Pluto

Chiron

Als je ooit een relatie hebt gehad met je soulmate dan heb je voluit kennis gemaakt met de energie van Chiron.

Chiron is een verhaal apart. Dit hemellichaam werd ontdekt in 1977. Dat is in astrologische termen recent, dus astrologen zijn nog bezig om Chiron beter te leren kennen. In de mythologie is Chiron ‘de gewonde heelmeester’. Dat helen kun je lichamelijk opvatten, maar symbolisch gaat het veel verder dan dat. We zijn allemaal wel op een of ander gebied heilzaam en in staat om anderen te helpen. Dat doet Chiron niet door lief en aardig te zijn, maar door anderen te confronteren met hun zwakheden. Ook als een ander ons met onze diepe pijn confronteert en we staan open voor heling, dan werken we met de energie van Chiron. Hier lees je alles over planeet Chiron.

Hoofdbeeld: fotografie en styling door Pia Jane Bijkerk

Beeld Mercurius: fotografie door Hein Gijsbers, styling door Cyn Ferdinandus

Beeld Venus: fotografie door Karin Nussbaumer, styling door Tilly Hazenberg, visagie door Margot van Essen

Beeld Mars: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Beeld Saturnus: fotografie door Harold Pareira, styling door José Spaans

Beeld Uranus: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus, make-up door Jan Fuite

Beeld Neptunus: fotografie en styling door Pia Jane Bijkerk

Beeld Pluto: fotografie door Chantal Arnts, styling door Tilly Hazenberg

Beeld Chiron: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans