5 sjamanistische rituelen om het evenwicht te herstellen

5 sjamanistische rituelen om het evenwicht te herstellen 5 sjamanistische rituelen om het evenwicht te herstellen 5 sjamanistische rituelen om het evenwicht te herstellen

Volgens het sjamanisme is er geen onderscheid tussen lichaam en geest en mens en natuur. Sjamanistische helers, die je kunt zien als een soort bemiddelaars tussen het aardse en het spirituele, proberen de relatie tussen de aardse wereld van de mens en de spirituele wereld van de geesten te herstellen.

Voor een echte sjamanistische healing heb je natuurlijk een sjamaan nodig. Maar ook zonder sjamaan kunnen rituelen of technieken die gebaseerd zijn op het sjamanisme je helpen om het evenwicht te herstellen.

Tools van een Instagram-sjamaan

Relax: je hoeft niet meteen aan de ayahuasca. Deze simpele oefeningen zijn van spiritueel gids en heler Shaman Durek (volledige naam: Durek Verrett), die spirituele heling voor iedereen beschikbaar wil maken. Hij deelt zijn kennis onder andere via Instagram, de Ancient Wisdom Today podcast en zijn boek Spirit Hacking.

1 Maak een fun box

Een fun box is een doos met papiertjes waarop een vreugdevolle activiteit staat. Dit mag van alles zijn: dansen door de woonkamer, iets nieuws leren, uit volle borst meezingen met je favoriete nummer, enzovoorts. Elke dag kies je een papiertje uit de box. Nog leuker: doe de activiteit samen met je gezinsleden of andere huisgenoten.

2 Heel het verleden

Als er mensen in je leven zijn met wie je een conflict hebt of op een andere manier niet helemaal op goede voet staat, probeer dan om de lucht voor eens en voor altijd te klaren. Heb je iemand pijn gedaan? Bied je excuses aan. Heb je iemand al heel lang niet gesproken? Neem de eerste stap. Zelfs als de ander niet reageert zoals je had gehoopt, heb je de negatieve en stilstaande energie bewust gereinigd.

3 Laat de aarde je helen

Ga op de grond liggen en zet een timer op tien minuten. Herhaal nu de volgende zin totdat de timer afgaat: ‘ik wil dat je de grootste hoeveelheid genezing van de aarde in je lichaam brengt, en alles loslaat waaraan je je vasthoudt’. Volgens Shaman Durek kun je met deze methode je lichaam reinigen en detoxen. Het kan zijn dat je de energie fysiek door je lijf voelt stromen. Mogelijk moet je ook hoesten, gapen of slikken. Volkomen normaal, aldus Shaman Durek.

4 Roep de elementen aan

Als je eigen energie stagneert, kun je gebruik maken van de energie van de elementen om alles weer te laten stromen:

  1. Stamp met je voeten en zeg: ‘ik wil dat je de energie van de aarde in mijn lichaam brengt’.
  2. Beweeg met je heupen en zeg: ‘ik wil dat je de energie van water in mijn lichaam brengt’.
  3. Maak ongecontroleerde, heftige bewegingen en zeg: ‘ik wil dat je de energie van vuur in mijn lichaam brengt’.
  4. Zwaai met je handen boven je hoofd en zeg: ‘ik wil dat je de energie van lucht in mijn lichaam brengt’.
  5. Leg dan je rechterhand op je hart en je linkerhand op je navel en zeg: ‘activeer de vier energieën in mijn lichaam en versterk mijn immuunsysteem, versterk mijn lichaam en help me diep te gronden in de aarde’.

Een vergelijkbare techniek om negatieve energie te vervangen door positieve energie gaat als volgt: klop met je vlakke hand over je armen, benen, voeten, borst, enzovoorts, om je lichaam te stimuleren. Herhaal ondertussen: ‘ik wil dat je de energie van bescherming verhoogt en de energieën van angst, gebrek en tekortkoming loslaat in het licht’.

5 Doe een sjamanistisch zonritueel

Bij dit ritueel geef je al je zorgen en angsten over aan de zon, vlak voordat ze ondergaat. Ga naar buiten, wend je gezicht naar de zon en zeg: ‘ik geef je al mijn angsten en zorgen. Laat de zon ze verdrijven in het vuur. Geef me, als de zon weer opkomt, een kracht die ik nog nooit eerder heb ervaren’.

Soul talk

Het is je misschien opgevallen dat je jezelf bij de hierboven genoemde rituelen aanspreekt in de je-vorm. Shaman Durek noemt dit soul talk en zegt dat het een zeer krachtige sjamanistische techniek is waarbij je je tot jezelf en je ziel richt. Je kunt deze techniek ook opzichzelfstaand toepassen. Vertel jezelf bijvoorbeeld hoe krachtig je bent, hoe creatief, en dat je alles in je hebt om wat je maar wilt te helen en transformeren.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Heilige geometrie: de betekenis en de werking van deze vormen
Heilige geometrie: de betekenis en de werking van deze vormen