Zo wordt het een fijne kerst met de familie

Zo wordt het een fijne kerst met de familie Zo wordt het een fijne kerst met de familie Zo wordt het een fijne kerst met de familie

Kerst met de familie, het is een hoogtepunt in het jaar, we hebben er romantische gevoelens over en vaak ís het ook leuk, maar soms zorgt het ook voor dubbele gevoelens.

Voelt kerst als ‘verplichte gezelligheid’, of als iets dat ‘moet’? Hier zijn wat kleine dingen om Kerst net wat vriendelijker en fijner te maken voor wie het er een beetje moeilijk mee heeft.

Laat vaste patronen los

Wat kerst met de familie lastig kan maken, is dat je in die setting weer terug wordt geworpen op de rol die je in de familie altijd al had, compleet met een vaste plek aan de tafel. Des te meer reden om patronen een beetje los te laten. Gooi de vaste tafelschikking om. Ga praten met het ene familielid waarmee je juist níet zoveel gemeenschappelijks hebt. Strooi kaartjes op tafel met grappige vragen over het afgelopen jaar, of geef de jongste aan tafel de taak om af en toe een kaartje te trekken, zodat de gesprekken over meer gaan dan koetjes en kalfjes.

Maak ruimte voor wie er niet is

Is er iemand níet, die je er zo graag bij had willen hebben, om wat voor reden ook? Maak ruimte voor die persoon, door een foto neer te zetten, het lievelingsgerecht te koken of een stoel leeg te laten, zodat die er in gedachten ook bij is.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Zorg voor een rustig hoekje

Is het een drukke kerst met veel familieleden in een ruimte, en een hoop rumoer? Dan is het (ook voor kinderen) fijn als er ergens een rustig hoekje is. Een knus plek waar iemand even een boekje kan voorlezen, of waar je samen kunt puzzelen of iets knutselen.

Tradities kun je best veranderen

Het is voor dit jaar een beetje laat, maar kijk alvast wat dit jaar veel stress oplevert, en hoe je dat volgend jaar anders kunt doen. Misschien is een kerstbrunch wel leuker dan een kerstdiner, of kun je een extra activiteit buiten de deur toevoegen. Of, als het shoppen voor cadeaus een hoop gedoe is, geef om de beurt een soort presentatie over iets dat voor jou het afgelopen jaar belangrijk was, zoals TED-fellow David Sengeh doet met zijn familie.

Liever alleen met kerst? Ook prima!

Kerst is een tijd van bezinning. Juist daarom kan het ook fijn zijn om kerst alleen te vieren, in plaats van temidden van rumoer en feestelijkheden. Om op te ruimen, te schrijven, te overdenken en te lezen. (Zo maak je het fijn voor jezelf.)

Het hóeft niet leuk te zijn

Misschien zijn de hoge verwachtingen wel het lastigste, met kerst. We gaan ervan uit dat het met kerst maar vrolijk en gezellig moet zijn, maar waarom eigenlijk? Juist verdrietige en moeilijke gebeurtenissen zijn belangrijk om te delen. Weet je dat iemand in het gezelschap een lastig jaar achter de rug heeft, vraag dan hoe het gaat, luister, durf het erover te hebben. Durf ook te praten over wat er voor jou dit jaar moeilijk was. Want ja, gezelligheid en feest is belangrijk, maar tussendoor is het leven nu eenmaal soms lastig. ‘Deel dat ongeluk met je geliefden,’ zegt de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. ‘Dat is niet negatief, dat is verbindend. Het is een pleidooi voor de liefde, die ontstaat in de barst van de leukigheidscultuur’.

Meer lezen?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Mis je verbinding in je relatie? Zo werkt het volgens een expert
Mis je verbinding in je relatie? Zo werkt het volgens een expert