Thuiswerken: zo maak je het zo prettig mogelijk

Thuiswerken: zo maak je het zo prettig mogelijk Thuiswerken: zo maak je het zo prettig mogelijk Thuiswerken: zo maak je het zo prettig mogelijk

Van drukke kantoortuin naar keukentafel, van lunch in de kantine naar vers gesmeerde boterham. Thuiswerken is best even wennen. Maar met deze stappen tover je je huis overdag om tot kantoor, én hou je het ritme (en de lol, zoveel mogelijk) erin. 

1 Creëer een echte werkplek

Lekker werken tussen stapels was, speelgoed of de resten van het ontbijt: het is weinigen gegeven. Om te kunnen focussen, hebben de meesten van ons een (tamelijk) nette omgeving nodig. Eentje waarin niet allerlei privézaken je afleiden. Zorg voordat je begint te werken, dat je aan een opgeruimde tafel zit. Dan wordt de eettafel plots een bureau – en ’s avonds transformeer je ‘m weer terug. Dat laatste kun je zien als een ritueel: zoals je normaal gesproken afscheid neemt van je werk op het moment dat je de deur achter je dichttrekt.

2 Trek je werkpak aan

Als het woordenboek plaatjes had, zag je er bij het woord ’thuiswerken’ vast iemand in joggingpak bij. Op de een of andere manier wordt het vaak geassocieerd met verfrommelde types die net uit bed komen. Laat je niet verleiden om de boel, qua outfit en verzorging, de boel te laten, adviseert freelance journalist en thuiswerk-ervaringsdeskundige Sanne Eva. Je voelt je écht actiever als je je aankleedt zoals je normaal gesproken zou doen.

3 Hou vaste werktijden aan

Structuur is je vriend bij het thuiswerken. Hanteer je een vast schema, dan ben je aan het eind van je werkdag namelijk echt vrij. Laat je niet verleiden ’s avonds nog van alles af te gaan maken: morgen is er weer een dag, de avond is er voor privézaken. (Natuurlijk hoef je niet klokslag acht uur achter je bureau te zitten als het jou veel beter bevalt om om tien uur te beginnen. Maar hanteer dan evengoed een duidelijke eindtijd.)


4 Neem pauzes

Bij structuur horen duidelijke pauzes. Niet een beetje snel-snel achter je laptop lunchen, maar de boel dichtklappen en ruimte maken om te eten. Na een halfuurtje ga je weer verder. En beperk je niet tot die ene lunchpauze: neem ook een of twee keer een korte pauze om gewoon even een ommetje te maken, uit het raam te kijken, een dansje te doen op je favoriete nummer, een beker thee te halen. Ook die kleine momentjes van beweging, hoe kort ook, zijn belangrijk om je fit te voelen.

5 Maak het gezellig

Met kleine dingen kun je het net even wat leuker maken op je geïmproviseerde werkplek. Draai een prettig muziekje (als je alleen werkt, heb je nu de mazzel dat er geen collega is die zich eraan stort). Zet een plantje op tafel. Zorg voor zoveel mogelijk daglicht.

6 Drink voldoende

Nu je geen loopjes naar overlegruimtes of koffieautomaten hebt, moet je er meer bij nadenken dat je genoeg drinkt. Maak het jezelf makkelijk met een kan water op tafel, die aan het eind van de middag leeg moet zijn.

7 Leg je telefoon weg

Niet de hele tijd natuurlijk. Maar wát een aandachttrekker is dat ding als het naast je ligt. Zet Whatsapp af en toe een periode op stil, en zet een timer voor de momenten dat je het checkt. Spreek met collega’s af dat ze (video)bellen als er haast bij is. Vind je het lastig om niet te reageren op appjes? Leg dan uit op welke tijden je het best bereikbaar bent (zet het bijvoorbeeld in je Whatsapp-status, of onderaan je mails). Voel je niet schuldig: iedereen zoekt hier een balans in en doet wat bij hem of haar past.

8 Kinderen thuis? Een schema biedt structuur

Veel ouders maken nu slimme schema’s om de dag structuur te geven. Dat is geen overbodige luxe: door de dag op te delen in stukjes, weten de kinderen waar ze aan toe zijn én hebben jij en je partner houvast. Werken jullie beide thuis, probeer dan steeds apart te gaan zitten. Desnoods bombardeer je overdag de slaapkamer tot werkkamer (als er een klein bureautje in past).

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Snel afgeleid? Waarom dat soms juist goed is
Snel afgeleid? Waarom dat soms juist goed is