Wat is innerlijke rust?

Er zijn verschillende vormen van rust: lichamelijk en geestelijk. Die twee zijn met elkaar verbonden, maar we hebben het in dit artikel vooral over het vinden van dat laatste: innerlijke rust, oftewel rust in je hoofd.

Bij innerlijke rust gaat het om het vinden van rust in jezelf. Het belangrijkste hierbij is het gevoel dat je vrede hebt met wie je bent en met het leven dat je leidt. Oftewel: dat je lekker in je vel zit en kalmte uitstraalt.

Waarom is rust zo belangrijk?

Je brein én je lichaam hebben af en toe rust nodig. Als je te weinig rust neemt, kan dat je op den duur opbreken. De batterij raakt als het ware steeds leger, en uiteindelijk kan dat zelfs leiden tot een burn-out. We hebben de neiging om onze dagen helemaal vol te plannen en altijd maar door te rennen, maar het is ook belangrijk om af en toe niets te doen of stil te staan. Je brein heeft rust nodig om tot nieuwe ideeën te komen. En je hebt rust nodig om overzicht te houden. Om te kijken waar je staat, waar je heen wilt en hoe je daar wilt komen.

Ben jij iemand die eindeloos kan malen, en lijkt het in je hoofd af en toe wel een achtbaan? Dat kan verschillende oorzaken hebben, en het is belangrijk hier eerst eens naar te kijken.

Lees ook:
https://www.happinez.nl/groei/tijd-verspillen-is-gezond/

Wat zijn oorzaken van onrust?

Sommige mensen ondervinden onrust doordat ze, recent of juist in het verre verleden, iets naars hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld omdat je iemand bent kwijtgeraakt of rouwt om iemand. Je kunt daarbij denken aan een echtscheiding, die van jezelf of je ouders. Liefdesverdriet verwerken kan een enorme mentale inspanning vergen, waardoor je soms heel lang geen rust kunt vinden. Ook het (plotselinge) overlijden van een dierbare kan zorgen voor grote onrust die lang kan aanhouden.

Soms voel je al onrust over iets wat nog niet eens daadwerkelijk is gebeurd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een relatie die niet goed zit en de terugkerende vraag of je uit elkaar moet gaan. Problemen op je werk kunnen ook zorgen voor onrust. Als je constant met tegenzin je werk doet of vaak denkt ‘ik heb geen zin om naar m’n werk te gaan’, is dat niet bevorderlijk voor je gemoedsrust.

Ook is het mogelijk dat je bepaalde wensen hebt die (nog) niet vervuld zijn of misschien nooit zullen worden. Je hebt bijvoorbeeld geen kinderen, terwijl je die wel graag zou willen. De focus op een dergelijke wens kan soms obsessief worden, waarbij het moeilijk is om je innerlijke balans te behouden.

Je kunt ook onrust voelen omdat bepaalde grote levensvragen niet beantwoord zijn. Denk daarbij aan vragen over de dood of een bijna-doodervaring: wat gebeurt er als je doodgaat? Waar is die dierbare overledene nu?

Soms gaat het om onbeantwoorde vragen die te maken hebben met de kern van je wezen. Waarom ben ik wie ik ben? Wat is het doel van mijn leven? Hoe geef ik zin aan mijn leven? Hoe kan ik meer in het nu zijn? Als deze vragen niet beantwoord worden, kan dat resulteren in langdurige innerlijke onrust.

Hoe kun je innerlijke rust vinden?

Innerlijke rust vinden heeft vaak te maken met (zelf)acceptatie. Acceptatie van jezelf zoals je bent, de situatie zoals die nu is, en accepteren dat er wellicht nooit meer iets zal veranderen. Acceptatie van vervelende en verdrietige gebeurtenissen en situaties is niet makkelijk.

Veel mensen hebben ook de neiging te denken dat alles perfect moet zijn. Maar perfectie is onmogelijk te bereiken: niemand is perfect, ook al lijkt dat soms wel zo. Blijf vooral dicht bij jezelf en heb vrede met wie je (nu) bent. Probeer zoveel mogelijk in het nu te leven, en het verleden los te laten. Daar heb je geen invloed meer op, dus dat kun je ook niet meer veranderen. Ga niet, als compensatie, vooral in de toekomst leven. Het gevolg daarvan is vaak uitstelgedrag. Leef vooral in het nu, zoals bij slow living.

Wat is slow living?

Slow living betekent langzamer, eenvoudiger en bewuster leven, meer in het nu, waarbij je onderzoekt welke levenswaarden voor jou belangrijk zijn, en welke niet (meer). Het is leven met meer bewustzijn voor de dingen en mensen waarvan je blij wordt en die belangrijk voor je zijn. Daar geef je vervolgens volle aandacht aan. Het gaat dus vooral om de kwaliteit van leven in plaats van kwantiteit, ‘zo goed mogelijk’ in plaats van ‘zo snel/veel mogelijk’.

Bij slow living focus je op het vertragen van je leven, waarbij rust vinden een belangrijk doel kan zijn. Je kunt hier in kleine stappen mee beginnen, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je minder tijd doorbrengt in je hoofd en in de virtuele wereld van je telefoon en social media, en meer doet met je handen, zoals tuinieren, schilderen, breien of iets anders creëren. Een andere optie is zaken letterlijk vertragen in je leven. Door bijvoorbeeld te lopen naar een bestemming, in plaats van te fietsen of met de auto of openbaar vervoer te gaan. Of door langzaam en met veel aandacht bepaalde taken of hobby’s uit te voeren, zoals koken of tekenen.

Je kunt ook innerlijke rust vinden door je te richten op je hoofd, en dat even ‘stop’ te zetten, zoals bij meditatie.

Kun je door mediteren rust vinden?

Mediteren kan een sleutel zijn tot rust. Een belangrijk ‘doel’ van mediteren is dat je innerlijke rust ervaart, dat je meer in het hier en nu leeft. Naarmate je het vaker doet, leer je inzien dat je gedachten gewoon gedachten zijn, en dat je die kunt loslaten. Het gaat er hierbij niet om dat je niet denkt of dat je je gedachten ‘stopzet’. Het doel is het waarnemen van het komen en gaan van je gedachten. Door even stil te zitten en jezelf te observeren ontwikkel je innerlijke rust.

 

 

Is mediteren iets voor mij?

Mediteren is makkelijker dan veel mensen denken. Het is eigenlijk gewoon stil zitten. En dan letten op wat je voelt in je lichaam, op je ademhaling en de geluiden in en om je heen. Belangrijk is dat je daarbij probeert niet te oordelen over jezelf. Het is oké als je bij het mediteren niet weet wat je doet of dat je denkt dat je nu ook iets ‘nuttigs’ zou kunnen doen of dat dat het hele mediteren helemaal niet werkt. Dat zijn allemaal normale gedachten. Gedachten dus, niet de realiteit.

Misschien denk je dat je elke dag een half uur de tijd moet nemen voor meditatie, maar dat is niet nodig. Ook met een korte meditatie kun je rust bereiken, zelfs als ie maar een paar minuten duurt. Zo’n ‘micro-meditatie’ kun je meerdere keren per dag kort doen voor een groter gevoel van rust. Dat gaat heel makkelijk. Op een moment waarop het kan sluit je je ogen, ontspan je volledig en focus je op je ademhaling.

Micro-meditatie is een ideale tool om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Met deze 4 minuten meditatie bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=kVVt3qd65PY

Wil je meer meditatie oefeningen en leren over mindfulness? Dan is de training Mindful leven misschien wel iets voor jou: https://www.happinez.nl/online-training/online-training-mindful-leven/

‘Slaap is de beste meditatie’

– Dalai Lama

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Nachtrust is misschien wel de belangrijkste vorm van rust – niets zo funest voor je fysieke én je geestelijke welzijn als te weinig slapen, of slecht slapen. Je wordt er kriegel en onrustig van en het ondermijnt je gezondheid. Probeer liefst acht uur – maar minimaal zes uur slaap per nacht te halen. Als je dat echt niet redt, probeer dan af en toe een middagdutje in te lassen.

Een vast slaapritme en een vast slaapritueel helpen je om beter te slapen. Ga op een vast tijdstip naar bed (zet een wekker voor het tijdstip dat je naar bed wilt gaan) en volg een vaste routine. Ook belangrijk: zorg dat je overdag lekker moe wordt. Ga de deur uit, de natuur in, zorg voor veel buitenlucht en veel daglicht en ga actief bewegen – als je lichaam echt moe is, val je makkelijker in slaap.

Als er zaken zijn die je wakker houden – vragen omtrent het overlijden van een dierbare bijvoorbeeld – is een bezoek aan een medium het overwegen waard.

Wat is een medium?

Een medium, ook wel paragnost of helderziende, is iemand die kan communiceren met ‘gene zijde’: bijvoorbeeld met de geesten van overledenen, engelen of andere entiteiten. Een medium legt contact tussen de wereld van de levenden en die van de doden door signalen uit de kosmos op te vangen en te ‘vertalen’. Mediums gebruiken daarbij verschillende technieken: het lezen van aura’s, het geraken in een trance of het gebruik van muziek of andere artistieke uitingen om contact met entiteiten door te geven.

Kan een medium je helpen bij het vinden van rust?

Een medium is iemand die van intuïtie zijn werk heeft gemaakt. Hij communiceert met ‘gene zijde’: bijvoorbeeld met de geesten van overledenen, engelen of andere entiteiten. Een medium noemt zichzelf ook wel paragnost of helderziende.

Een medium legt contact tussen de werelden van de levenden en van de doden. Hij kan signalen uit de kosmos opvangen en vertalen. Mediums gebruiken verschillende technieken: de een leest aura’s, een ander komt in een bepaalde trance, weer een ander gebruikt muziek of uit zijn contact op een artistieke manier, bijvoorbeeld door te tekenen.

In een sessie met een medium komt van alles voorbij. Overleden dierbaren, geesten, engelen en eventuele toekomstige kinderen. Een medium of paragnost ziet veel, maar dat wat je echt niet wilt delen, blijft ook voor hem verborgen. Hij neemt je mee in een film over jouw leven, die je inzicht biedt.

Lees ook:
Zo communiceer je met overleden dierbaren

Is een medium iets voor mij?

Een medium kan je bij verschillende dingen helpen. Heel bekend is het bezoek van een medium als je contact wilt leggen met een overledene. Dat kan helpen bij de verwerking van de dood van een geliefde of familielid. Er zijn echter meer redenen om naar een medium te gaan. Je kunt er ook naartoe als je worstelt met het verwerken van een trauma, of juist als je vragen over de toekomst hebt.

Het is belangrijk om voordat je naar een medium gaat, goed af te stemmen. Denk na over wat je wel, maar ook wat je níet wilt weten, zodat je dit vooraf samen kunt bespreken. Ook is niet elk medium even goed of geschikt voor jou. Vraag in je zoektocht naar een medium bijvoorbeeld eens naar de ervaringen van anderen. Vertrouw hierin ook op je eigen intuïtie: voelt het niet veilig of vertrouwd, maak dan voor jezelf de juiste afweging.

Er zijn veel verschillende mediums, elk met hun eigen talenten en focus. Een klik voelen is heel belangrijk.

Meer weten over hoe het is om naar een medium te gaan? Lees er hier meer over:
Wil je een medium bezoeken? Zo werkt het

Wil je weten of een medium iets voor jou is? Lees er hier meer over:
Wat is een medium en wat heb je eraan?

Welke kristallen helpen je rust te vinden?

Kristallen kunnen je op verschillende manieren helpen rust te vinden. Ze kunnen je helpen aarden en focussen, kalmeren, beschermen of meer inzicht geven.

Agaat is een aardende steen, die volgens de kristallenleer innerlijke rust bevordert. Agaat stimuleert daarnaast geestelijke groei, wat helpt bij het afstand nemen van negatieve gedachten en stoppen met piekeren. Voor rust zijn de ‘koel’ gekleurde stenen (grijs, groen en blauw) geschikt.

Seleniet is geschikt om meer evenwicht en stilte in je leven te brengen. Het kristal zou zorgen voor harmonie en innerlijke vrede en rust. Omdat seleniet je in een kalme gemoedstoestand kan brengen, is de steen ook ideaal voor een goede nachtrust.

Bergkristal stimuleert volgens kristallenexperts een heldere geest, te midden van de dagelijkse drukte. Dat kan je de kracht geven los te komen van de alledaagse tweestrijd in je hoofd.

Amethist geeft inzicht en rust, en werkt kalmerend, zuiverend en beschermend. Met behulp van dit kristal kun je een dieper inzicht krijgen in wat echt belangrijk voor je is. Ook helpt de steen om verdriet makkelijker te kunnen verwerken en loslaten.

Apofyliet werkt volgens de kristallenleer bevrijdend en helpt onzekerheid, angst, stress, blokkades en ongezonde denkpatronen verminderen. Het helpt je je ware ik te ontdekken en om deze naar buiten te laten komen.

Blauwe calciet zorgt voor kalmerende energie en ontspanning bij onrust. De steen kan je beschermen tegen negatieve energie en helpen bij communicatie – vooral de communicatie met jezelf – en stimuleert je meer rust in te bouwen in je leven.

Celestien is geschikt voor mensen die onrust ervaren of last hebben van angsten. De steen zorgt volgens kristallenexperts voor ruimte in je hoofd, waardoor je zaken helderder kunt zien. Ook ondersteunt celestien je als je het gevoel hebt niet helemaal op je plek te zijn.

Aventurijn staat bekend om de kalmerende werking en geeft rust en een gevoel van welbevinden. Groene aventurijn kan helpen bij onrustige gedachten en ervoor zorgen dat je gegrond blijft.

Een andere manier om te ontdekken waarom je onrust voelt, is het trekken van een tarotkaart.

Hoe kun je rust vinden met tarotkaarten?

Tarotkaarten trekken kan helpen om innerlijke rust te vinden. Je hebt er een deck tarotkaarten voor nodig en een investering van een aantal uren om je in de betekenis van de kaarten te verdiepen. Door de tarotkaarten te schudden, breng je jouw energie over op de kaarten. Elk deck bestaat uit 78 kaarten: 22 Grote Arcanakaarten en 56 Kleine Arcanakaarten. Het kost tijd om de betekenis van alle kaarten te leren kennen, maar hoe beter je die kent, hoe beter je ze kunt gebruiken om te ontdekken wat er in je leeft, waar eventuele onrust vandaan komt en hoe je daarmee om kunt gaan.

Je kunt tarotkaarten in je dagelijks leven toepassen door bijvoorbeeld elke ochtend een kaart te trekken en die op een goed zichtbare plek neer te leggen in huis. Als reminder, en als manier om je op de boodschap te focussen. Dat die kaart er ligt, kan je houvast – en dus rust in je hoofd – geven.

Benieuwd hoe een legging van tarotkaarten werkt? Een tarotcoach legt uit: https://www.happinez.nl/spiritualiteit/benieuwd-hoe-een-tarotlezer-werkt-deborah-ribbink-legt-uit/

Wil je graag een tarotdeck aanschaffen? Dan is het Rider Waite-deck een fijne om mee te beginnen. Óf pre-order het Happinez-tarotdeck, met de mooiste illustraties door Ez Silva.

Een ander thema dat relevant is voor het vinden van rust is (de stand van) de maan.

Wat heeft de maan met innerlijke rust te maken?

Het klinkt misschien wat gek, maar de verschillende fasen van de maan – of maanstanden – beïnvloeden je emoties. Hoe dat mogelijk is? De getijden van de oceanen en de sapstromen in planten worden ook door de maan beïnvloed. Mensen bestaan voor zo’n zeventig procent uit water en andere vloeistoffen, dus het is niet zo’n vreemd idee dat ook ons lichaam en onze emoties reageren op de maan.

De stand van de maan – volle maan is een van de standen van het hemellichaam -kan je stemming beïnvloeden en je onrustiger maken dan anders. Dat geldt met name voor volle-maanenergie. Die energie is erg krachtig, en dus versterkt ze alles wat je al voelt. Ben je tevreden, dan zal de volle maan dat gevoel versterken. Ben je onrustig of zit je niet goed in je vel, dan wordt ook die negatieve energie intenser: volle-maanonrust. Je kunt de volle-maanenergie gebruiken door je te richten op positieve gedachten. De maanenergie zal die gedachten krachtiger maken.

Zo gebruik je de kracht van de volle maan: https://www.happinez.nl/astrologie/zo-gebruik-kracht-volle-maan/

Meer weten over wat de maan met ons doet in het algemeen? Lunar power: waarom de maan zo veel invloed op ons heeft: https://www.happinez.nl/astrologie/luna-power-invloed-van-de-maan/

Leef met de maan
In de Instagram training Leef met de maan leer je hoe je de verschillende maanfasen in jouw voordeel kunt gebruiken: https://www.happinez.nl/online-training/leef-met-de-maan/

Wat zijn chakra’s, en hoe kunnen ze je helpen?

Chakra’s zijn de zeven energiecentra van je bewustzijn. De chakra-theorie gaat ervanuit dat we naast een fysiek lichaam ook een geestelijk lichaam hebben. Bij elk chakra of energiecentrum in je lichaam hoort een kracht, een kwaliteit die je kunt ontwikkelen en inzetten in jouw leven. Als de chakra’s in balans zijn, ben je op je best.

De chakra’s worden vertegenwoordigd door kleuren – rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo en violet – en liggen in een energieveld, de aura. Dat is de energie in en rondom alle levende vormen.

Welke chakra’s helpen je innerlijke rust te vinden?

Als alle chakra’s in balans zijn, zal dat al veel helpen bij het wegnemen van innerlijke onrust. De chakra’s die het meest verbonden zijn met je geestelijke balans zijn chakra 2 (svadhistana – sacraal shakra), chakra 6 (ajna – derde oog) en chakra 7 (sahasrara – kruinchakra).

Je sacraal chakra (kleur: oranje) vertegenwoordigt het vermogen te genieten, aandacht te hebben voor de kleine dingen en je kunnen meebewegen met de stroom van het leven en de andere kant van zaken te kunnen zien (relativeren). Je derde oog (kleur: donkerblauw) staat voor een goed ontwikkelde intuïtie, de kracht om naar je innerlijke stem te luisteren. Je kruinchakra (kleur: violet) is het centrum van je bewustzijn en laat je weten wat wel en niet bij je past. Sleutelwoord hierbij is acceptatie: leren dat je niet alles wilt of moet, maar dat alles er gewoon mag zijn.

Wil je innerlijke onrust wegnemen, dan kun je deze chakra’s aanspreken. Je opent de chakra’s bijvoorbeeld met een yogahouding.

Rust vinden met yoga

Het sacraal chakra bevindt zich iets onder je navel, bij het heiligbeen.

– Rustende duifhouding (eka pada rajakapotasana, ook wel sleeping swan)
– Kindhouding (balasana)
– Draak (anjaneyasana, ook wel dragon of lage lunge)
– Halve split (ardha hanumanasana, ook wel halve spagaat)
– Staande hoek (prasarita padottanasana)

Yogahoudingen voor je derde oog-chakra

Je derde oog bevindt zich op je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen. Als je het moeilijk vindt om naar jezelf te luisteren, herstel je de balans met de volgende asana’s:

– Kindhouding (balasana)
– Nederige krijger (virabhadrasana)
– Kaars (sarvangasana)
– Kat-koehouding (majaryasana/bitilasana)

Yogahoudingen voor je kroonchakra

Het kroonchakra bevindt zich op de top van je hoofd. Deze yogaserie helpt om je kroonchakra in balans te brengen:

– Lijkhouding (savasana)
– Boom (vrksasana)
– Stafhouding (dandasana)
– Hoofdstand (sirsasana)

[eventueel link invoegen]

Heb je wat hulp nodig bij de verschillende houdingen? Kijk dan hier hoe je ze goed uitvoert.

Bij yoga is hoe je ademt van groot belang. (Goed) ademen speelt volgens deskundigen een belangrijke rol bij je lichamelijke en geestelijke welzijn.

Hoe kan goed ademen mij helpen bij het wegnemen van onrust?

Ademhalen is voor ons allemaal zo vanzelfsprekend dat we niet realiseren hoe belangrijk je ademhaling is en hoeveel invloed ervan uitgaat. Als je altijd maar doorgaat en steeds in een (te )hoge versnelling zit, raakt je ademhaling ook in een hogere versnelling, zelfs als je ‘niets’ doet. Dat kan zorgen voor een permanent gevoel van onrust, in je lichaam en in je hoofd.

Constant in een hoge versnelling functioneren is niet per se erg, als je dat maar voldoende afwisselt met rust en af en toe letterlijk even op adem komt. Dat kan met yoga ademhalingsoefeningen, zoals sama vritti, nadi shodhana of kaphalabati, en door te letten op de manier waarop je ademt.

Het belang van de buikademhaling

Een bewuste buikademhaling helpt je om te ontspannen en kan een beklemmend of onrustig gevoel wegnemen. Daarom wordt bij de meeste meditaties gebruikgemaakt van een buikademhaling. Je ademt dan niet door je buik, maar duwt je buik bij elke uitademing met je middenrif naar buiten zodat er meer plek is voor je longen om zich met lucht te vullen. Daardoor kun je langer en dieper ademhalen dan bij de ‘gewone’ borstademhaling en raak je meer in het nu, met als gevolg ontspanning.

Het inroepen van de hulp van je beschermengel kan je ook helpen bij het vinden van rust. Hieronder vind je daar meer informatie over.

Hoe kunnen engelen mij helpen rust te vinden?

Engelen zijn de zuiverste vorm van energie, een goddelijke kracht. Volgens mensen die in engelen geloven, heeft ieder mens een beschermengel, dat is de engel die altijd bij je is. Als je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je onrust ervaart en niet weet hoe je ermee om moet gaan, kun je je beschermengel om hulp vragen.

Hoe vraag je je beschermengel om hulp?

De makkelijkste manier om je beschermengel om hulp te vragen is door te bidden. Misschien bid je al vaker, of heb je dat nog nooit gedaan: dat maakt niet uit, het is allemaal goed.

Leg je handen op je hart of vouw ze in elkaar. De keuze is aan jou, het gaat erom wat jij prettig vindt. Vertel eerst waar je dankbaar voor bent en stel dan jouw vraag. Het is belangrijk dat je hier echt in gelooft, want alleen dan stel je je open, en is er de mogelijkheid dat je het antwoord ziet. Kortom: het is een kwestie van vertrouwen.

Je kunt ook hulp vragen aan engelen tijdens meditatie of – heel concreet – een brief schrijven aan je beschermengel. Of maak contact met je beschermengel doormiddel van engelenkaarten.

Een andere manier om onrust aan te pakken, is door te pendelen.

Wat is pendelen en wat kan het voor me doen?

Stel, je twijfelt over je relatie, werk, een grote stap die je wilt maken (samenwonen of niet?) of een ander belangrijk issue in je leven. Iets waar je veel mee bezig bent en wat voor ruis en onrust zorgt. Pendelen is een manier om antwoord op dergelijke lastige vragen te vinden.

Met behulp van een ketting met daaraan een puntig of druppelvormig voorwerp – de pendel – kun je communiceren met je onderbewustzijn. Je stelt een vraag die via de pendel met ‘ja’, ‘nee’ of ‘misschien’ kan worden beantwoord. Dat gaat door middel van een beweging van de pendel: een cirkeltje of een slingerbeweging. Je test de pendel eerst met vragen waarop je het antwoord al weet, zodat je weet welke beweging welk antwoord betekent (zoals: ‘heb ik bruine ogen?’ of ‘leeft mijn moeder nog?’). Weet je hoe de pendel ‘antwoordt’, dan kun je ‘echte’ vragen gaan stellen.

Meer weten over pendelen? Kijk op: https://www.happinez.nl/kristallen/pendelen-antwoord-op-je-levensvragen/

Lees ook:
Ben jij klaar voor het Schorpioen- seizoen?