Terug naar de basis: 5 tips om thuis je lichaam te reinigen

Fotografie Isha Foundation
Terug naar de basis: 5 tips om thuis je lichaam te reinigen Terug naar de basis: 5 tips om thuis je lichaam te reinigen Terug naar de basis: 5 tips om thuis je lichaam te reinigen

Voor ons nieuwe nummer ‘Dichter bij jezelf’ (nummer 6 – 2019) sprak Inez van Oord met yogi en mysticus Sadhguru. Deze no-nonsense goeroe met miljoenen aanhangers is geliefd en begeerd door zijn wijze woorden die hij verkondigt bij georganiseerde bijeenkomsten en door het schrijven van boeken. 

In één van zijn vele Youtube-video’s geeft de yogi vijf tips om op een natuurlijke manier je lichaam te reinigen. Wij hebben deze tips voor je op een rijtje gezet:

Benieuwd naar het interview? Bestel het nummer Happinez ‘Dichter bij jezelf’ (nr. 6 – 2019) in de Happinez shop! 

1. Laat het water uit de kraan rusten

Je lichaam bestaat voor 72% uit water, dit hoge percentage zorgt er voor dat het lichaam goed z’n werk kan doen. Daarom is het zo enorm belangrijk om de hele dag regelmatig te blijven drinken.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Het water dat bij ons uit de kraan komt, heeft met een hoop kracht een reis moeten afleggen door alle waterleidingen. Door een manier die totaal tegen de natuur in gaat, zijn wij nu gezegend met water uit de kraan. Maar volgens Sadhguru is het onverstandig om het water rechtstreeks uit de kraan te drinken. Het verstandigste is om het water eerst de kans te geven om te rusten en alle ‘giftige’ stoffen los te laten. Giet het water uit de kraan daarom in een vat of fles en geef ’s nachts de molecules in het water de tijd om weer te herstellen. Drink het kraanwater pas de volgende ochtend, als het is bijgekomen van de reis naar je huis.

2. Eet je eten zodra het klaar is

Hoe je je eten opeet, van wie je het eten hebt gekregen en hoe jij je eten benaderd is volgens Sadhguru allemaal van belang. Wees dankbaar en bewust van het eten dat je in je mond stopt, en eet je maaltijd meteen nadat het is klaargemaakt.

3. Breng (samen met je kinderen) tijd door in de natuur

Iedere cel in je lichaam heeft lucht nodig. Als je aan het werk bent wordt de luchttoevoer vaak gecontroleerd door allerlei apparaten. Zorg dat je daarom de natuur in gaat. Niet alleen je brein heeft frisse lucht en een goede teug adem nodig, ook je longen, hart en spieren. Zo moeten je spieren genoeg lucht krijgen om zich vrij te kunnen bewegen.

Ben je een ouder en heb je een dagje vrij? Trek als gezin de natuur in en sla de bioscoop of een indoor speelparadijs over. Daar ademen ze volgens Sadhguru ‘letterlijk andermans onzin in’. Geniet minstens eens per maand van de vrijheid en de frisse lucht in de natuur, om amen los te komen van alle prikkels en drukte. Ga naar de rivier en leer ze zwemmen, ga naar de bergen en laat ze klimmen of ga naar het bos en laat ze wandelen. Het is gratis en ontzettend goed voor ze.

4. Zorg dat je iedere dag genoeg zonlicht tot je neemt

Ook is het volgens Sadhguru van belang om iedere dag voldoende zonlicht tot je te nemen. De zon is één van de weinige dingen, op en rondom deze aarde, dat nog steeds volledig en puur is. Geef jezelf voldoende zonnekracht. Je lichaam heeft het nodig.

5. Bepaal welk vuur binnenin je brandt

Luister tot slot elke dag naar het vuur dat binnenin je brandt. Doof dit vuur niet. Laat het er zijn en wakker het aan. Of dit vuur nu voor hebzucht, haat, wrok, boosheid, liefde of medeleven staat; sta stil bij wélk type vuur er vandaag in je brandt. Zo geef je lichaam en geest een seintje dat het vuur er mag zijn, waarna je het met dankbaarheid kunt loslaten.

Haal nu Happinez ‘Dichter bij jezelf’ (nr. 6 – 2019) in huis en lees het grote interview met no-nonsense goeroe Sadhguru. Je vindt het nummer in de winkel en in onze shop!

Meer lezen?

  • Opzoek naar meer geluk in je werk? Volg deze 4 stappen
  • Wij zetten drie inzichten over de waarde van de ziel voor je op een rijtje.
  • Voel jij ook wel eens een emotie, maar lijkt deze onverklaarbaar? Misschien zit ‘ie hier wel tussen
Volgend artikel
Cycle Syncing: de nieuwste gezondheidstrend
Cycle Syncing: de nieuwste gezondheidstrend