Zo leer je van je lichaam te houden (jaja, denk je nu – maar deze 7 tips heb je nog niet geprobeerd)

Zo leer je van je lichaam te houden (jaja, denk je nu – maar deze 7 tips heb je nog niet geprobeerd) Zo leer je van je lichaam te houden (jaja, denk je nu – maar deze 7 tips heb je nog niet geprobeerd) Zo leer je van je lichaam te houden (jaja, denk je nu – maar deze 7 tips heb je nog niet geprobeerd)

Vind je het maar lastig om je lichaam te waarderen en ben je geneigd alleen maar te denken aan wat je eigenlijk van Moeder Natuur had willen hebben (een dikkere bos haar, langere benen) of waar je aan moet werken (minder kilo’s, meer spieren)? Je kunt iets anders in de spiegel zien.

1. Denk terug aan je 16-jarige zelf

Pak je doos met oude foto’s erbij en kijk eens naar het meisje dat je was. Wat dacht je toen als je in de spiegel keek, of in het pashokje stond? Vergeleek je jezelf met je vriendinnen, die allemaal net een beetje slanker waren, langer, mooier haar hadden? Dikke kans dat je nu denkt: had ik mezelf toen maar meer gewaardeerd, ik was veel mooier dan ik dacht. Stel je eens voor dat je over twintig jaar naar je foto’s kijkt van dit jaar. Wat zou het fijn zijn als je dan terug kunt denken aan dit jaar als het jaar waarin je terecht blij met jezelf was.

2. Kijk voorbij de looks

Maak eens een lijstje van alle dingen waar je lijf je toe in staat stelt. Vergelijk het met een grieperige dag in bed: wat zijn er dan eigenlijk veel dingen die je niet meer kunt (of die je een hoop moeite kosten). Waarschijnlijk kan jouw lijf de meeste van de volgende dingen: je overal naartoe brengen, knuffelen, eten en daarvan genieten, seks hebben, dansen. Misschien heeft het een kindje gedragen of zal het dat in de toekomst doen. De lijst is eindeloos. Waarom zou je het dan alleen beoordelen op hoe het eruitziet?

3. Maak iets gezelligs van die spiegel

Als je merkt dat je de spiegel liever negeert, is het tijd voor maatregelen. Maak er een gewoonte van om naar jezelf te lachen, als je erin kijkt. Gewoon, zoals je zou doen wanneer je een vriend aankijkt. Hang er een mooi kaartje op – met een quote die je een sterk gevoel geeft, of alleen maar met een lief plaatje. Klinkt simpel, maar het doet iets met je zelfbeeld.

4. Vraag je vrienden eens…

Als je echt niet weet wat er mooi is aan jou, vraag het dan eens aan je geliefde, vrienden of familie. Ja, dat voelt best kwetsbaar. Maar jouw vraag kan zomaar het begin zijn van een goed gesprek, dat je niet alleen iets leert over jezelf (‘ze vindt mijn mónd mooi?!’) maar ook over de mensen om je heen. Waarschijnlijk vertellen ze je ook waar zij onzeker over zijn. En snap jij daar vervolgens weer niks van.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

5. …maar hang daar niet alles aan op

Onzekerheid over je uiterlijk heeft vaak te maken met hoe je denkt dat anderen je zien. Een nare opmerking over je uiterlijk kan (zeker als-ie gemaakt werd op een onzeker moment) heel lang blijven hangen en je blik bepalen. Ten eerste klopt jouw idee van hoe anderen je zien vaak niet (zie de vorige tip), maar nog belangrijker: uiteindelijk gaat het niet om andermans mening. Het is jouw lijf, jíj moet er blij mee zijn. En, cliché oh cliché: als je dat bent, straal je het ook uit. Waar je dan nóg mooier van wordt.

6. Stop met voorwaarden stellen

Body positivity is de laatste jaren aan een grote opmars bezig. Modellen worden steeds diverser: tegenwoordig zie je in de modebladen ook modellen die wat voller zijn, een kleurtje hebben, ouder dan 18 zijn of geen volledig symmetrisch gezicht hebben. Hoera! Denk jij bij het zien van ieder body positive rolmodel ‘wat mooi hoe zij zichzelf accepteert – dat ga ik ook doen, zodra ik… (afgevallen ben, spieren heb gekweekt, beter in m’n vel zit)’? Dan ben je eigenlijk aan het valsspelen. Jezelf accepteren is aanvaarden dat je niet perfect bent. Dat er nog wat te wensen valt. En weten dat je er met die imperfecties mag zijn.

7. Vraag er hulp bij

Oef, dat klinkt misschien best zwaar: hulp vragen. Maar bekijk het eens van deze kant: als je het moeilijk vindt om je lichaam te waarderen, zit je jezelf daar behoorlijk mee in de weg. Als iemand je kan helpen om met een fijner gevoel in de spiegel te leren kijken, dan is dat toch een groot cadeau wat je jezelf kunt geven?

Inspiratie op Instagram

Deze instagram-accounts zijn een fijne inspiratiebron:

@mayralouise: Nederlands model en journalist die body positivity in Nederland een boost heeft gegeven
@bodyposipanda: Kleurige explosie van ongepolijste foto’s van curvy vrouwen, grappige illustraties en fijne quotes (‘imagine we obsessed about the things we loved about ourselves’).


Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Waarom bootcamp een aanrader is, ook als je niet van sporten houdt
Waarom bootcamp een aanrader is, ook als je niet van sporten houdt