Niet gelukkig op het werk: hoe zeg je je baan op?

Niet gelukkig op het werk: hoe zeg je je baan op? Niet gelukkig op het werk: hoe zeg je je baan op? Niet gelukkig op het werk: hoe zeg je je baan op?

Afhaken, de handdoek in de ring gooien, een quitter zijn: allemaal geen positieve kwalificaties. Doorzetten wordt in onze maatschappij vaak meer gewaardeerd dan stoppen. Maar soms is niet doorzetten de enige goede beslissing die je kunt nemen. Alleen, hoe doe je het? Hoe zet je een punt achter werk dat je niet gelukkig maakt? 

Als je op zondag weer een steen in je maag hebt omdat het bijna maandag is. Als je de dagen amper doorkomt. Als je je niet meer kunt herinneren wat je er in het begin ooit leuk aan vond (of als je er nooit echt iets leuk aan gevonden hebt). Als er niemand meer op je werk is bij wie je je veilig voelt. Dan is het tijd om te stoppen. Zo pak je dat aan.

Durf je niet?

Een punt zetten kan doodeng zijn. Zeker als je al heel lang op dezelfde plek zit, want dan heb je alle tijd gehad om jezelf lastige vragen te stellen: kun je eigenlijk wel iets anders, ben je nog wel in staat op een andere plek te aarden, zitten ze daar wel op je te wachten? En ook heel eng: hoe weet je nu of het ergens anders beter is dan waar je nu zit?

Laat je inspireren door verhalen van anderen die op een bepaald punt in hun carrière een enge stap gezet hebben. Maak een lijstje met de voors en tegens van weggaan en blijven, en let goed op het gevoel dat die voors en tegens bij je oproepen. Het lijstje ‘voors’ hoeft niet langer te zijn, maar als je bij de gedachte aan blijven alle energie uit je voelt wegsijpelen, weet je genoeg.


Maak een plan

Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de frustratie en weerzin op een dag zo hoog zijn opgelopen, dat je van het ene op het andere moment de deur achter je dichtslaat. Dan heb je in een keer alle schepen achter je verbrand, en hoe bevrijdend die gedachte misschien ook mag zijn, dat is met het oog op de toekomst niet heel handig.

Wees dat moment van overload voor en maak een stappenplan. Hoe maak je je vertrek zo veilig mogelijk? Zorg, tot je zover bent, dat je elke dag een halfuurtje inbouwt om tot rust te komen. Dan hou je het nog net wat langer vol. Ook een idee: ga alvast iets minder werken, als dat kan. Dan hou je tijd over om je op je toekomst te richten.

Vraag anderen om hulp

Laat mensen om je heen weten dat je op zoek bent naar iets nieuws. In eerste instantie gewoon een paar mensen, degenen die je echt vertrouwt. Dat lucht op, het geeft een kick om het uit te spreken (yes, je bent écht op weg naar een nieuwe stap) en het kan je zomaar iets opleveren. Als het niet direct een nieuwe baan is, dan is het wel meer inzicht in wie je bent en wat bij je past.

Zet de stap

100 procent zekerheid heb je nooit. Wacht dus niet totdat je alles volledig hebt dichtgetimmerd, blijf niet onderzoeken, afwegen en twijfelen, maar zet na een zorgvuldige afweging van voors en tegens en het maken van een goed stappenplan daadwerkelijk de stap. Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Houd een cliché in gedachten dat heel erg waar is: je krijgt zeker weten meer spijt van een stap die je níet gezet hebt. Je kunt het.

Meer lezen over werkgeluk?

Zo word je (weer) gelukkig op je werk.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
In 4 stappen naar je droombaan
In 4 stappen naar je droombaan