Werkloos? Deze tips helpen je om positief te blijven

Werkloos? Deze tips helpen je om positief te blijven Werkloos? Deze tips helpen je om positief te blijven Werkloos? Deze tips helpen je om positief te blijven

‘Positief blijven!’ Als je werkloos bent, heb je dat advies vast al meerdere keren gekregen. Maar ja, hoe doe je dat? 

Wees lief voor jezelf

Misschien wel de allerbelangrijkste tip, waar eigenlijk alle andere tips uit voortkomen: wees lief voor jezelf. Dat kun je doen op heel praktische manieren – goed zorgen voor je lijf, gezond eten en jezelf af en toe iets heel lekkers gunnen, zorg besteden aan je uiterlijk – maar vooral door goed over jezelf te denken. Zie jezelf als een goede vriend(in): iemand die het beste verdient.

Blijf in jezelf geloven

Als je aan jezelf begint te twijfelen, wat bijna iedereen die op zoek is wel eens doet, maak dan een lijst van al je kwaliteiten. Dat mogen heel concrete dingen zijn waar je goed in bent, maar ook abstractere zaken zoals organiseren, luisteren, betrouwbaarheid. Weet je het echt even niet? Vraag dan de mensen om je heen. Dat is niet ijdel, het draagt bij aan je zelfinzicht – heel belangrijk. Het doet je inzien dat jouw identiteit uit heel veel verschillende aspecten bestaat – niet alleen uit je werk, dat is er maar een klein deel van.

Haal eruit wat erin zit

Werk zoeken is een belangrijke taak, maar pas op dat je niet het gevoel hebt er 24 uur per dag mee bezig te moeten zijn. Het is een periode die echt een paar voordelen kent: vrijheid, bijvoorbeeld. Je kunt je dag indelen zoals jij dat wilt. Ga dus lekker ‘s ochtends sporten, zoek op maandagmiddag een goede vriendin op, steek tijd in je hobby’s. Bedenk goed dat je die dingen nodig hebt. Hoe beter je in je vel zit, hoe gemakkelijker de zoektocht naar een baan verloopt.


Sta jezelf baaldagen toe

Zonder je in de put te willen praten: het kan haast niet anders, of je baalt af en toe ontzettend van je situatie. Geef af en toe gewoon toe aan dat gevoel, want het hoort erbij. Vechten tegen een negatief gevoel kost veel energie, en het gaat er meestal niet door weg. Toegeven dat het even ontzettend klote is, helpt. Ruim baan voor de baaldag.

Blijf actief

Behalve lief zijn voor jezelf, is er nog één ding ontzettend belangrijk: actief blijven. Dingen dóen geeft energie. Structuur hebben in je dagen is heel belangrijk: zorg dat er verschil zit tussen je doordeweekse dagen en je weekenden. Een goed begin van je dag is echt het halve werk, dus zorg dat je een activiteit hebt in de ochtend (sporten of yoga werkt geweldig – zorg dat je iets vindt wat je leuk vindt, het maakt niet uit wat). Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om mensen te ontmoeten en te zorgen dat je je nuttig blijft voelen.

In de put? Zoek hulp

Merk je dat je baaldagen talrijker zijn dan je goede dagen, praat er dan over. Zoek hulp – je bent niet de enige die vastloopt in deze periode, en hoe eerder je erover praat, hoe gemakkelijker je uit de put komt. Ook dit is weer een voorbeeld van dat o zo belangrijke lief-zijn-voor-jezelf: gun jezelf hulp.

Meer lezen?

Word een meester in zelfliefde met deze 5 rituelen.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Zo vind je je roeping (en ontdek je hoe je er geld mee verdient)
Zo vind je je roeping (en ontdek je hoe je er geld mee verdient)