Advies bij grote dromen: 5 tips van Rachel Hollis

Advies bij grote dromen: 5 tips van Rachel Hollis Advies bij grote dromen: 5 tips van Rachel Hollis Advies bij grote dromen: 5 tips van Rachel Hollis

Misschien is dit wel de tijd om even een stapje terug te doen en te kijken wat ook alweer je grote dromen waren en hoe je ze kunt bereiken. De Amerikaanse motivatie-spreker Rachel Hollis geeft tips, in haar nieuwe boek ‘Girl, stop apologizing’.

Girl, stop apologizing!’ dat klinkt alsof het gaat over stoppen met ‘sorry’-zeggen. Best een goeie tip, want soms zeggen we onnodig sorry en daar kun je wat aan doen. Maar dit is echt een motivatieboek. ‘Stop met smoesjes verzinnen waarom het niet lukt om je doelen te bereiken’, is de boodschap van Rachel Hollis, ‘en ga gewoon aan de slag!’.

Rachel Hollis is overweldigend optimistisch en energiek (ze staat elke dag om vijf uur op, zodat ze voor de kinderen naar school gaan nog kan fitnessen) en ze predikt dat typische Amerikaanse ‘Geloof verdorie in jezelf!’-gospel, dat idee dat je álles kunt bereiken als je maar hard werkt). Da’s soms een tikje vermoeiend, maar aan de andere kant: het heeft voor haar wel gewerkt, want ze runt inmiddels een miljoenenbedrijf, met haar vlogs, podcasts en lezingen. En haar ‘schop-onder-je-kont’-enthousiasme is ook aanstekelijk.

Bovendien: misschien is dit wel het moment om even een stapje terug te doen en te kijken wat ook alweer je grote dromen waren en hoe je ze kunt bereiken. Dan is het best fijn om Rachel Hollis erbij te hebben, juichend aan de zijlijn (‘Je kán het!’) en met raad en advies over dingen die voor haar goed hebben gewerkt. Daarom:

5 Tips van Rachel Hollis voor als je je ambities waar wilt maken

1. Maak een routekaart naar je doel

Maak een duidelijke routekaart naar wat je wilt bereiken, want anders zwalk je maar wat rond, door het leven. Schrijf tien dromen op, en selecteer één doel. Visualiseer wat je het allerliefste wilt voor je leven, zo levendig mogelijk. Vandaar werk je terug naar waar je nu bent. Schrijf alle stappen op. Wat heb je nodig, wie kan je helpen, hoe kun je je kennis bijspijkeren? (Heb je een uurtje over, hier legt ze het uit, inclusief, vanaf 11:00, een geleide meditatie, Engelstalig).

2. Vergelijk jouw begin niet met het halverwege van iemand anders

Het kostte Rachel Hollis zes jaar en vijf boeken om een bestseller te hebben. Het kostte vier jaar en duizenden foto’s op Instagram om honderdduizend volgers te krijgen. Ongeacht of dat je doel is, maar de kern is: het gaat nooit zo snel als je wilt en inzet en hard werken is altijd nodig. ’Als het makkelijk was, zou iedereen het doen!’ Dus laat je niet ontmoedigen door het succes van iemand anders.

3. Bedenk: geen enkele factor van buitenaf zal je productiever maken

Een loopband gaat je niet motiveren om te gaan hardlopen. Een mooie schrijfkamer helpt je niet bij het schrijven. Wil je (bijvoorbeeld) schrijven, schrijf dan hoe en wanneer je kan – ’s morgens vroeg, ’s avonds laat of (zoals Rachel Hollis) in het vliegtuig of in een hipster koffietentje. Of dus gewoon op zolder of op je balkon, als de horeca dicht is.

4. Raak het maar één keer aan

Dit is een tip van Rachel Hollis in haar rol van zakenvrouw: of het nu gaat om een email, een brief, een telefoontje, een idee, je belastingaangifte of een opdracht: raak het maar één keer aan. Dat wil zeggen: besluit meteen wat je ermee wilt, delegeer of zeg ‘nee’ als je het niet wilt doen, maar wat je ook doet, handel het meteen af. Dit is in zijn eenvoud een hele zinnige tip, zeker als je geneigd bent om over alles lang en diep na te denken en te twijfelen. Bijvoorbeeld: je wilt iemand bellen. Doe het dan meteen. Het scheelt echt zeeën van tijd.

5. Vraag hulp

Op het laatste moment nam ze in ‘Girl, stop apologizing’ een hoofdstuk op getiteld ‘Vraag hulp’, waarin ze uitlegt hoeveel hulp ze krijgt: van een nanny, een full time hulp in de huishouding en een persoonlijk assistent, om maar wat te noemen. Als lezer denk je dan ‘Ja, zo kan ik het ook!’. Maar aan de andere kant: ze regelt het wel. Hoe vaak vinden we dat we het allemaal maar zelf moeten doen? Er is niks mis met hulp vragen, hulp inhuren, hulp regelen. Want juist dát geeft je tijd en ruimte om je ambities vorm te geven.

En oh ja, stop met smoesjes verzinnen waarom je dingen niet doet. Aan de slag!

Meer lezen?


Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
12 levenslessen van de mens. Welke herken jij?
12 levenslessen van de mens. Welke herken jij?