Dit is het moment om iets nieuws te leren

Dit is het moment om iets nieuws te leren Dit is het moment om iets nieuws te leren Dit is het moment om iets nieuws te leren

Waar je ook staat in het leven en wat je doel ook is: het is altijd een mooi moment om zélf weer nieuwe dingen te leren. Doe het net als een oester: met steeds nieuwe laagjes bouw je langzaam maar zeker aan iets dat je leven glans geeft.

Parels kweken is een vieze, modderige bedoening, schreef marien bioloog Lisa Becking in haar column in de Volkskrant. De oesters hangen in een nettenzakje aan zwarte boeien en worden regelmatig met de hand schoon geschrobd. Elke oester krijgt een klein rond kalkbolletje geïmplanteerd. De oester kapselt dat kalkbolletje instinctief in met steeds nieuwe laagjes parelmoer, totdat het een parel is geworden. Dat duurt minimaal anderhalf jaar.

Zoals Lisa Becking schreef over de coronaperiode: ’Voor degene die nu zonder ziekte in quarantaine zit: denk aan de parel, isolatie, veel schrobben en gebruik de tijd om laagjes kennis en creativiteit op te bouwen. Ik verwacht veel glanzends aan het eind.’

Zo’n prachtig beeld. Want ja, veel binnen zitten was en is niet ideaal. Maar dat zo’n lastige periode, wat we achter ons hebben gelaten, ook het begin kan zijn van iets moois, geeft hoop. Een mooi moment om zelf óók weer eens iets nieuws te leren. Er zijn talloze mogelijkheden om (gratis) de smaak te pakken te krijgen.

1. Leer (weer) een instrument bespelen

Die gitaar of viool die al jaren op zolder liggen, de mondharmonica van je opa, haal ze tevoorschijn. Wij schreven eerder al over de ukelele (hoofdredacteur Eveline is fan!) maar ook voor andere instrumenten is online veel lesmateriaal beschikbaar YouTube is een goudmijn vol online tutorials, maar je kunt natuurlijk ook contact opnemen met een muziekdocent en vragen of die (online) lessen geeft. Laat de toonladders voor wat ze zijn, het gaat erom dat je plezier beleeft aan muziek.

2. Volg colleges aan top universiteiten

Ook leuk om samen met vrienden te doen!

Engelstalige colleges

Colleges van internationale universiteiten zoals Harvard en Cambridge kun je gratis volgen via een Massive Online Open Course (MOOC). Er is inmiddels echt een groot aanbod, onder meer via Coursera en edX. Ook Nederlandse universiteiten organiseren gratis colleges. De Universiteit van Amsterdam heeft bijvoorbeeld een mooc over Big History’: de geschiedenis van het universum, de Universiteit van Groningen zette een inleidende cursus Nederlands recht online, maar ook Gezondheid na je zwangerschapen de Universiteit Wageningen heeft een hele serie moocs, onder meer over voeding, duurzame mode en bier (echt!).

Nederlandstalige colleges

De Universiteit van Nederland kenden we al van de korte colleges die je gemakkelijk tussendoor kunt bekijken, maar er is ook een YouTube-kanaal met Quarantaine Colleges, gegeven door docenten vanuit hun huiskamer.


3. Leer met je handen te werken

Zit je ruim in je tijd en ben je veel thuis? Dan is het heerlijk om met je handen iets te maken. Het leidt lekker af van beslommeringen en je maakt iets tastbaars. Onhandig? Maakt niet uit. Of het nu gaat om een muur schilderen, een oude kast repareren of een ladenkastje pimpen, voor vrijwel elke klus zijn online tutorials beschikbaar, via bouwmarkten en klusprogramma’s bijvoorbeeld. Klusangst is echt niet nodig. Wat Susan zegt: Je kunt altijd meer dan je denkt, ook al heb je het nog nooit gedaan.

4. Leer een taal (of fris je Duits, Frans of Engels op)

Zet muziek op in de taal die je wilt leren, luister naar de radio in die taal en kijk ’s avonds naar het nieuws in het Duits, Frans of Engels. Laat de grammatica even zitten, leer kinderliedjes – of leen de lesboeken van je kinderen, als die op school al talen krijgen.

Ook bijzonder om te leren: gebarentaal – de belangstelling ervoor is toegenomen nu we op televisie vaker een gebarentolk zien. Een overzicht van cursussen vind je hier.

5. Ontdek wat echt bij je past

Wat kinderen dus vaak op school óók al leren tegenwoordig: onderzoeken wat bij hen past. Dat hebben eerdere generaties nog niet zo gehad op school, maar het is nooit te laat om wat over jezelf te leren. Follow your bliss. Juist in tijden van bezinning kun je je opnieuw bezinnen. Wat zou je nog willen, en hoe ga je dat pad belopen?

Door een dagboek bij te houden, ontdek je meer over wie je zelf bent dan door wat dan ook. Maar het hoeft geen dagboek te zijn, je kunt ook over gebeurtenissen in je leven schrijven. Dat kan ongelofelijk helend zijn, en ook verhelderend: doordat je herinneringen opschrijft, creëer je vanzelf een beetje afstand, waardoor je de dingen meer in perspectief ziet. Een boek dat daar goed bij kan helpen is ‘Op verhaal komen. Je autobiografie als bron van wijsheid’ van Ernst Bohlmeijer en Gerben Westerhof. Het belangrijkste: je doet het niet voor een cijfer, of omdat het móet, maar omdat het je verrijkt.

Dunne laagjes, steeds meer laagjes, tot je aan het eind iets hebt dat je leven glans geeft. Dat.

Meer Lisa Becking?

Nieuwe hobby vinden?

Deze 8 rustgevende hobby’s helpen je te ontspannen.

Volgend artikel
Wat empathisch zijn je brengt
Wat empathisch zijn je brengt