Alleen tijdens de feestdagen? Zo maak je het fijn voor jezelf

Alleen tijdens de feestdagen? Zo maak je het fijn voor jezelf Alleen tijdens de feestdagen? Zo maak je het fijn voor jezelf Alleen tijdens de feestdagen? Zo maak je het fijn voor jezelf

‘Niemand hoeft alleen te zijn met kerst!’ Het is zo’n gevleugelde uitdrukking die je vaak in films hoort. En natuurlijk hóeft het niet, maar het mág wel. Soms kan het niet anders. En het kan nog fijn zijn ook. 

Als je afgaat op de reclames en veel kerstfilms, viert iedereen kerst aan lange, rijkelijk gedekte tafels en is elk familiediner een harmonieus samenzijn en staan verliefde stelletjes te zoenen onder de mistletoe. Misschien is de realiteit bij jou, net als bij veel andere mensen, een tikje anders. Wat maak je van de kerst als je alleen bent?

Alleen met kerst: 9 tips

1. Maak een mooie wandeling

De tip der tips: ga sowieso naar buiten. Frisse lucht doet altijd goed – het is niet alleen gezond, het doet ook wonderen voor je gemoed. Ga eens naar een plek waar je nog nooit geweest bent, maar die je altijd al mooi leek – of verras jezelf en kies blind een plek op de kaart. (Prik je je vinger in een woonwijk, kies dan het dichtstbijzijnde bos of natuurgebied). Of kies een van deze prachtige wandelroutes.

2. Ga uitgebreid in bad

Kerst is een uitgelezen moment om jezelf te verwennen. Tijd voor een baddersessie of een lekkere douche. Scrubje hier, maskertje daar, en na afloop uitgebreid insmeren met een rijke crème – ‘t is winter, je huid kan wel wat extra’s gebruiken.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

3. Herlees je favoriete kinderboek

Zo’n boek waar je warme herinneringen aan hebt, dat je iedereen altijd aanraadt maar zelf al in geen tijden meer opengeslagen hebt. Installeer je op de bank met een kop warme chocolademelk of thee en neem de tijd om Op je kop in de prullenbak, Koning van Katoren of je favoriete deel van Harry Potter weer van a tot z uit te lezen.

4. Kijk het nieuwe seizoen van een serie

Alle tijd om je lekker onder te dompelen in een andere wereld en helemaal op te gaan in het verhaal.

5. Ga voor een stevige work-out

Een flink stuk rennen, een lange yogasessie of een ochtend in de sportschool (sommige zijn open op Tweede Kerstdag). Daarna is het nog lekkerder op de bank hangen in joggingbroek.

6. Bezoek een kerk

Woon de dienst bij, of ga juist overdag voor een momentje van bezinning naar binnen. Of je nu gelooft of niet: een kerk symboliseert toch iets dat groter is dan jezelf.

7. Doe vrijwilligerswerk

Met kerst wordt er van alles en nog wat georganiseerd, en er zijn genoeg mensen die jouw hulp kunnen gebruiken. Vraag of je iets kunt betekenen bij de daklozenopvang, bijvoorbeeld door te helpen in de bediening. Vaak wordt er structurelere hulp gezocht, maar misschien kan dit een mooi begin zijn.

8. Ga op date

Klinkt dat zoenen onder de mistletoe toch wel erg aanlokkelijk, dan is dit misschien het moment om je open te stellen voor een nieuwe liefde. Waarom ook niet? Wie weet ontmoet je je nieuwe liefde of heb je op z’n minst een heel gezellige avond.

9. Maak iets moois

Fijn kerstcadeau voor jezelf: knap je huis op. Schilder de muur in nachtblauw, oudroze of dennengroen, haak een kussenhoes of zet vandaag een nieuw kastje in elkaar. Iets constructiefs doen, letterlijk, geeft nieuwe energie.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over de feestdagen?

Als je Oud en Nieuw vreselijk vindt: 8 manieren om er toch iets leuks van te maken.

Volgend artikel
Als je je eenzaam en onbegrepen voelt, haal dan kracht uit een boek
Als je je eenzaam en onbegrepen voelt, haal dan kracht uit een boek