Terug naar overzicht

Op zoek naar eeuwige liefde? Dit is hoe je daar het meeste kans op hebt (volgens de wetenschap)

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
Fotografie
Tekst: Joanne Wienen
Op zoek naar eeuwige liefde? Dit is hoe je daar het meeste kans op hebt (volgens de wetenschap)

We willen allemaal een lang en gelukkig liefdesleven, maar hoe doe je dat? Dit is hoe je volgens de statistieken het meeste kans hebt op een stabiele relatie. Ook al laat liefde zich niet zo snel in cijfertjes vangen, het kan altijd helpen om dit in je achterhoofd te houden.

Iedereen droomt van een liefde die tot in het einde der tijden voortduurt, maar zo’n lang en gelukkig liefdesleven met één persoon is in de praktijk helaas niet voor iedereen weggelegd. De echtscheidingscijfers zijn hoger dan ooit. En de kans dat jij in je omgeving met een relatiebreuk te maken hebt – op welke manier dan ook – is dan ook groot. Zo’n gesneuvelde relatie gaat vaak gepaard met teleurstelling en verdriet. In onze maatschappij zijn onze verwachtingen van liefde namelijk hooggespannen. We willen een zielsverwant, iemand die ons woordeloos begrijpt en écht iets aan ons leven toevoegt. Maar in de praktijk verloopt liefde zelden zo vlekkeloos als in onze verbeelding.

Lang en gelukkig

Ieder mens heeft een eigen unieke binnenwereld, waardoor we allemaal anders reageren.  Dat is vaak interessant en spannend, maar het kan ook voor flink wat uitdagingen zorgen. Zeker in een liefdesrelatie. Wie naar de statistieken kijkt, ziet dat mensen sneller en vaker uit elkaar gaan dan zo’n vijftig jaar geleden. Vaak wordt gezegd dat dit mede door de secularisering en individualisering van de samenleving komt. Socioloog Dimitri Mortelmans legt in een college voor de Universiteit van Vlaanderen uit welke factoren veel invloed hebben op echtscheidingen en relatiebreuken (en deelt dus en passant ook hoe je wél kans maakt op een lang en gelukkig liefdesleven). 

1. Neem ruim de tijd om te ontdekken wat bij jou past

Door veel te daten en experimenteren, leer je wat wel en niet bij jou past. In de regel geldt dat mensen die op heel jonge leeftijd een relatie krijgen en gaan trouwen, sneller uit elkaar zullen gaan. Jonge mensen zitten immers nog volop in ontwikkeling. De kans dat je op je achttiende dezelfde interesses behoeftes en waarden hebt als op je achtentwintigste is niet zo groot.

2. Kijk naar de relatie van je ouders (en naar de ouders van je partner)

Wanneer iemand gescheiden ouders heeft, is de kans dat die persoon zelf ooit zal scheiden een stuk groter. Als reden noemt Mortelmans dat kinderen van gescheiden ouders vaak minder goed hebben geleerd hoe je om kunt gaan met ruzies en negativiteit binnen een relatie.

3. Zoek iemand die op je lijkt

Vaak wordt gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken. Dat is misschien wel zo, maar wie de grootste kans wil hebben op een lang en gelukkig liefdesleven kan maar beter iemand uitzoeken die op hem of haar lijkt. Stabiele koppels hebben namelijk vaak eenzelfde soort opleidingsniveau, religieuze overtuiging of culturele achtergrond. Hoe meer mensen op elkaar lijken, hoe minder snel ze zullen scheiden.

4. Blijf vooral allebei werken

In onze maatschappij is het vrijwel alleen maar mogelijk een goed leven te hebben als beide partners werken. Ons welvaartsniveau is gekoppeld aan het tweeverdienersmodel. Als een van de twee niet werkt, ervaar je veel meer financiële stress waardoor de kans op een scheiding toeneemt, zegt Mortelmans.

5. Ga trouwen in plaats van samenwonen

Mensen die niet getrouwd zijn en wel samenwonen, hebben een hoger scheidingsrisico dan mensen die wél getrouwd zijn. Volgens Mortelmans komt dit doordat mensen die samenwonen eerder uit elkaar gaan omdat de drempel minder hoog is.

 In deze video legt Mortelmans in twintig minuten uit hoe het precies zit

Door anderen gelezen