Waarom je vaker met een vriend(in) zou moeten mediteren

Waarom je vaker met een vriend(in) zou moeten mediteren Waarom je vaker met een vriend(in) zou moeten mediteren Waarom je vaker met een vriend(in) zou moeten mediteren

Mediteren doe je meestal zonder gezelschap: je gaat comfortabel zitten op een stoel of meditatiekussen, zet je gedachten ‘uit’  (of doet een dappere poging), sluit je ogen.. en focust je op het hier en nu. Niet bepaald een sociale activiteit zou je zeggen. Maar mediteren met vrienden (frienditation) heeft zeker wel een aantal voordelen.

4 redenen om samen te mediteren

1. Je hoeft het niet alleen te doen

Mediteren met een vriend of vriendin geeft je het gevoel dat je er niet alleen voorstaat. Als je het moeilijk vind om je te concentreren of als je wordt overladen met emoties kan een vriend(in) ervoor je zijn.

Heb jullie behoefte aan wat meditatie-inspiratie? Probeer de spiegelmeditatie of de meditatie voor meer zelfvertrouwen. Of kan vertrouwen in jullie vriendschap een boost gebruiken? Dan is deze hartmeditatie erg geschikt.

2. Je spirituele planner

Vind jij het moeilijk om dagelijks of wekelijks tijd vrij te maken voor meditatie? Net als het principe van een renmaatje, helpt een meditatie-buddy om je niet te verschuilen achter de gebruikelijke excuses. Het samen plannen van een meditatiesessie maakt van mediteren een gewoonte, en zorgt tegelijkertijd voor quality time.

Online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust

Als je van nature niet zo’n stilzitter bent en behoefte hebt aan iets actiefs kunnen jullie ook een meditatieve wandeling maken. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af om een paar minuten in stilte te lopen.

3. Ervaringen zijn leuker als je ze met anderen deelt

Of het nu een uitje met vrienden of gezellig tafelen met je familie is, het gezelschap van anderen maakt elk moment toch net iets leuker – puur omdat je het samen kunt delen. En dat geldt ook voor meditatie.

Nadat je met samen gemediteerd hebt, kun je het namelijk samen over je meditatie-ervaring hebben. Wat kwam er bij jou naar boven? Voel je je meer ontspannen nu? Heb je bepaalde inzichten gekregen? Op deze manier leer je misschien een kant van je vriend)in) kennen die je nog niet veel hebt gezien. Of als je het zelf moeilijk vindt om je open te stellen kan dit een mooi moment zijn voor een eerste stap.

4. Samen sta je sterk

Samen mediteren maakt jullie vriendschapsband veel sterker. Je maakt op zielsniveau contact en leert in stilte van elkaar gezelschap genieten.

Meer lezen over meditatie?

Mediteren maakt gelukkiger: 5 redenen.

Volgend artikel
Met deze drie makkelijke tips lukt mediteren wél
Met deze drie makkelijke tips lukt mediteren wél