Witheet van woede? Doorvoelen is de beste strategie!

Witheet van woede? Doorvoelen is de beste strategie! Witheet van woede? Doorvoelen is de beste strategie! Witheet van woede? Doorvoelen is de beste strategie!

We hebben allemaal weleens een woedeaanval: de buurman die tot in de vroegste uurtjes lawaai maakt, je partner die jouw standpunt maar niet wil begrijpen of een flink meningsverschil met je ouders.

Slaat bij jou ook soms de vlam in de pan? Deze oefening leert je om op een andere manier naar woede te kijken. Het leert je om deze nuttige emotie te doorvoelen, zonder dat je boosheid in de controlekamer gaat zitten.

Stap 1: Benoem je woede 

Breng je boosheid in kaart door je gedachten te tellen. Spreek met jezelf af dat je iedere kwade gedachte die opborrelt waarneemt en benoemt. Eventueel zou je ervoor kunnen kiezen dit aantal bij te houden op papier. Doe hierbij vooral waarbij jij je goed voelt.

Veroordeel je gedachtes niet

Belangrijk bij deze oefening is dat je je gedachten niet beoordeelt, gaat analyseren of bedenkt hoe je deze kunt veranderen. Focus je enkel op benoemen van je boze hersenkronkels.

Hoe vaak?

Afhankelijk van het aantal keren dat je de neiging hebt kwaad te worden.

Als je deze oefening onder de knie hebt (en je kwade gedachten onmiddellijk kunt identificeren) dan kun je verdergaan naar stap 2.

Stap 2: Beleef je woede

Denk terug aan een moment waarin je woede ervoer. Misschien een herinnering van vroeger of een bepaalde situatie die nog steeds zorgt voor donderwolkjes in je brein.

Wat voel je?

Vraag jezelf af hoe je je nu voelt, nu deze gevoelens bij je naar boven komen. Wat gebeurt er in mijn lijf? Is een deel van je lichaam soms gespannen? En hoe is je ademhaling? Lukt het je om deze kwade gedachte puur te observeren zonder verstrikt te raken in de inhoud ervan?

De beste manier om woede te ervaren

Dit doe je door gedachtes van woede af te wisselen met gedachtes van fijne gevoelens. Op deze manier kun je je woede beschouwen zonder er in mee te gaan. Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker het zal zijn kwade gedachten die in het dagelijks leven opkomen, te verzachten in plaats van erop te reageren op de gebruikelijke manier.

Met woede omgaan 2.0

Wanneer je de oefening van het beleven van woede (stap 2) een of twee keer gedaan hebt ga je terug naar het benoemen van woede (stap 1). Maar deze keer, in plaats van de eerste de beste kwade gedachte die bij je opkomt te benoemen, neem je zodra je hem benoemt hebt, een ogenblik de tijd om je emoties te beleven die bij je opkomen.

Probeer niet over jezelf te oordelen om de kwade gevoelens die je ervaart. Kwaad worden op jezelf omdat je kwade gedachten hebt, heeft alleen maar tot gevolg dat je nog meer kwade gedachten krijgt.

Woede doorvoelen

Het is niet zo dat je door deze oefeningen je kwade gedachten probeert te vermijden. Wat deze oefening doet is dat je in deze gevoelens niet intens betrokken raakt. Als je naar woede kunt kijken zonder woedend te worden (op jezelf of je ze hebt of het doelwit van je gedachten), is de woede niet langer een probleem maar gewoon een van de vele gedachten die door je geest gaan.

Bron: David Harp,‘3 minuten meditaties’ (uitgeverij: Zilver Pockets).


Meer Happinez?

Volgend artikel
Zo sluit je vrede met je innerlijke criticus
Zo sluit je vrede met je innerlijke criticus