Leve het vakantiegevoel: drie manieren om het te ervaren

Leve het vakantiegevoel: drie manieren om het te ervaren Leve het vakantiegevoel: drie manieren om het te ervaren Leve het vakantiegevoel: drie manieren om het te ervaren

Waar zit het ‘m nou in, dat heerlijke gevoel als je weg bent, helemaal los van alle verplichtingen? Anne Wesseling dook in de essentie van het vakantiegevoel. Je hebt eigenlijk niet veel meer nodig dan je zintuigen, zo ontdekte ze. Oh, en wat je juist níet nodig hebt zijn klokken en schermpjes. 

Stop de tijd

Een lege agenda, kom er eens om. We hebben zo de neiging alles vol te plannen. Ben je in het weekend eindelijk vrij, móet er meteen van alles. De tuin op de schop. Boodschappen gedaan, muren geverfd, boeken gelezen, vrienden bezocht, steden ontdekt, berichten gepost, plannen gemaakt, honden uitgelaten, routes gevolgd en ineens ben je twintig jaar verder. Ja, echt.

Hoe stop je de tijd? Door de tijd te vergeten. Hoe dan? Plan een dag he-le-maal niks. Geen plannen, geen telefoon, geen klok, geen agenda, geen to-dolijst. Maar let op: ook geen schermen.

Dan ontdek je dat er eigenlijk niks hoeft. Begin aan de ontbijttafel, met koffie of thee, en ga je eerst een kwartiertje vervelen. Waar heb je zin in? Terug naar bed? Ontbijten op het balkon, in de tuin of picknicken in het park? Een bosbad?

Het wonder: er zitten veel meer uren in de dag dan je dacht. Als je niet op de klok kijkt, maar doet wat je belangrijk vindt, dan heb je zomaar precies genoeg tijd om te doen wat je altijd al wilde.

Onderdompelen

Vakantiegevoel, zou dat niet zomaar ook te maken kunnen hebben met vitamine D? Als je de hele dag buiten bent, maakt je lichaam massa’s vitamine D aan, een vitamine die je nodig hebt om je goed en gezond te voelen. Maar ben je in de natuur, dan komt daar nog iets bij wat je ‘vitamine G’ zou kunnen noemen, van ‘vitamine groen’. Nog zoiets noodzakelijks, waardoor je je beter voelt, zonder dat je er je vinger op kunt leggen waar het aan ligt. Kunnen wetenschappers ook nog niet, trouwens. Zijn het ionen boven het water? Stofjes die de bomen afscheiden, als ze staan te groeien in het bos?

Maakt niet uit. Buiten is buiten. Ga op een micro-avontuur en dompel je onder. Ga vroeg weg, zet je tent op of hang een hangmat tussen twee bomen. Ga kajakken, wandelen, vogels kijken, planten zoeken. Doe een middagdutje onder een boom. Blijf ’s avonds voor de tent zitten, luister naar de krekels. Slaap onder de sterren, word ’s morgens wakker van dierengeluiden. Zet tijdens het natafelen aan de picknicktafel stiekem even je tanden in je onderarm. De geur van je huid na een dag in de zon. Dát is vakantie.

Durf te doen

Grenzen verleggen is heerlijk, en je hoeft er niet voor naar Timboektoe. Neem een kwartier om dingen op te schrijven die je wel eens zou willen doen, maar eigenlijk niet dúrft. En dan: go. Boek die cursus bij de klimmuur, neem een les skydiven, paardrijden, vliegvissen of duiken, doe een workshop spreken in het openbaar, streek een plein over, zeg dat je van iemand houdt. Aanpakken, die angst voor kriebelende beestjes, voor zwemmen in water waarin je de bodem niet kunt zien, voor de hoge duikplank, voor in je eentje naar de sterren kijken, voor als enige dansen terwijl iedereen kijkt of voor het naaktstrand. Doe zoals Shonda Rhimes, de producent van ‘Grey’s Anotomy’ en andere Amerikaanse successeries: zeg een tijdje op alle dingen ‘ja’ en kijk waar het je brengt.

Nog meer vakantie:

Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Vier het leven
Vier het leven