De astrologie van 2024

Benieuwd wat de planeten dit jaar voor je in petto hebben? Huisastroloog Johanna Blok tekende de bijzondere planeetstanden voor 2024 uit. Lees snel verder en ontdek wat je van de planeten mag verwachten.

Januari 2024: alles wordt nu écht anders

Deze maand maakt Pluto écht de overstap naar het teken Waterman. Dat gebeurt op 21 januari. Houd die datum dus in de gaten. Het kan voelen alsof je met een schok wakker wordt in een andere wereld. Op persoonlijk vlak is het de bedoeling dat je de kracht leert kennen van anders zijn. Niet meedoen met de groep, maar opkomen voor jouw ideaal. Het kan zijn dat je heftig in botsing komt met je omgeving. Alsof je opnieuw in de puberteit zit en boos bent op alles wat ‘stom’ en ‘ouderwets’ is. Je kunt veel moeite hebben met regels en autoriteit.

Februari 2024: een schepje erbovenop

Vorige maand kon je al merken dat de sfeer opstandig was, maar deze maand doet Mars er een schepje bovenop. Blijf uit de buurt van voetbalwedstrijden en andere plekken waar de vlam in de pan kan slaan. Onvrede en boosheid gaan in de hoogste versnelling en iemand zou zich kunnen afreageren op een onschuldige buitenstaander. Ook de verontwaardiging die jij voelt over onrecht kan heel sterk zijn. Het moet er gewoon uit. Als anderen vragen om begrip of compassie heb je daar waarschijnlijk niet zoveel oren naar. Het is net alsof je niet anders kunt dan vechten voor jezelf, dwars tegen alles in.

Maart 2024: ruimte voor empathie

Na een driftige februarimaand brengt maart meer ruimte voor empathie. De planeten zijn afgekoeld en wat blijft is de rustgevende sfeer van Neptunus. Neptunus staat in 2024 voor het laatst in zijn eigen teken Vissen, voor hij vertrekt naar Ram. Dat maakt dat je dwars door het lawaai in de buitenwereld verbinding en verbondenheid kunt voelen met andere levende wezens, zoals bomen en dieren. Ook is dit de maand waarin je zou kunnen openstaan voor een spirituele ervaring. Denk aan een gevoel van verlichting en verbondenheid met een onzichtbare of goddelijke energie.

April 2024: hoop, succes en geluk

April wordt waarschijnlijk de fijnste maand van 2024, want Jupiter en Uranus maken vanaf 3 april een fantastisch aspect in het teken Stier. Dit aspect hoort bij het winnende lot uit de loterij. Een gelukkige wending van het lot waar je helemaal niets voor hoeft te doen. Het komt als een cadeautje van de kosmos in je leven. Het voelt ook alsof er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Alsof de hemel weer wijd open staat en je de kans krijgt je dromen waar te maken. Als je plannen hebt, maak dan in april een concrete start, zodat je de zegen van Jupiter en Uranus krijgt, dat wil zeggen: groei, populariteit en succes. Ook financieel.

Mei 2024: loslaten en vergeven

Op 3 mei keert Pluto om van richting. Dat gebeurt elk jaar ongeveer rond deze tijd. Het is een moment waarop de thema’s (of personen) waarmee je op een diep niveau worstelt, en die je misschien bijna had losgelaten, opeens kunnen terugkomen in je leven. Omdat het nog niet helemaal af is. Tegelijk vormen Jupiter en Neptunus vanaf 10 mei een liefdevol duo dat je helpt om anderen te vergeven voor de pijn die ze jou hebben gedaan. Benut die mooie energie, want zodra je de ander (of de situatie) kunt vergeven, ben je (bijna) klaar om los te laten en verder te gaan.

Juni 2024: het is nu of nooit

Dit is een maand waarin je de kracht vindt om een ingrijpende verandering tot stand te brengen. Jupiter en Pluto werken samen om die kracht in jou vrij te maken. Als een soort oerschreeuw uit het diepst van je hart die zegt: het is nu of nooit. Je durft misschien een enorme gok te nemen, zoals geld investeren in een project waarin je echt gelooft. De garantie dat het lukt krijg je niet, maar als het de bedoeling is dat jouw project slaagt, is dit wél een van de beste momenten om de sprong te wagen. Jupiter laat namelijk alles groeien wat met geld en invloed te maken heeft…

Juli 2024: verlichting van binnenuit

Een aantal keren bundelen Pluto en Neptunus in 2024 hun krachten om spiritualiteit en transformatie tot stand te brengen. Dan kun je ineens alles achter je laten om te kiezen voor een spirituele stroming. Of je hebt het gevoel dat jij anderen wilt leiden op het pad naar verlichting. Daarin kun je behoorlijk fanatiek worden. Besef dan dat fanatisme gaat over de wens anderen iets op te leggen waar jij in gelooft. En ook: dat dit meestal niet werkt, want juist dan nemen anderen afstand. Het is de kunst de gulden middenweg te vinden, of een stille vorm van spiritualiteit die wél in staat is het hart van anderen te raken.

Augustus 2024: een reality check

In augustus worden we steeds met onze voetjes op de grond gezet. Saturnus roept ons met een strenge stem terug als we vol optimisme achter de mooie beloftes van Jupiter aanrennen. De tijd voor dromen is voorbij. Je zult moeten laten zien dat je het meent, dat je verantwoordelijkheid kan dragen en dat je de grenzen respecteert van wat ‘hoort’.

Dit is bovendien een thema dat in december opnieuw voorbij komt. Als je nu je taken laat liggen, krijg je in december ‘de rekening’ gepresenteerd. Tegelijk beloven deze planeetstanden ook dat je meer kunt bereiken dan je had gedacht als je wél de regels respecteert.

September 2024: de gift van vergeving

In september staat vergeving centraal, net als eerder, in mei. Nu gaat het – door de mooie samenstand van Chiron en Jupiter – over het helende effect dat optreedt als een ander jou vergeeft. Het gaat over het ontvangen van een van de mooiste giften die je kunt krijgen. Weten dat de ander jou een fout niet langer aanrekent, waardoor je met een schoon hart en een schoon geweten verder kunt. Heb je ooit iets gedaan waar je ontzettende spijt van hebt, dan is dit de maand om bij de ander aan te kloppen en de pijn op te ruimen.

Oktober 2024: de situatie ontstijgen

Op 12 oktober keert Pluto om van richting (vanaf de aarde gezien dan). Dat gebeurt elk jaar ergens in oktober en dat luidt een heftige periode in.  Er gebeuren dingen die jou confronteren of lijken te dwingen om iets los te laten. Dat kan bijvoorbeeld over een relatie of over een werksituatie gaan. Het wordt zo heftig dat je er iets mee moet. Het fijne is dat Pluto dit jaar hulp krijgt van Uranus en Neptunus. Dat kan je helpen om de situatie te ontstijgen. Opeens is het klaar, voel je verlossing en bevrijding. En tegen je verwachtingen in is dat proces ineens nogal pijnloos.

November 2024: brute krachten

Voor de tweede keer dit jaar maken de heftige planeten Mars en Pluto contact. Ditmaal staan ze recht tegenover elkaar. Dan worden we opgezet om keihard de confrontatie aan te gaan. Zonder na te denken over de gevolgen voor de ander, voor onszelf. Maar wat we vinden of voelen komt van zo diep, dat er niets is wat ons kan tegenhouden.

Deze planeetstanden zijn actief tot 16 november. Daarna is het tijd om de gevolgen van onze daden onder ogen te zien. Dat kan een onprettig proces zijn, maar het is noodzakelijk om verder te kunnen. De ruïnes moeten plaatsmaken voor het bouwen van een nieuwe stad.

December 2024: uiteindelijk volgt de beloning

Kijk deze maand eens terug op de afgelopen maanden, ongeveer vanaf augustus. Zijn er dingen die je anders of beter had moeten doen? Dan helpt Saturnus je deze maand om het goed te maken. Begin daar op tijd aan. Ook al verleidt Jupiter je om te denken dat je nog tijd genoeg hebt. Als je nu de dingen recht zet die je liet liggen, kun je ontzettend veel waardering krijgen en volgt uiteindelijk de beloning. Je zult waarschijnlijk wat innerlijke weerstand moeten overwinnen, want Jupiter kan momenteel maken dat je liever lui dan moe bent. Probeer je daar overheen te zetten, dan sluit je het jaar af met een voldaan gevoel.

Wil jij je horoscoop in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze exclusieve astrologie nieuwsbrief. Je ontvangt niet alleen elke week een persoonlijke horoscoop van onze huisastroloog Johanna Blok, maar je krijgt ook als eerste de maand- en jaarhoroscopen, artikelen over astrologie en updates over de nieuwe en volle maan in je inbox.