Oh-la-la: 5 yogahoudingen voor een beter seksleven

Oh-la-la: 5 yogahoudingen voor een beter seksleven Oh-la-la: 5 yogahoudingen voor een beter seksleven Oh-la-la: 5 yogahoudingen voor een beter seksleven

Yoga kan stress verminderen, maakt je hoofd lekker leeg, verbetert je ademhaling en houding, laat je beter slapen: redenen te over om je mat eens wat vaker uit te rollen. En we hebben er nóg eentje voor je. Yoga kan namelijk ook wonderen doen voor je seksleven.

Het maakt je lijf flexibeler, geeft je zelfbeeld en zelfvertrouwen een boost én helpt je om meer in het hier en nu te zijn: precies de ingrediënten die je nodig hebt in de slaapkamer (of daarbuiten).

Dat het werkt, is zelfs wetenschappelijk bewezen. Volgens een onderzoek dat in 2009 werd gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine zou het regelmatig beoefenen van yoga onder andere gevoelens van verlangen, seksuele opwinding en orgasmes verbeteren. Zelf proberen? Met deze asana’s geef je je seksleven een boost:

Kat-koehouding

Ga op handen en knieën zitten. Plaats je handen recht onder je schouders en zet je knieën op heupbreedte. Je rug is recht. Adem in en beweeg je je hoofd iets omhoog, zodat je rug hol trekt (koehouding). Adem dan uit en breng je kin richting je borst. Nu maak je je rug juist bol, net zoals een kat. Herhaal de oefening een aantal keer op het ritme van je ademhaling.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Bij deze vloeiende beweging train je je bekkenbodemspieren. Die spelen een belangrijke rol bij het orgasme.

Duif

Ga weer op handen en knieën zitten, met je handen onder je schouders en je rug recht. Breng nu je rechterknie naar voren en plaats deze aan de binnenkant van je rechterhand. Je enkel breng je naar links en naar voren, zodat je scheenbeen bijna parallel aan de voorkant van je mat komt ligt. Schuif je linkerbeen recht naar achteren, met je knie en de bovenkant van je voet tegen de grond. Houd je heupen op één lijn en vouw op een uitademing langzaam voorover. Leg je voorhoofd op je handen. Blijf tien ademhalingen in de houding wissel dan van kant.

Veel vrouwen houden spanning vast in het heupgebied. De duifhouding helpt deze spanning los te laten, maakt de heupen flexibeler en bevordert ontspanning. Door je op je ademhaling te richten, breng deze oefening je helemaal in het huidige moment.


Neerwaartse hond

Begin op handen en knieën. Zorg weer dat je polsen onder je schouders zijn en je knieën onder je heupen. Je handen zet je plat op de mat, met de vingers iets gespreid. Krul dan je tenen in de mat en breng je heupen omhoog en naar achteren. Je lichaam vormt nu een driehoek. Draai de ellebogen iets naar binnen en duw je hielen naar de mat. Ontspan je hoofd en zorg ervoor dat je rug en nek een rechte lijn vormen. Houd eventueel je knieën iets gebogen.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

In deze houding laat je spanning in je onderrug los en werk je aan de flexibiliteit van je hele lichaam. De neerwaartse hond geeft daarnaast ook een flinke dosis energie en zelfvertrouwen.

Adelaar

Ga rechtop staan met je voeten tegen elkaar aan. Verplaats nu je gewicht naar je rechtervoet en til dan rustig je linkervoet op. Kruis vervolgens je linker bovenbeen over je rechter bovenbeen. Haak je linkervoet achter je rechterkuit. Strek je armen recht naar voren en plaats de rechter kruislings over de linker arm. Buig tot slot je onderarmen omhoog, met je handpalmen stevig tegen elkaar aan. Blijf vijf ademhalingen in deze houding voordat je van kant wisselt.

De adelaarshouding wordt zelfs genoemd in de Kamasutra: hoe sexy wil je het hebben? Als je uit de houding komt, stroomt al het bloed in een keer richting je baarmoeder. En omdat de oefening veel beheersing en focus vraagt, kalmeert je geest vanzelf.

Gespreide vooroverbuiging

Ga rechtop zitten met je benen gestrekt voor je uit. Spreid vervolgens je benen ver uit elkaar. Breng je armen op een inademing omhoog en kom met een rechte rug voorzichtig naar voren. Als je erbij kunt, kun je met je duim en wijsvinger je grote teen vastpakken. Blijf een paar ademhalingen in deze houding; op elke uitademing zak je iets verder voorover.

Deze asana is goed voor je libido omdat het de bloedcirculatie in je bekken verbetert. Een goede bloedcirculatie in dit gebied bevordert seksuele opwinding.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over yoga?

Met deze yogahoudingen zorg je voor totale ontspanning.

Volgend artikel
3 oersimpele yoga-oefeningen voor meer levensenergie
3 oersimpele yoga-oefeningen voor meer levensenergie