Terug naar overzicht

Als je soms onzeker wordt van Instagram

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Als je soms onzeker wordt van Instagram

Ze heeft altijd een stralende glimlach. Draagt de beste outfits. Heeft een razend knappe vriend(in) naast zich, en/of bloedjes van kinderen. Haar huis is smaakvol ingericht, en ze komt op de tofste events. Haar leven is picture perfect. Geef toe: je volgt vast ook zo iemand op Instagram, of misschien wel een heleboel.

Je bent ze vast gaan volgen omdat het heerlijk is je te vergapen aan andere mensen. Fijn om je te laten inspireren door iemand die super fit is, een prachtig ingericht huis heeft of juist een rock ‘n’ roll leven leidt. Maar een mens kan maar zo veel mooie foto’s aan. Heb je slecht geslapen of ben je gewoon in een pestbui, dan kijk je er ineens heel anders naar. Je eigen leven steekt bij al die plaatjes ineens zo gewoontjes af, en je spiegelbeeld lijkt in de verste verte niet op dat van die knappe influencer.

Hoe zorg je nou dat je lekker plaatjes kunt blijven kijken op Instagram zonder dat je er ongelukkig van wordt? Plus-size model en self love-blogger Mayra Louise deelt haar mooiste inzichten op het Happinez Festival in mei.

Selecteer op ‘inspirerend’

Een paar super fitte mensen in je feed? Niks mis mee, als je daardoor denkt ‘hè ja, dat kan ik ook’ en op de fiets springt naar de sportschool. Maar als je er gedemotiveerd van raakt, gooi ze dan uit je feed. Volg vooral mensen waar je een goed gevoel van krijgt. Die niet alleen perfecte plaatjes laten zien, maar ook laten zien wanneer het even hopeloos tegenzit.

Laat jezelf zien

Je kunt Instagram gebruiken om een paar keer per dag lekker mindless plaatjes te kijken, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen. Instagram is niet alleen een oneindig fotoalbum, maar ook een community. Hoe meer je van jezelf laat zien (wie je bent, wat je doet, hoe je je voelt) en reageert op anderen, hoe meer je daarvoor terugkrijgt.

Kwartiertje per dag

Merk je dat je eigenlijk meer op ‘The Gram’ zit dan je zou willen? Perk de tijd die je erop kijkt dan een beetje in. Verplaats de app van de voorpagina van je scherm naar de tweede of derde – dan moet je meer moeite doen om erop te kijken en klik je niet meer automatisch. Het is veel leuker als je een kwartiertje per dag kijkt, want dan zie je de hoogtepuntjes van de dag – zóveel bijzonders komt er nu ook weer niet voorbij. Vind je het lekker om af en toe even iets ontspannends te doen op je telefoon, installeer dan weer eens een spelletje. Lekker Angry Birds spelen, waarom niet! (Ja, ook verslavend… sorry als je nu van de regen in de drup raakt.)

#Bodypositivity

Met een tijdlijn vol celebrity’s, fitgirls en andere influencers is het niet zo gek dat je aan jezelf gaat twijfelen. Merk je dat je bij jouw Instagramfeed vaak denkt aan wat er allemaal niet goed aan jouw looks is (met heel veel ‘moet-mantra’s’: ik moet meer sporten, ik moet afvallen, ik moet ook zo gespierd worden), ga dan eens op zoek naar mensen die je anders naar je lijf leren kijken. Plus-size model en self love-blogger Mayra Louise bijvoorbeeld, die in mei op het Happinez Festival spreekt. Haar motto is: Happy is not a dress size. Mayra Louise laat zien dat je gelukkig kunt zijn met je lijf, precies zoals het is. En naast prachtige foto’s laat ze zichzelf ook zien in huispak, zonder make-up, spelend met haar dochter of werkend aan haar boek. Gewoon, zoals iedereen er in het dagelijks leven vaak bij zit.

Kijk naar binnen

Het is niet zo gek om soms onzeker te worden van de ogenschijnlijk perfecte levens van andere mensen. Maar word je er wel erg vaak verdrietig van, of ga je jezelf verwijten maken? Vraag je dan af waar dat vandaan komt. Waar baal je van: je looks, je sociale leven (waarom zit ik niet met een mojito in de kroeg?) of je werk (ik wil óók iets doen waar ik trots op kan zijn)? Probeer dat dan aan te pakken. Niet door de lat voor jezelf veel hoger te leggen, maar door te kijken hoe je blijer kunt worden met dat aspect van je leven.

Mayra Louise op het Happinez Festival

Zou je dolgraag wat blijer met je eigen lijf willen zijn? Dan wil je Mayra Louise niet missen op het Happinez Festival. Ze weet als geen ander hoe je ervan overtuigd kunt zijn dat je eerst een paar kilo’s kwijt moet zijn om écht gelukkig te worden. Maar geluk zit niet in je kledingmaat. Op het festival deelt ze haar tips voor meer zelfvertrouwen en vertelt ze hoe ze van haar lijf leerde te houden.

Door anderen gelezen