Zo bescherm je jezelf tegen de negatieve energie van anderen

Zo bescherm je jezelf tegen de negatieve energie van anderen Zo bescherm je jezelf tegen de negatieve energie van anderen Zo bescherm je jezelf tegen de negatieve energie van anderen

Een huisgenoot die nooit iets positiefs te vertellen heeft, een familielid dat commentaar heeft op je, of een vriendin die steevast haar hart bij jou uitstort…  Merk je dat je erg vatbaar bent voor de stemmingen van anderen? Zo kun je jezelf daartegen wapenen:

1. Verleg de focus van probleem naar oplossing

Vraag de persoon die zo negatief doet maar eens hoe hij of zij het probleem denkt te gaan oplossen. Vaak is die simpele vraag genoeg om een klaagzang die maar door en doorgaat te beëindigen. Je kunt jezelf die vraag trouwens ook stellen als je merkt dat jouw stemming beïnvloed wordt door de problemen van een ander. Richt je niet op de negatieve gevoelens, maar op manieren waarop je de invloed ervan kunt verminderen of voorkomen.

2. Reageer mindful

Onbewust beantwoorden we negativiteit vaak met nog meer negativiteit. Als je dat doet, ga je vanzelf mee in de negatieve spiraal van een ander. Probeer die automatische impuls te voorkomen door mindful om te gaan met de manier waarop jij reageert op een bepaalde situatie.

3. Bepaal en bewaak je grenzen

Je kunt contact met negatieve mensen niet altijd vermijden, maar je kunt wel proberen om jezelf er minder vaak aan bloot te stellen. Stel grenzen voor jezelf, respecteer die grenzen en laat ze ook niet oprekken door een ander.

4. Maak er niet jouw probleem van

Als iemand van wie je houdt vastzit in negatieve patronen, gedachten en gedrag, wil je diegene graag uit de put helpen. Maar onthoud dat je iemand onmogelijk kunt veranderen als diegene daar zelf (nog) niet voor open staat. Dat is ook helemaal niet jouw verantwoordelijkheid. Proberen invloed uit te oefenen op iets waar je geen controle over hebt, vreet kostbare energie en zorgt onvermijdelijk voor teleurstellingen. Je kunt het goede voorbeeld geven, maar that’s it.

5. Oordeel niet

Mindfulness moedigt je aan om je gedachten en gevoelens niet meteen te labelen als goed of slecht, maar er gewoon te laten zijn. Het is zoals het is. Door op dezelfde manier naar het – in dit geval negatieve – gedrag van een ander te kijken, bewaar je een bepaalde afstand en laat je je minder snel meeslepen in de emoties van een ander. Wees mild, zowel naar anderen als jezelf. Dat wil niet zeggen dat de negativiteit er niet is of dat je het bestaan ervan ontkent, maar wel dat je het niet op jezelf betrekt.

6. Omring jezelf met positiviteit

Misschien wel het beste ‘tegengif’ tegen negativiteit: positieve energie. Zet bijvoorbeeld de kracht van positieve affirmaties in, ga bewust aan de slag met dankbaarheid en maak tijd om activiteiten te ondernemen die je een fijn gevoel geven.

Hebben de vervelende vibes van iemand ander toch vat op je gekregen? Dan kun je jezelf met deze 7 stappen van die negatieve energie ontdoen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over omgaan met negatieve energie?

Met deze 4 oefeningen zuiver je je energie.

Volgend artikel
Als je je ouders verliest
Als je je ouders verliest