Terug naar overzicht

Hoe weet je: ik ben klaar voor een nieuwe relatie

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Hoe weet je: ik ben klaar voor een nieuwe relatie

Als een relatie uitgaat, is de een na een paar weken wel weer toe aan een nieuwe liefde. De ander moet er nog niet aan denken, en heeft pas na een jaar of langer weer ruimte voor iemand anders. Tijd zegt dus niks, maar hoe weet je dan dat je weer klaar voor een nieuwe relatie bent?

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt: je relatie was al een tijdje voorbij, mensen om je heen informeerden of-het-niet-weer-eens-tijd-werd, en je dacht: waarom ook niet. Je sprak een paar keer met iemand af, allemaal best gezellig, maar na een paar dates merkte je toch: ik ben hier nog niet klaar voor, ik zit nog veel te veel met die ander in mijn hoofd. Het was gewoon te vroeg.

Je zoekt niet naar iemand die een leegte vult

Tuurlijk kun je het intens missen om je leven met iemand te delen, en iemand naast je te hebben die dichter bij je staat dan wie dan ook. Maar als je een relatie zoekt omdat je leven ‘leeg’ voelt, hang je er teveel aan op. Hoe mooi de liefde ook is, een relatie kan nooit de vervulling van je leven zijn. Wel een waardevolle aanvulling.

Je weet wat je wilt

Als je heel snel weer in een nieuwe relatie stapt, kan het zijn dat je jezelf een beetje voorbij rent. Er is niets mis mee om snel weer te gaan daten, maar het is wel zo fijn om goed te weten wat je zoekt. Wat voor iemand zoek je – een rustig type, of juist iemand die leven in de brouwerij brengt? Wil je uiteindelijk samenwonen, wil je kinderen? Welke elementen uit je vorige relatie vond je fijn, en welke juist niet? Hoe beter je weet wat je wilt, hoe groter de kans dat je iemand vindt die echt bij je past.


Je vorige relatie is echt verleden tijd

Vriendschap met je ex is goed mogelijk, zeker wanneer jullie op een goede manier uit elkaar zijn gegaan. Maar luister goed naar je gevoel: is het echt vriendschap die je bij hem of haar zoekt, of hoop je eigenlijk nog dat jullie weer bij elkaar komen? Alleen als die wens er echt niet meer is, kun je volledig open staan voor een nieuw iemand.

Je bent er klaar voor om je leven te delen

Het klinkt misschien als een open deur: natuurlijk moet je bereid zijn om je leven te delen als je een nieuwe relatie wilt. Maar denk er over na wat dat allemaal inhoudt: ben je er klaar voor om weer je geschiedenis, je lijf, je huis, en na een tijdje ook je familie en je vrienden aan een nieuwe liefde te laten zien – en sta je open voor al die dingen bij de ander? Hoe sterker dat gevoel is, hoe mooier een nieuwe liefde begint.

Denk je nu: hatsekidee, ik ben er wel weer aan toe? Dit zijn de zes plekken waar je je nieuwe liefde tegen het lijf loopt. En mocht je juist denken: nog even niet, geniet dan nog even van het single zijn.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen