Terug naar de onbezorgdheid van je kindertijd? Met deze routine krijg je je chakra’s weer in balans

Terug naar de onbezorgdheid van je kindertijd? Met deze routine krijg je je chakra’s weer in balans Terug naar de onbezorgdheid van je kindertijd? Met deze routine krijg je je chakra’s weer in balans Terug naar de onbezorgdheid van je kindertijd? Met deze routine krijg je je chakra’s weer in balans

Weet je nog: vroeger? De tijd dat je eindeloos kon dwalen in je eigen gedachtes, dat je niets anders dan je fantasie nodig had om je urenlang spelend te kunnen vermaken en dat je pas uit je wonderlijke wereld werd gehaald wanneer het etenstijd was. Het is tijd om je weer even zo onbezorgd te voelen als toen. Hoe je dat doet? Met meer balans in je oorchakra.

Ja, het is mogelijk om als volwassene dat heerlijke gevoel van kinderlijke onbezorgdheid te ervaren. En het trucje zit dus tussen je oren, letterlijk.

Het zit zo: één van de chakra’s – energiebronnen in het lichaam die een belangrijke invloed hebben op het welzijn van lichaam en geest – is de oorchakra. Deze chakra slaat alle verhalen die je jezelf vertelt, die anderen je vertellen en die je onderweg oppikt op. Volgens de eeuwenoude Indiase filosofie is het zo dat als deze chakra niet in balans is, het veel lastiger is om rust te vinden en dus onbezorgdheid te ervaren.

Het is dus belangrijk om je oorchakra te geven wat ‘ie nodig heeft. Wat dat precies is en hoe je dat doet lees je in onderstaand stappenplan en bijbehorende tips. Ze komen van holistisch en spiritueel gezondheidscoach Lauren Unger.

Hoe spreek jij met jezelf?

Het begint allemaal met het erkennen van de manier waarop je met jezelf communiceert. Spreek je een positieve taal? Of zit er veel angst en onrust in verborgen? Ben je vriendelijk tegen jezelf of juist niet? Je innerlijke dialoog – de manier waarop je in bepaalde situaties reageert en hoe je bijvoorbeeld met onaangename verrassingen omgaat – zit vast tussen je oren. Het is bepalend voor hoe je je gedraagt in je leven.

Volgens diverse onderzoeken werkt positiviteit meer positiviteit in de hand en werkt dat andersom hetzelfde bij negativiteit. Heb je ontdekt dat je regelmatig negatief over jezelf of over bepaalde situaties denkt, dan kun je die negativiteit proberen om te buigen door blij te zijn met het feit dat je dat zojuist hebt ontdekt. Snap je het nog?

Het gaat er dus om dat je voor elke negatieve gedachte die je hebt, iets positiefs in de plaats kunt zetten. Er zijn verschillende manieren om je deze techniek eigen te maken. Bijvoorbeeld door dagelijks een mooie mantra tegen jezelf te zeggen of door foto’s en quotes waar je blij van wordt op te hangen op plekken waar je vaak bent (in de badkamer, in de auto, op je werk). Ook kun je, door uit te zoeken waar jouw negatieve gedachtes vandaan komen, de triggers die je die gedachtes geven uit de weg gaan.

Wees je bewust van wat je oren te horen en je ogen te zien krijgen

Naast je innerlijke dialoog is ook alles wat je ziet en hoort van invloed op je oorchakra. Bedenk maar eens wat een bloedstollende actiefilm met veel geweld en lawaai met je kan doen. Vaak gaat het kijken van zo’n film gepaard met een nerveus gevoel en een constante spanning. Natuurlijk kun je hier prima van genieten, daar is helemaal niets mis mee. Maar het is wel een goed voorbeeld om duidelijk te maken dat de zaken die je oren en ogen verwerken wel degelijk van invloed zijn op je gemoedstoestand.

Aan de andere kant kan een luchtig, hartverwarmend verhaal je een grote glimlach en een geluksboost geven. En dat is, naast een positief innerlijk dialoog, precies wat je nodig hebt om je oorchakra weer in balans te brengen.

Tips voor een evenwichtige oorchakra:

  • Overal om je heen bevinden zich positieve energieën en er is een makkelijke manier om je daarvan bewust te worden.
    Vouw je handen in cupjes om je oren en laat een beetje ruimte vrij tussen je oor en je handpalm. Doe je ogen dicht, adem diep en langzaam in en uit en luister naar de geluiden die zich in dat kleine stukje lucht tussen je handen en je oren bevinden.
  • Op welke songs ging jij als kind of tiener helemaal uit je dak? Zoek ze op, maak er een playlist van en dans!
    Muziek van vroeger kan deuren openen die lang geleden gesloten zijn. Hetzelfde geldt voor je lievelingsfilm van vroeger. Misschien ontdek je wel een verborgen boodschap waar je eerder geen oog voor had, maar waar je nu veel aan kunt hebben.
  • Soundhealing is één van de oudste geneesvormen en kan je helpen je lichaam te herijken.
    Doordat je je met soundhealing richt op je onderbewuste kunnen vastgeroeste denkpatronen doorbroken worden. Wordt er ergens in je omgeving een lesje soundhealing gegeven? Het is het proberen waard.

Onthoud daarbij dat hoe meer liefde en ‘licht’ je je oren gunt, hoe prettiger jij je zal voelen. Datzelfde geldt immers voor je leven: hoe meer liefde jij uit, zowel naar jezelf als naar anderen, hoe meer je terug zal krijgen. Wanneer je oorchakra weer in balans is zal je in staat zijn meer geluiden die de wereld je geeft – fluitende vogels, windgeruis – te horen en te waarderen.

Allemaal gratis en voor niets, ook dat nog.

Meer Happinez?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Doe iets met je lentekriebels
Doe iets met je lentekriebels