Dit is waarom je zou moeten sporten volgens je cyclus

Dit is waarom je zou moeten sporten volgens je cyclus Dit is waarom je zou moeten sporten volgens je cyclus Dit is waarom je zou moeten sporten volgens je cyclus

Je menstruele cyclus heeft nogal wat invloed op je. Dat merk je bijvoorbeeld aan schommelingen in je energieniveau, je focus en zelfvertrouwen. In plaats van je hierdoor te laten tegenhouden, kun je er ook van profiteren door te sporten volgens je cyclus. Je verlegt de nadruk dan van de vervelende kanten (PMS, anyone?) naar de positieve kenmerken en invloeden van je cyclus. Cycle syncing, noemen we dat. 

Leven volgens je cyclus

Alissa Vitti, holistisch gezondheidscoach en expert op het gebied van vrouwelijke hormonen, schreef hierover twee boeken: WomanCode en In the FLO. Hierin doet ze uit de doeken hoe je de verschillende onderdelen van je leven zo kunt inrichten dat ze aansluiten op je menstruele cyclus en jij je in elke fase op je best voelt.

Sporten volgens je cyclus

Werk jij jezelf consequent drie keer per week in het zweet, maar merk je amper resultaat? Of lukt het je na talloze pogingen nog steeds niet om eindelijk eens regelmatig te gaan sporten? Als je je bewegingspatroon aanpast op je cyclus, gaat sporten je veel natuurlijker (lees: leuker) af én heb je er meer profijt van. Fysiek tot het gaatje gaan betekent namelijk niet per definitie meer resultaat. Vitti’s advies: niet harder sporten, maar slimmer sporten.

Je lichaam reageert tijdens elke fase namelijk anders op beweging en heeft dus ook tijdens elk van die fases andere behoeften:

Menstruatie

Dit is een periode van rust en herstel. Push jezelf vooral niet te veel, neem rustdagen als je voelt dat je lichaam dat nodig heeft en zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Wil je toch iets aan bewegen doen, kies dan voor yoga, doe wat lichte stretchoefeningen of maak een ontspannen wandeling. In de laatste dagen van je menstruatie klimt je energieniveau weer omhoog. Je kunt dan, als dat goed voelt, weer wat intensiever gaan sporten.

Folliculaire fase

In deze fase neemt je lichamelijke energie toe en sta je open voor nieuwe ervaringen. Kun je je de laatste keer dat je een work-out hebt gedaan niet eens meer herinneren? Dit is hét moment om weer te beginnen met sporten. In de folliculaire fase sta je open voor nieuwe ervaringen en kom je makkelijker uit je comfort zone, probeer dus gerust eens een sport die je nog nooit eerder gedaan hebt. En daag jezelf fysiek flink uit, je hebt er voldoende energie voor.

Ovulatie

Ook in deze fase heb je nog veel energie. Daar komt nog eens bij dat je communicatie skills tijdens de ovulatiefase op hun best zijn. Kies voor een vorm van bewegen die lekker intensief is en sport bij voorkeur in groepsverband of in elk geval met iemand samen. Ga bijvoorbeeld hardlopen of volg een les spinning met een vriend(in).

Luteale fase

In de luteale fase daalt je energieniveau, is je lichaam gevoeliger en kun je last krijgen van PMS-klachten als hoofdpijn, een opgezette buik of stemmingswisselingen. In de eerste helft van deze fase, mits je nog genoeg energie hebt, is intensieve beweging (bootcamp, HIIT) fijn. Maar in de tweede helft van de fase, als je menstruatie dichterbij komt, kun je het beter wat kalmer aan doen. Wees je bewust van wat je lichaam nodig heeft en overvraag je zelf niet. Ga wandelen of doe een rustige vorm van yoga, zoals yin yoga.


Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Verbeter je weerstand met deze Ayurvedische eetregels
Verbeter je weerstand met deze Ayurvedische eetregels