Maandhoroscoop: oktober staat in het teken van afscheid nemen

Oktober is oorspronkelijk in de Engelstalige landen de maand van Halloween, de datum die samenviel met de Keltische Oudjaarsavond. De Kelten geloofden dat op die dag de geesten van de gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen. Een mooie maand om de mensen (en dieren) te herdenken van wie je afscheid moest nemen. Wat betekent afscheid eigenlijk voor jou?

Deel met vrienden:

Ram

Niet elk afscheid is pijnlijk, soms is er sprake van opluchting of verlossing als twee mensen uit elkaar gaan of als iemand naar het hiernamaals gaat. Omdat er aan een lang lijden een einde is gekomen. Of omdat je eindelijk los kunt komen van een band die veel offers van je heeft gevraagd. Zelfs als je die offers met veel liefde hebt gebracht, kan het toch het gevoel geven dat je eigen leven on hold stond.

Dat een afscheid voelt als een opluchting kan desondanks zorgen voor een schuldgevoel. Want het hoort niet en het mag niet dat je ook een beetje blij bent als iemand uit je leven verdwijnt. Je hoort somber te kijken en te huilen.

Trek je daar niets van aan. Geef jezelf toestemming om alles te voelen wat er te voelen valt. Dat betekent niet dat je die gevoelens met iedereen hoeft te delen. Niet iedereen kan even goed omgaan met gevoelens die tegenstrijdig lijken. Het kan genoeg zijn als jij je emoties deelt met een of twee mensen die dichtbij je staan en die ruimhartig zijn. Alles mag er zijn, ook dat wat in de ogen van de wereld ongepast of ongemakkelijk is. Dat hoort bij het leven, nee sterker nog, dat is het leven.

Stier

Een echte Stier houdt niet van afscheid. Een afscheid is een verandering en een verandering voelt onveilig. Soms ook een beetje alsof je hebt gefaald, alsof de enige geslaagde verbintenis er een is die eeuwig duurt. Daarom kan Stier soms eindeloos vasthouden aan situaties of mensen (en spullen) die niet in zijn of haar grootste belang zijn. To put it mildly… Met Pluto al een aantal jaren in Steenbok, kun je daar voorzichtig anders over zijn gaan denken. Niet dat je dat wilde, maar het gebeurde gewoon, door wat er in je leven plaatsvindt. Oktober is een mooie maand om stil te staan bij wat je hebt geleerd door afscheid te nemen. Welke ruimte en nieuwe ervaringen zijn er in je leven gekomen, hoe ben je veranderd, gegroeid? Schrijf een mooie brief aan jezelf waarin je tussen de regels door opsomt wat elk afscheid je heeft gebracht. Dank daarvoor ook de persoon of de situatie die uit je leven is verdwenen. Pas als dat lukt zonder dat je boos of intens verdrietig wordt, is het afscheid afgerond. Dan is er zoveel afstand tot de ander, tot wat er gebeurde, dat je alleen maar kunt glimlachen om wie jij was en hoe het was. Dat is het grote loslaten, dat wat je nooit kunt afdwingen, maar wat gebeurt uit zichzelf, op exact de juiste plaats en het juiste moment. Als jij er klaar voor bent en geen seconde eerder.

Tweelingen

Als je niet met hart en ziel ergens ‘in’ gaat, niet jezelf overgeeft aan een bepaald persoon, een keuze, dan hoef je geen afscheid te nemen. Je zat er sowieso niet zo diep in. Zou een vlinder afscheid nemen van de bloem die hij achterlaat als hij wegfladdert? Waarom? Hij kan toch gewoon weer even terugfladderen? Tweelingen staat het liefst zo vrijblijvend in het leven als een vlinder. Niet zo moeilijk, niet zo diep, niet zo zwaar. Niet dat dit je altijd lukt. En je krijgt er misschien ook kritiek op. Vooral van de mensen die jou willen verleiden om een diepe verbinding aan te gaan. Misschien denk je weleens dat je last hebt van bindingsangst. Misschien is dat terecht. Wie zich nooit verbindt, heeft niets te verliezen. Maar achter die gedachte zitten, net als achter elke gedachte, veel oordelen en aannames. Want wat betekent jezelf ‘echt verbinden’? Sommige mensen delen een huis en een bankrekening, maar delen nog maar zelden hun gevoelens met elkaar. En wie een verbintenis aangaat, verliest soms de door jou zo geliefde vrijheid. Ben je daartoe bereid? Die vraag kan zich in oktober aan je opdringen als je iemand ontmoet die meer van jou vraagt dan vrijblijvendheid.

Kreeft

De meeste Kreeften hebben de afgelopen jaren meer dan hun eerlijke portie ‘afscheid nemen’ gehad. Of dat nu van werk, een geliefde of financiële zekerheid is geweest, het ging diep en was confronterend. Maar na het huilen, herkauwen en tegenspartelen, kwam vroeg of laat het moment van acceptatie. Daarom bevindt jouw leven zich waarschijnlijk in de fase van de stilte na de storm. Er is een gevoel van ruimte, van het opnieuw willen verkennen van je mogelijkheden, misschien zelfs de droom van een nieuw avontuur. De ervaringen van de afgelopen jaren zijn daarbij een goed fundament. Nu je beter weet, doe je het beter.

Dus is het nodig dat we het over ‘afscheid nemen’ gaan hebben? Moet dat? Nee natuurlijk hoeft dat niet. Maar als Kreeft heb je vast nog ergens in een diepe kelder van je huis of je ziel wat dingen opgeslagen waar je vanaf wilt. Dingen die jij niet meer nodig hebt, die jouw koestering niet langer nodig hebben. Gebruik de maand oktober voor de afronding. Het is er de tijd voor en jij bent er klaar voor. Misschien zit er zelfs iets van hout bij, iets dat je kunt verbranden in een fijn kampvuur of haardvuur als symbool van het grote loslaten.

Leeuw

Meer nog dan andere tekens is voor Leeuw een afscheid ook een nieuw begin. There is no greater power than the power of goodbye, zoals Madonna (ook een Leeuw) zingt. Die kracht zit hem in het feit dat je jezelf opnieuw moet uitvinden, terwijl een stuk van jou niet langer wordt ingevuld door een ander of door een bepaald patroon. Dat betekent dat je creatief kunt worden en dat is de grote kracht van Leeuw. Natuurlijk gaat dat niet zonder verdriet en zonder verwerking, maar je zult al snel de creatieve draad oppakken, als je deze kracht voelt. Vooral rond de nieuwe maan in oktober kan dit verlangen groot zijn. Dat is op 6 oktober, rond het middaguur. Kijk dan eens wat er in je leven gebeurt. Misschien is het iets kleins en symbolisch zoals een vogeltje die op de vensterbank komt zitten om jou de boodschap te brengen dat het tijd is om weg te vliegen uit een bepaalde situatie. Misschien is het wat groter, een incident dat jou duidelijkheid geeft dat het nu echt tijd is voor het afscheid. Overigens kan dit afscheid ook gaan over iets in jezelf. Bepaald gedrag waarmee jij je eigen geluk saboteert. Het gaat niet altijd over dingen buiten jezelf. Houd dat in gedachten, dan geeft oktober jou een prachtig nieuw begin.

Maagd

Afgescheiden zijn van anderen en van de wereld is een thema van Maagd. De woorden afgescheiden en afscheid lijken op elkaar. Ook in betekenis zijn ze verwant. Als je afscheid neemt, ben je voortaan afgescheiden van de ander. Je zou kunnen zeggen dat een stukje in Maagd permanent afscheid heeft genomen van de mogelijkheid een verbintenis aan te gaan met anderen. Vanuit een zoektocht naar zuiverheid bijvoorbeeld. Maar met Neptunus in Vissen ben je momenteel sterk op zoek naar zaken die de ‘eeuwigheid’ vertegenwoordigen. Universele waarden en waarheden, waar je altijd een beroep op kunt doen, die altijd blijken te kloppen. De eeuwige liefde… Dat geeft je houvast, vooral omdat je door je sterke gevoel voor details en je kritische blik juist het gevoel hebt dat niets voor altijd is. Misschien zou je in oktober kunnen proberen om afscheid te nemen van deze sterke polarisatie die je in jezelf voelt. Deze alles of niets-houding. Ook zou het goed zijn (als je single bent) om afscheid te nemen van romantische gevoelens die je koestert voor iemand en die meer droom en illusie zijn dan realiteit. Dat kan de poort openen voor een nieuwe liefde (en voor een nieuw soort liefde).

Weegschaal

De tekens die bij de planeet Venus horen (Stier en Weegschaal) hebben een enorme hekel aan afscheid nemen. Sommige Weegschalen hebben dat zo letterlijk, dat ze bij het einde van een visite of feestje veel te lang blijven hangen omdat het ze niet lukt om weg te gaan. Iedere keer beginnen ze dan een nieuw gesprek, met hun jas al aan, staande in de deuropening.

Het idee iemand te moeten verlaten of zelf verlaten te worden, is voor Weegschaal onverdraaglijk. Weegschaal doet niet alleen alles graag samen, maar blijft het liefst ook altijd samen. Als jij verbonden bent met anderen voel jij je op je sterkst. En toch is het soms nodig om afscheid te nemen, niet alleen omdat de ander het initiatief neemt, maar op jouw eigen initiatief.

Bijvoorbeeld omdat jij een te groot deel van jezelf hebt ingeleverd in een (werk)relatie. Oktober kan jou helpen om tot inzicht te komen en om de kracht te vinden om voor jezelf op te komen. Een groot deel van deze maand staat Mars in Weegschaal en Mars houdt van het doorhakken van knopen. Snel en zonder losse eindjes. Doe daar je voordeel mee, knip de band door van wat jou geen goed doet en kijk nooit meer om.

Schorpioen

Als het om afscheid nemen gaat, zijn er voor Schorpioen twee manieren. Met gigantisch veel drama en grandeur, of net als de man die ’s avonds een pakje sigaretten ging halen. Stiekem en onaangekondigd weglopen en nooit meer iets van je laten horen.

Beide ‘methodes’ hebben zo hun nadelen. Hoewel jij er misschien helemaal klaar mee bent en nooit meer terugdenkt aan wat of wie je achter hebt gelaten, kun je bij anderen een diepe wond hebben geslagen.

Oktober is een goede maand om te bedenken of dit in jouw leven is voorgevallen en hoe je die ervaring zou kunnen helen. Ja, dat betekent waarschijnlijk dat je contact moet opnemen met je ‘slachtoffer(s)’, ‘het spijt me’ moet zeggen en moet uitleggen waarom het is gegaan zoals het is gegaan. Makkelijk? Nee. Maar wel erg goed voor je karma. Als over bijvoorbeeld 99 jaar het moment is gekomen voor je eigen Grote Afscheid, kun je in vrede terugkijken. Vroeger – toen een mensenleven veel minder voorstelde en je elk moment dodelijk ziek kon worden of opgegeten kon worden door een beer – geloofde men dat je altijd voorbereid moest zijn op het einde. En… If you are ready to die, then you are ready to live.

Boogschutter

Met ‘jouw’ Jupiter bijna het hele jaar in het teken Waterman ben je waarschijnlijk niet erg bewust bezig met afscheid nemen. Dat is omdat je elke verandering omarmt als een bevrijding. Toch zal jij ook dit jaar op zijn minst wel een keer ‘tot nooit meer’ hebben moeten zeggen. Omdat het een terugkerende gebeurtenis is in ieder leven. En hoe ouder we worden, hoe vaker we afscheid moeten nemen. Maar zelfs een kind leert het al. Als het zijn teddybeer verliest of als hij uit logeren gaat en mama de straat uit rijdt.

Omdat je van nature zo avontuurlijk en ondernemend bent, behoor je tot de mensen die hier niet te lang bij stil (willen) staan. Soms is dat omdat het je oprecht niet veel doet. Maar Boogschutter is gecompliceerder dan de beschrijvingen in de boekjes ons willen laten geloven. Onder die vrolijke en optimistische houding zit vaak een kwetsbaar en ‘gelaagd’ karakter, dat langer worstelt met emoties dan hij of zij wil toegeven. Dan is oktober een mooie maand om je verdriet over een afscheid een plek te geven. Om de tranen te laten vloeien. Om iemand uit te nodigen om naar je verhaal te luisteren, om je pijn te delen. Zo’n emotionele detox doet wonderen.

Steenbok

Met Pluto de afgelopen jaren in jouw teken heb je er waarschijnlijk een flinke portie afscheid nemen opzitten. En loslaten. En jezelf losscheuren. En verwerken. En uit het dal klimmen. En er weer inglijden. En er opnieuw uitklimmen.

Maar dit jaar staat jouw Saturnus in het teken Waterman, terwijl Pluto bijna klaar is om uit je teken te verdwijnen. Daardoor is alles opeens makkelijker en luchtiger, alsof je weer door het leven danst (voor zover Steenbokken dat ooit doen natuurlijk). Je voelt feilloos aan dat je strijd over haar dieptepunt heen is en dat het voortaan vooral bergopwaarts zal gaan.

Voor jou tovert oktober dan ook alleen maar leuke dingen uit haar hoge hoed. Geen emotioneel huiswerk, maar genieten en vol levensvreugde de dingen doen die je leuk vindt. Nu is oktober ook bij uitstek een spirituele maand. De manier waarop jij dat vorm kunt geven is door dank te zeggen, in plaats van afscheid nemen. Het feest van Thanksgiving is pas volgende maand, maar waarom zou jij Halloween en Thanksgiving niet tegelijkertijd vieren? Met kalkoenen en pompoenen en heel veel vrienden, want bij het ervaren van vriendschap voel jij je momenteel het gelukkigst.

Waterman

Met Saturnus in Waterman zijn de berichten altijd wat serieus. Vooral in de spirituele maand oktober. Waar het om gaat is dat jij misschien wel voelt dat je afscheid zult moeten nemen, maar dat er allerlei praktische, financiële of verantwoordelijke overwegingen zijn om dit uit te stellen. Er moet nog zoveel. En dat is zwaar. Terwijl je ernaar kunt snakken om ergens een flinke streep onder te zetten, zit de timing niet mee.

Je zult geduld moeten oefenen en de hele rit uitzitten. Dat is typisch de inbreng van Saturnus, die jou gouden bergen beloofd, maar die je eerst wel zelf moet beklimmen. Die je geduld tot het uiterste op de proef stelt, en je dan nog een week of een maand laat wachten. Gewoon omdat ie het kan. Wat je kunt doen om de tijd door te komen? Weglopen lukt je niet. Dat zou tegen je diepste overtuigingen en plechtigste beloftes ingaan. Maar het is wel goed om een beetje rust in jezelf te vinden. Door te mediteren. In het moment blijven. Je focussen op de vele dingen die goed gaan en waar je tevreden over bent. Door te beseffen dat de tijd vliegt en dat volgend jaar alles anders is.

Vissen

Vissen is het teken van de alfa en de omega, van het begin en het einde, van de liggende acht, die van de oneindigheid. Vissen is goed in weggaan (wegglippen), maar een stukje van Vissen blijft altijd achter. Echt afscheid nemen zit niet in je natuur. Dat zou tegen jouw gevoel voor eeuwigheid ingaan. Wat niet wegneemt dat je soms jarenlang niks van je kunt laten horen, waardoor anderen het gevoel krijgen dat je definitief verdwenen bent.

Maar dan ineens duik je weer op. Voor jou duren die jaren slechts een paar seconden. Wat zijn een paar jaar op de schaal van de eeuwigheid? Helemaal niets toch? Je pakt de draad meteen weer op waar je was gebleven.

Misschien zou het goed zijn om de meer aardse mensen in jouw bestaan een stukje tegemoet te komen en je best te doen om afscheid te nemen. Niet als in ‘tot nooit meer ziens’, maar als in: ‘ik ga nu weg, maar over een week (maand, jaar) ben ik terug en ik zal je niet vergeten’. Misschien zou je ook kunnen proberen om uit te leggen waarom je weggaat, in plaats van jezelf te hullen in mysterie. Mocht je plannen hebben, dan is dit een mooie oefening voor de maand oktober.

Nieuw: online training Astrologie en je geboortehoroscoop

Als je dieper de astrologie in wil duiken, is onze nieuwe online training Astrologie en je geboortehoroscoop een mooi startpunt. Je leert hoe je je eigen geboortehoroscoop kunt lezen en analyseren en wordt bekend met belangrijke begrippen als huizen, aspecten, tekens en planeten. Dit kan je veel vertellen over wie jij bent, wat je drijfveren zijn, waarom je bepaalde keuzes maakt.

✓  8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

✓  Verhelderende illustraties en animaties die astrologie toegankelijk maken

✓ Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

✓ Besloten Facebookgroep, inclusief live Q&A’s met Johanna Blok

✓ Op je eigen tempo te volgen op computer of telefoon

Meld je nu aan en krijg een Happinez notebook t.w.v. 14,95 cadeau.

Hoofdbeeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans en Demelza Krens 

Beeld Stier: fotografie en styling door Pia Jane Bijkerk

Beeld Tweelingen, Maagd en Steenbok: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Marita Janssen, visagie door Manous Nelemans 

Beeld Vissen: fotografie door Ellen van Bennekom, styling door Tilly Hazenberg