Alles over intuïtie

Deel met vrienden:

Wat is intuïtie?

Intuïtie is een bron van kennis. Het is de manier waarop je onderbewuste ‘ik’ boodschappen doorgeeft aan je bewuste, denkende ‘ik’. Dat onderbewustzijn is het deel van je hersenen dat bijna alles opneemt wat je waarneemt: wat je voelt, hoort, proeft, droomt, je herinneringen en ervaringen uit het verleden. Je zou intuïtie ook je buikgevoel kunnen noemen, ingeving, instinct, voorgevoel of zesde zintuig.

Het woord intuïtie komt van het Latijnse ‘intuer’, dat zoveel betekent als: iets aandachtig bekijken, beschouwen.

Het derde oog, het plekje tussen je wenkbrauwen, in het midden van je voorhoofd, is gevoelig voor licht. Fysiek kunnen we er niets (meer) mee zien, maar intuïtief wel. Met het derde oog zie je de essentie, zonder vooroordelen. Bij het derde oog draait het dus niet om kijken, maar om zien. Om helder zien. Helderziendheid is het zien van het onzichtbare. Van ‘dingen die werkelijkheid zijn, maar geen fysieke vorm hebben’, zoals de Poolse reikitherapeut Nathaniel het formuleert in ‘The art of seeing’ (2012).

Wat is intuïtief handelen?

Als je intuïtief handelt, betekent dat dat je keuzes maakt op gevoel, zonder erover na te denken of het te analyseren. Je voelt iets in je buik, of in je hart, en handelt daarnaar.

 

Hoe ontwikkel of versterk je je intuïtie?

Intuïtie is geen vaststaand iets waarvan je bij je geboorte een bepaalde hoeveelheid meekrijgt. Ieder mens heeft het, maar je kunt het ontwikkelen, versterken. Bijvoorbeeld met deze stappen:

  1. Neem gedachten die zomaar in je opkomen serieus. Probeer ze niet te analyseren, maar schrijf ze op of onthoud ze, zodat je er later nog eens over kunt nadenken.
  2. Wees gespitst op tekens en symbolen in je omgeving. Wat valt je op, wat zie je, en wat zegt dat over jou of over datgene waar je mee bezig bent?
  3. Voed je onderbewuste. Gebruik je zintuigen, lees verhalen, luister naar muziek, schilder, knutsel, maak muziek, maak een collage met knipsels uit tijdschriften. Droom. Dagdroom. Fantaseer, laat je fantasie de vrije loop.
  4. Durf je beslissingen alleen te nemen, grote en kleine. Je intuïtie is als een hoogstpersoonlijk, op maat gemaakt kompas. Durf ernaar te luisteren en ernaar te handelen.
  5. Neem bij alle belangrijke beslissingen een time-out om je onderbewustzijn zijn werk te laten doen. Check af en toe in: wat is je gevoel en waar komt het uit voort?

In de online training intuïtie, leer je meer over hoe je je intuïtie ontwikkelt en versterkt.

Hoe kun je op je intuïtie varen?

Uit onderzoek blijkt dat intuïtieve beslissingen vaak net zo goed – of zelfs beter – uitpakken dan besluiten waarvoor je alle voor- en nadelen op een rijtje hebt gezet. Wil je meer op je intuïtie vertrouwen en ernaar handelen, probeer dan het bewuste denken op een lager pitje te zetten en in evenwicht te brengen met je intuïtieve weten. Hoe je dat doet? Neem eerst zoveel mogelijk informatie in je op – niet alleen verstandelijk, maar met al je zintuigen. Ga vervolgens iets heel anders doen. Slaap er een nachtje over, maak een lange wandeling, ga het huis opruimen of in de tuin werken. Dan komt er vanzelf iets boven borrelen. Je intuïtie geeft je dan de antwoorden die je zoekt.

Lees ook:
Hoog intuïtieve kinderen: zo ga je ermee om

Wat is intuïtieve ontwikkeling?

Intuïtieve ontwikkeling is een proces dat ieder mens kan doormaken. Het is de ontwikkeling van je buikgevoel, instinct of zesde zintuig. Je leert steeds beter hoe je op een voorgevoel of ingeving kunt vertrouwen. Als je bang bent, dan kun je ruimte geven aan dat gevoel en realiseer je je dat je intuïtie je iets wil vertellen. Door intuïtieve ontwikkeling kun je je zelfvertrouwen versterken en het helpt je om gemakkelijker te aarden.

Lees ook:
Deze makkelijke yogahoudingen helpen je aarden

Moet je je verstand laten varen als je naar je intuïtie wilt luisteren?

Nee. Je intuïtie weegt ook je ratio mee. Als je je intuïtie beschouwt als een gevoel of instinct, dan wordt daarin ook je verstand meegenomen: je gevoel dat iets wel of niet deugt, wordt onbewust beïnvloed door alle informatie die je hebt en ervaringen uit het verleden. Overigens is het niet altijd gemakkelijk om je intuïtieve weten zuiver te horen. Die stem kan namelijk ook ingegeven worden door onzekerheid of angst. Het is de kunst om daar doorheen te prikken.

Lees ook:
Is het angst of intuïtie? Zo herken je het verschil

Moet je dan altijd naar het stemmetje in je achterhoofd luisteren, ook als dat je onzeker maakt? Nee. Ieder mens heeft ratio én intuïtie, dus voor beide mag je ruimte maken. Ze kunnen elkaar juist versterken.

Wat vertelt een voorgevoel je?

Je intuïtie laat zich bijvoorbeeld kennen in de vorm van een voorgevoel. Soms voel je aan dat er iets staat te gebeuren, of minder concreet: je hebt het gevoel dat het wel of geen prettige dag gaat worden. Je voelt bijvoorbeeld een onbestemde angst. Een voorgevoel kan echter ook positief zijn. Hoe vaker je aan het einde van de dag terugkijkt, hoe meer helderheid die voorgevoelens je kunnen geven. Je leert steeds beter te herkennen wat je intuïtie je vertelde en in hoeverre dat bleek te kloppen.

Wat doet een intuïtief coach?

Een intuïtief coach helpt je om het contact met je intuïtie te herstellen. Met zijn of haar hulp leer je je innerlijke stem te herkennen en ernaar te luisteren, terwijl je tegelijk ruimte laat voor je verstand. Je leert op een andere manier naar jezelf te kijken en naar de obstakels die je ondervindt. Volgens een intuïtief coach zitten de antwoorden op vragen waarmee je worstelt in jezelf. Het maakt niet uit wat voor vragen: of het nu gaat om vragen op het gebied van de liefde, werk, zingeving of andere levensvragen.  

Intuïtieve coaches gebruiken verschillende technieken, van reguliere coachingstechnieken tot meer oosterse behandelvormen. Voorbeelden zijn visualisaties, meditaties en healing, systemisch werken en familieopstellingen. 

Is een intuïtief coach iets voor mij?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor intuïtieve coaching. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kampt met stress, angst of burn-outklachten. Ook depressieve gevoelens kunnen een goede aanleiding zijn om bij een intuïtief coach aan te kloppen. Loop je tegen problemen aan op je werk, of zoek je meer uitdaging in je (professionele) leven, dan kan een intuïtief coach je ook helpen om in te tunen op je wensen. Ook allerlei andere levensvragen, bijvoorbeeld over zingeving of gezondheid, kan een intuïtief coach je helpen te beantwoorden. 

Wat doet een medium?

Een medium is iemand die van intuïtie zijn werk heeft gemaakt. Hij communiceert met ‘gene zijde’: bijvoorbeeld met de geesten van overledenen, engelen of andere entiteiten. Een medium noemt zichzelf ook wel paragnost of helderziende.

Een medium legt contact tussen de werelden van de levenden en van de doden. Hij kan signalen uit de kosmos opvangen en vertalen. Mediums gebruiken verschillende technieken: de een leest aura’s, een ander komt in een bepaalde trance, weer een ander gebruikt muziek of uit zijn contact op een artistieke manier, bijvoorbeeld door te tekenen.

In een sessie met een medium komt van alles voorbij. Overleden dierbaren, geesten, engelen en eventuele toekomstige kinderen. Een medium of paragnost ziet veel, maar dat wat je echt niet wilt delen, blijft ook voor hem verborgen. Hij neemt je mee in een film over jouw leven, die je inzicht biedt.

Lees ook:
Zo communiceer je met overleden dierbaren

Is een medium iets voor mij?

Een medium kan je bij verschillende dingen helpen. Heel bekend is het bezoek van een medium als je contact wilt leggen met een overledene. Dat kan helpen bij de verwerking van de dood van een geliefde of familielid. Er zijn echter meer redenen om naar een medium te gaan. Je kunt er ook naartoe als je worstelt met het verwerken van een trauma, of juist als je vragen over de toekomst hebt.

Het is belangrijk om voordat je naar een medium gaat, goed af te stemmen. Denk na over wat je wel, maar ook wat je níet wilt weten, zodat je dit vooraf samen kunt bespreken. Ook is niet elk medium even goed of geschikt voor jou. Vraag in je zoektocht naar een medium bijvoorbeeld eens naar de ervaringen van anderen. Vertrouw hierin ook op je eigen intuïtie: voelt het niet veilig of vertrouwd, maak dan voor jezelf de juiste afweging.

Er zijn veel verschillende mediums, elk met hun eigen talenten en focus. Een klik voelen is heel belangrijk.

Meer weten over hoe het is om naar een medium te gaan? Lees er hier meer over:
Wil je een medium bezoeken? Zo werkt het

Wil je weten of een medium iets voor jou is? Lees er hier meer over:
Wat is een medium en wat heb je eraan?

Hoe kan ik zelf mediamieke eigenschappen ontwikkelen?

Mediamieke eigenschappen – of mediamieke gaven – zijn de eigenschappen van een medium. Ze zijn er in allerlei varianten. Het ene medium is heel gevoelig voor andermans emoties, terwijl een ander energieën aanvoelt, sensitief is voor geluiden of geuren of beelden ziet. Ieder mens heeft een ratio (het verstand), en een medium kan die ratio min of meer uitschakelen. Om mediamieke eigenschappen te ontwikkelen, moet je je kunnen openstellen voor alles wat juist níet verstandelijk is. Om dat te doen, moet je je eigen pad volgen. Het kan betekenen dat je veel gaat lezen over het zesde zintuig, dat je gesprekken gaat voeren met mediums, je dromen opschrijft en onderzoekt wat ze betekenen, dat je gaat mediteren. Ook zijn er opleidingen om medium te worden en cursussen om je mediamieke gaven te ontdekken en te ontwikkelen.

Lees ook:

Ben jij een medium? Verken je zesde zintuig

Hoe sta je open voor tekens van gene zijde?

Als je wilt communiceren met overledenen, bijvoorbeeld een overleden dierbare, is het belangrijk om oog te hebben voor details. Dan leer je tekens herkennen. Alles wat anders is dan het ‘gewone’ kan een teken zijn. Je denkt net aan deze dierbare, en plotseling zie je een regenboog verschijnen. Of er knippert een lamp precies op de sterfdag van je geliefde. Of zoiets toeval is? Volgens het Amerikaanse medium Laura Lynne Jackson niet. Zij ziet het als synchroniciteit, een term die bedacht is door psychoanalyticus Carl Jung. Hij was ervan overtuigd dat de gebeurtenissen in ons leven geen toeval zijn en dat we allemaal onderdeel zijn van een grotere, universele macht. Laura Lynne Jackson zegt het zo: ‘Wat je misschien denkt dat toeval is, is een magische gebeurtenis.’  

Hoe kun je contact maken met gidsen en overledenen?

De wereld van de energie, waar overledenen en gidsen (energieën die veel levens op aarde hebben gehad, en daardoor erg wijs zijn) deel van uitmaken, communiceert met ons via tekens. Dat kan dus een knipperende lamp zijn, maar ook een waardevol boek dat iemand je precies op het juiste moment cadeau geeft. Je kunt met je gids of dierbare overledene een teken ‘afspreken’, adviseert medium Laura Lynne Jackson. Dat kan iets heel eenvoudigs zijn: een veertje dat uit de lucht komt vallen, bijvoorbeeld. Als je dat ziet, weet je dat jouw gids contact met je maakt. Ook kun je, een beetje zoals in een gebed, een overledene of gids vragen om hulp. Zeg gericht en duidelijk waar je hulp bij nodig hebt. Een derde manier om contact te maken, is door je voor het slapengaan open te stellen voor je geliefde overledene. Leg een briefje onder je kussen met de vraag of hij of zij in je dromen aan je wil verschijnen. Spreek de wens in gedachten uit voordat je gaat slapen en geef het een paar nachten de tijd.

Lees ook:
Signs: ervaar de aanwezigheid van je spirituele helpers

Wat is energiewerk?

Energiewerk gaat uit van de gedachte dat alles energie is. Je gevoelens, je gedachten, je lichaam en je fysieke gezondheid: allemaal energie. Energiewerk is een vorm van alternatieve geneeskunde die gericht is op deze energie. De oorzaak van klachten wordt gezocht in de energie van de cliënt en om de cliënt heen. Het oplossen of genezen van klachten gaat uit van het elektromagnetisch veld rond elk lichaam.

Lees ook:
Verhoog je energie met deze 6 tips

Wanneer je ziek bent of je niet lekker voelt, komt dat in de filosofie van het energiewerk door blokkades of tekorten in de energetische ruimte. Met energiewerk worden die blokkades weggenomen en de tekorten weer aangevuld. De achterliggende gedachte van energiewerk is dat het lichaam zichzelf kan helen.

Lees ook:
Maanfasen en menstruatie: ken je energie

Wat is intuïtief eten?

Ook eten kun je doen vanuit je intuïtie. Bij intuïtief eten gaat het helemaal om luisteren naar je lichaam. Je eet omdat je lijf behoefte heeft aan bepaalde voeding, niet omdat je brein je vertelt wat goed voor je is. Kinderen begrijpen goed wat intuïtief eten is: voor hen gaat het vanzelf. Als ze honger hebben, eten ze. Zijn ze verzadigd, dan schuiven ze hun bord weg. Naarmate we ouder worden, gaan ideeën over wat ‘goed’ en ‘slecht’ eten is, vaak een rol spelen, net als overwegingen over een goed gewicht. Bij intuïtief eten leer je weer contact te maken met je buik en je hongergevoel, en eet je omdat je lijf dat wil en omdat het goed voelt.

Lees ook:
Intuïtief eten: hoe doe je dat?

Hoe leer je intuïtief eten?

Om intuïtief te kunnen eten, moet je in contact komen met je intuïtie. Dat kun je doen door middel van een eenvoudige mindfulness-oefening. Misschien heb je er weleens van gehoord: de oefening met de rozijn. Je neemt één rozijn in je hand en concentreert je op al je zintuigen. Voordat je hem in je mond stopt, ga je ernaar kijken, eraan ruiken. Wat is de structuur? Wat proef je als je de rozijn uiteindelijk op je tong legt, en wat als je er voorzichtig op kauwt? Door te focussen op wat je eet, merk je op wat je lichaam met al z’n zintuigen ervaart.

Lees ook:
Zo maak je van je wandeling een mindfulness-oefening voor je zintuigen

Welke kristallen helpen je intuïtie versterken?

Kristallen kunnen je op verschillende manieren helpen om je intuïtie te versterken.

  • Amethist bijvoorbeeld is een van dé edelstenen als je je spiritueel wilt ontwikkelen. De paarse of violetkleurige steen geeft inzicht en rust. Ook helpt de steen je goed te slapen: wil je je nachtrust verbeteren, leg dan een amethist op je nachtkastje.
  • Labradoriet, een veelkleurige steen (blauw, grijs en groen) versterkt je aura, beschermt tegen negatieve energie en helpt tegen stress en angst.
  • Seleniet is een helderwit kristal dat harmonie en innerlijke vrede brengt. Daardoor kun je gemakkelijker in contact komen met je intuïtie. De rust die seleniet versterkt, maakt het eenvoudiger om intuïtieve beslissingen te nemen.
  • Celestien, een grijsblauw kristal, ook wel engelensteen genoemd, helpt je om contact te leggen met gidsen. Ook helpt het je om je dromen te herinneren.

Training: Werken met kristallen
Zet je intenties, doelen en dromen kracht bij

Hoe kun je je intuïtie versterken met tarotkaarten?

Ook een kaart trekken kan helpen om je intuïtie te ontwikkelen. Je hebt er alleen een deck tarotkaarten voor nodig, wat motivatie om je in de betekenis van de kaarten te verdiepen, en bovendien je intuïtie. (Je kunt ook een inner compass kaart trekken. Zowel tarotkaarten als inner compasskaarten zijn te koop in de Happinez webshop. Door de tarotkaarten te schudden, breng je jouw energie over op de kaarten. Elk deck bestaat uit 78 kaarten: 22 Grote Arcanakaarten en 56 Kleine Arcanakaarten. Het kost tijd om de betekenis van alle kaarten te leren kennen, maar hoe beter je die kent, hoe beter je ze kunt gebruiken om te ontdekken wat er in je leeft, en om intuïtieve beslissingen te nemen.

Benieuwd hoe een legging van tarotkaarten werkt?
Tarotcoach Deborah Ribbink legt uit

Hoe leer je intuïtief eten?

De stand van de maan beïnvloedt hoe intuïtief je bent, en kan ook je stemming beïnvloeden en je bijvoorbeeld angstiger of drukker maken dan anders. De volle-maan-energie wordt dat ook weleens genoemd. Die energie is erg krachtig, en dus versterkt ze alles wat je al voelt. Ben je gelukkig, dan zal de volle maan die energie versterken. Zit je niet goed in je vel, dan wordt ook die negatieve energie intenser. Zo is het ook met je intuïtie: heb je een sterk intuïtief moment, dan maakt de volle maan je nog intuïtiever. En ben je al wat angstig, dan versterkt de volle maan dat angstgevoel ook. Je kunt de volle-maan-energie voor je laten werken door je te richten op positieve gedachten. Denk je positief, dan weet de maan die gedachten krachtiger te maken.

Training: Leef met de maan
Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen

Welke chakra’s kun je aanspreken om je intuïtie te versterken?

Chakra’s zijn de zeven energiecentra van je bewustzijn. De chakra-theorie gaat ervanuit dat we behalve een fysiek lichaam ook een geestelijk lichaam hebben. Bij de zeven energiecentra gaat het om je intuïtie: de kern van je wezen. In die kern draait het om je innerlijke kracht en wijsheid. Wil je je intuïtie versterken, dan kun je in de eerste plaats je hartchakra aanspreken. Dit middelste chakra is gericht op evenwicht en verbinding. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je je verbindt met je intuïtie en hoe meer je je kunt verbinden met andere mensen.

Je opent je hartchakra bijvoorbeeld met een yogahouding, zoals de Kameel:
Kom op je knieën zitten, met je voeten en knieën op heupbreedte. Kom nu omhoog, zodat je bovenbenen recht boven je knieën zijn. Kantel je bekken, zet je handen op je onderrug en span je buikspieren aan. Buig dan langzaam achterover totdat je je handen op je voetzolen kunt leggen. Je vingers wijzen richting je tenen. Kun je met je handen niet bij je voeten, krul dan je tenen in de mat zodat je hielen iets omhoog komen. Laat je hoofd ontspannen achterover hangen.

Ook bepaalde kristallen kunnen je chakra’s een boost geven, in de Happinez webshop vind je een complete set met bijpassende chakrastenen per chakra.

Lees ook:
Stel je chakra’s open met deze zeven oefeningen

Beeld ‘Hoe ontwikkel of versterk je je intuïtie?’ en ‘Hoe kun je op je intuïtie varen?’: fotografie door Danique van Kesteren, styling door Maaike Koorman

Beeld ‘Wat vertelt je voorgevoel je?’ en ‘Welke chakra’s kun je aanspreken om je intuïtie te versterken?’: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus