Alles over je spiritueel ontwikkelen

Hoe kun je je spiritueel ontwikkelen? Wat is spirituele ontwikkeling eigenlijk, op welke manieren kun je het vinden of bereiken en wie kan je daarbij helpen? In dit artikel vind je alles over spirituele ontwikkeling. Je ontdekt bijvoorbeeld wat je kunt leren van je horoscoop en wat de stand van de maan kan bijdragen aan je spirituele ontwikkeling. Ook leer je wat karma is, wat je chakra’s zijn en wat tarotkaarten je kunnen vertellen. Plus: wat kristallen kunnen bijdragen aan je spirituele ontwikkeling - en nog veel meer.

Lees over:

Deel met vrienden:

Wat is dat, je spiritueel ontwikkelen?

Je spiritueel ontwikkelen betekent dat je je bewustzijn nader verkent. Je stelt jezelf vragen die te maken hebben met de kern van je wezen. Waarom ben ik wie ik ben? Heb ik een doel in dit leven? Wat geeft mijn leven zin? Hoe kan ik meer in het nú zijn?

Bij je spirituele ontwikkeling staat jouw innerlijke licht centraal.

Wat is het innerlijke licht?

Je innerlijke licht draag je bij je. Het is iets om goed voor te zorgen. Je kunt het niet zien, het is in die zin net zoiets als je ziel. Maar dat het onzichtbaar is, maakt het niet minder belangrijk. Je innerlijke licht is een soort lampje dat je in staat stelt om te blijven groeien en jezelf te ontwikkelen. Zorgen voor je innerlijke licht kun je op veel verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door te mediteren, te wandelen, te schrijven over je emoties en te lezen.

Wat is een horoscoop en hoe draagt die bij aan mijn spirituele ontwikkeling?

Een horoscoop is een astrologische tekening van de hemel, met daarin een bepaalde stand van de zon, maan en planeten. De bekendste horoscoop is de geboortehoroscoop. Dit is eigenlijk een soort afdruk van de sterrenhemel op het moment van je geboorte. Volgens de astrologie kun je uit deze horoscoop de persoonlijkheid en levensloop van een persoon afleiden. Ze gaan er namelijk vanuit dat er een verband bestaat tussen de stand van de zon, maan en de planeten en de gebeurtenissen die op aarde plaatsvinden.

Met deze tool, reken je gemakkelijk je eigen geboortehoroscoop uit. En wil je leren hoe je je geboortehoroscoop zelf leest en interpreteert? Dan is de online training Astrologie en je geboortehoroscoop vast iets voor jou.

Lees ook:
Dit is je geboortehoroscoop (volgens de Maya-kalender)

Wat vertelt mijn horoscoop over leven?

Een horoscoop kan duiden wat voor jou belangrijk is op allerlei vlakken in je leven. Het kan inzicht bieden in wat voor soort werk* bij jou zou kunnen passen, hoe jouw familieverbindingen zijn maar het kan je ook vertellen over de liefde. Uit je (liefdes)horoscoop kun je afleiden welk sterrenbeeld een goede match voor je zou zijn. Elk sterrenbeeld heeft namelijk een eigen karakter én een eigen manier waarop het de liefde benadert. Vaak geldt dat de beste matches elkaar aanvullen. Vissen is met zijn grote inlevingsvermogen bijvoorbeeld een goede combinatie met de zorgzame Kreeft of de toegewijde Stier. Wil je meer weten over wat jouw beste match is?

Lees ook:
Dit zijn de vijf typen soulmates (welke heb jij al ontmoet?)

En wil je je meer verdiepen in je eigen sterrenbeeld? Volg dan de online training Astrologie en je sterrenbeeld.

Wat is een soulmate? En hoe kan die jou helpen bij je spirituele ontwikkeling?

Een soulmate wordt ook wel een zielsverwant genoemd. Het is iemand met wie je je sterk verwant voelt, zozeer dat het lijkt alsof jullie dezelfde ziel delen. Je soulmate kan je geliefde zijn, maar ook een goede vriend of vriendin of familielid. Het hebben van een soulmate kan je enorm helpen in je spirituele ontwikkeling: je leert van elkaar, je kunt je aan elkaar spiegelen.

Lees ook:
Soulmates vanuit verschillende hoeken bekeken

Hoe vind ik mijn soulmate?

Als je een geliefde zoekt die aanvoelt als een soulmate, zoek je waarschijnlijk iemand met wie je je intens verwant voelt. Het vinden van je soulmate lukt het best wanneer je jezelf goed kent. Als je weet wie je bent, wat voor jou belangrijk is en wat je gelukkig maakt, is het gemakkelijker om open te staan voor de liefde. Dan voel je aan wie bij je past, en weet je welke eigenschappen echt belangrijk zijn in een ander – en welke eigenschappen uiteindelijk minder relevant zijn. Authenticiteit is misschien wel het belangrijkste in het vinden van de liefde: als jij volledig jezelf kunt zijn, vind je gemakkelijker iemand die dat ook is en bij jou past.

Een ander thema dat heel relevant is voor je spirituele ontwikkeling is de maan.

Lees ook:
Zo maak je kans om je soulmate te ontmoeten

Wat heeft de maan met spirituele ontwikkeling te maken?

De fasen van de maan – of maanstanden – doen allemaal iets met je emoties. Hoe dat kan? Een veelgehoorde verklaring is dat de getijden van de oceaan en de sapstroom in planten ook door de maan worden beïnvloed. Wij mensen bestaan voor ongeveer 70 procent uit water en andere vloeistoffen, dus het is niet zo’n gek idee dat ook ons lichaam en onze emoties reageren op de maan. Wil je weten hoe je de maanstanden inzet in jouw voordeel? Dan is de online training Leef met de maan, zeker iets voor jou.

Lees ook:
De acht fases van de maan – volgens Moonology

Wat betekent volle maan?

Volle maan is een van de fasen of standen van de maan. Die fasen of maanstanden worden bepaald door de stand van de maan ten opzichte van de zon en de aarde. Bij volle maan staat de aarde tussen de maan en de zon. De gehele lichte kant van de maan is naar de aarde gericht: vandaar dat je de maan ziet als een volle, ronde vorm.

Lees ook:

Maanfasen en menstruatie: ken je energie
Dit is wat de maan met je stemming doet
10x wat leven in samenwerking met de maan je oplevert

Wat doet volle maan met mijn emoties?

Veel mensen geloven dat de verschillende maanstanden invloed hebben op je emoties en op je slaappatroon. Volle maan representeert oogst: het staat voor energie en vruchtbaarheid. Dat hoef je niet per se letterlijk te nemen: je kunt het ook zien als een periode om te ‘oogsten’ wat je de afgelopen tijd hebt ‘gezaaid’, waar je je best voor hebt gedaan.

Voor je spirituele ontwikkeling is het niet alleen zinvol om naar de letterlijke lichamen aan de hemel te kijken, zoals de maan. Er is meer tussen hemel en aarde: ook engelen of gidsen kunnen je ook begeleiden op je spirituele pad. Zij zijn eigenlijk de boodschappers van het universum.

Hoe kunnen engelen mij helpen om me spiritueel te ontwikkelen?

Engelen kun je zien als een goddelijke kracht, of als de meest zuivere vorm van energie. Volgens mensen die in engelen geloven, heeft ieder mens een beschermengel. Dat is een engel die altijd bij je is. Wil je dat je beschermengel je helpt, dan kun je een vraag stellen, maar volgens veel ‘engelenkenners’ snappen ze ook indirecte vragen. Als je sterk verlangt naar hulp van ‘boven’ bijvoorbeeld, dan voelt je beschermengel waarschijnlijk wel dat hij ‘geroepen’ wordt. Engelen kunnen je dus helpen bij je spirituele ontwikkeling: ze denken met je mee als je levensvragen hebt en kunnen je een duwtje in de goede richting geven.

Lees ook:
Engelengetallen: hier staan ze voor

Naast beschermengelen zijn er ook aartsengelen. Deze kunnen overal tegelijk zijn. Je kunt ze daardoor altijd aanroepen. Alle engelen – beschermengelen en aartsengelen – zijn er om ons te helpen. Ze kunnen je gidsen richting je levensdoel.

Lees ook: 
Maak gebruik van de kracht van Aartsengelen
Dit zijn de 8 aarde-engelen typen: welke ben jij?

Hoe laat een engel zich aan je zien, en wat zijn orbs?

Engelen kunnen zich laten zien in een fysieke of ‘voelbare’ vorm (je merkt dat er een energie om je heen is, ook al kun je deze niet zien), maar er zijn ook andere manieren waarop ze laten merken dat ze in je buurt zijn. Een van die manieren is door middel van orbs. Dat zijn energieën die allerlei vormen en kleuren kunnen aannemen. Soms zie je een orb op de foto, als een soort lichtbol. Of je merkt aan je kat dat er ‘iets’ door de ruimte beweegt, ook al zie jij het zelf niet. Een zwarte orb kan staan voor een sombere sfeer of verdriet.

Lees ook:
Orbs: dit hebben ze je te zeggen

Wat is karma en wat heeft het met spirituele ontwikkeling te maken?

Het woord karma komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘doen’ of ‘handeling’: onze acties hebben een effect. Oorzaak en gevolg, daar draait het om bij karma. Als je iets onaardigs doet, krijg je dat op de een of andere manier terug op je bord – dat betekent het ongeveer. ‘Karma is a bitch’, wordt vaak gezegd wanneer er, nadat je iets onsympathieks hebt gedaan, iets vervelends met je gebeurt. Boontje komt om zijn loontje, zeg maar. Maar karma gaat niet over boetedoening. Je karma, dat zijn al jouw handelingen én de gevolgen die daaruit voortvloeien bij elkaar. Positieve en minder positieve dingen, dus. Wie zich spiritueel ontwikkelt, streeft naar het opbouwen van ‘goed’ karma, maar natuurlijk is een spiritueel mens ook maar een mens. Je karma zal dus altijd een combinatie zijn van mooie en minder mooie dingen die je doet en die voortkomen uit jouw handelen.

Lees ook:
Verander je karma, verander je leven: met dit vierstappenplan neem je je leven in eigen hand
Ontdek karma. Wat zijn jouw karmische patronen?

Wat zijn chakra’s, en hoe kunnen chakra’s je in je spirituele ontwikkeling helpen?

Chakra’s zijn de zeven energiecentra van je bewustzijn. De chakra-theorie gaat ervanuit dat we behalve een fysiek lichaam ook een geestelijk lichaam hebben. Bij elk chakra of energiecentrum in je lichaam hoort een kracht, een kwaliteit die je kunt ontwikkelen en inzetten in je leven. Letterlijk betekent chakra: ‘cirkel’ of ‘wiel’. Chakra’s zijn wielen van energie, zou je kunnen zeggen. Als de chakra’s in balans zijn, ben je op je best.

Eigenlijk dragen alle chakra’s op hun eigen manier bij aan spirituele ontwikkeling. Maar de chakra’s die het meest verbonden zijn met je spiritualiteit, zijn chakra 6 (Ajna – je derde oog) en chakra 7 (Sahasrara – je kruinchakra). Je derde oog staat voor een goed ontwikkelde intuïtie, de kracht om naar je innerlijke stem te luisteren. Je kruinchakra representeert de kunst om je te verbinden met de hemel, de kosmos en je toekomst. Voel je dat je chakra’s uit balans zijn, dan kunnen chakrastenen helpen.

Lees ook:
Voel je één met het geheel met deze chakrameditatie
7x verse kruidenthee om je chakra’s in balans te brengen
Hoe verken je (dis)balans in je chakra’s?

Welke chakra’s zijn er?

Chakra 1: Muladhara – wortelchakra
Kracht: je helemaal kunnen verbinden met de aarde. Houden van alles wat aards en solide is. Het lichaam begrijpen. Anderen leren hoe ze sterk en gezond kunnen leven.
Chakra 2: Svadhistana – sacraal chakra
Kracht: genieten en anderen inspireren om te genieten. Aandacht hebben voor de kleine dingen in het leven die vreugde brengen. Meebewegen met de stroom van het leven en ook de andere kant van alles kunnen zien. Creativiteit.
Chakra 3: Manipura – zonnevlecht
Kracht: durven handelen, onderhandelen, handeldrijven. Handigheid. Risico’s durven nemen en leiderschap tonen. Verantwoording nemen. Charisma.
Chakra 4: Anahata – hartchakra
Kracht: emotionele intelligentie en compassie. Zelfrespect en zorg voor anderen. Onvoorwaardelijke liefde voor alles wat leeft en voelt.
Chakra 5: Vishuddha – keelchakra
Kracht: de moed om de waarheid te spreken. Zingen en zelfexpressie. Lesgeven en anderen overtuigen van iets dat de moeite waard is. Lastige zaken simpel kunnen uitleggen.
Chakra 6: Ajna – derde oog
Kracht: een goed ontwikkelde intuïtie. Visie ontwikkelen en vernieuwende concepten bedenken. De kracht om naar je innerlijke stem te luisteren.
Chakra 7: Sahasrara – kruinchakra
Kracht: je verbinden met de hemel, met kosmische inspiratie. Het vermogen om het verleden te genezen en de toekomst aan te voelen.

In je spirituele ontwikkeling is het belangrijk ook goed verbinding te blijven maken met de aarde, met het hier en nu. Dat kun je doen door te aarden.

Wat is aarden en hoe kan ik dat doen? Hoe draagt het bij aan mijn spirituele ontwikkeling?

Soms is het alsof je met je hoofd in de wolken leeft. Dan is het prettig om te aarden: je brengt jezelf, je lichaam én geest weer in contact met de aarde. Dat kun je doen door een ademhalingsoefening te doen, waarbij je je aandacht steeds geleidt naar het moment (ademhalen is misschien wel het meest aardse wat je kunt doen). Wat ook helpt: je (blote) voeten stevig, heel letterlijk, neerzetten in de aarde, de wind in je haren voelen. Als je je spiritueel wilt ontwikkelen, kun je de neiging hebben om alleen aandacht te besteden aan de hogere chakra’s, terwijl aarden je helpt om daar beter mee verbonden te raken. Misschien klinkt aarden als iets dat rationeel is, maar het kan je juist helpen in je spirituele ontwikkeling.

Lees ook:
Aarden met kristallen: zo doe je dat
Is je kind druk, onrustig of moe? Leer het om te aarden

Verder zijn er nog een aantal andere dingen die je kunnen helpen op je spirituele pad, zoals je dromen, ayahuasca en tarot.

Wat is de betekenis van mijn dromen? Hoe kan ik door te dromen mijn spirituele ontwikkeling versterken?

We brengen een groot deel van ons leven dromend door – wel twee uur per nacht, dus opgeteld zo’n zes jaar van ons leven. Die dromen zeggen iets over wat er in ons leeft. Psychoanalyticus Sigmund Freud bedacht meer dan een eeuw geleden een uitgebreide dromentheorie. Hij zag dromen als manifestaties van onze verlangens en angsten. Dromen zouden volgens hem laten zien wat er in ons onderbewuste speelt.

Veel dromen gaan over vallen of vliegen. In dromen kan veel meer dan in het echt. Vallen symboliseert vaak dat je te veel gevraagd hebt van jezelf, en misschien dat het een goed moment is om kritischer te zijn op je toekomstplannen. Ben je in je droom juist bang om te vallen, maar gebeurt dat niet echt, dan kan dat symboliseren dat je bang bent om los te laten. En vliegen? Als je daarover droomt, betekent het vaak dat je verlangt naar vrijheid. Loskomen van beperkingen die je jezelf hebt opgelegd, bijvoorbeeld.

Je kunt je spirituele ontwikkeling versterken door te dromen. Daarbij helpt het bijvoorbeeld om een droomdagboekje naast je bed te leggen. Schrijf direct na het wakker worden je droom op. Dat kan inzicht brengen in de thema’s die je bezighouden, en het kan je helpen om het verband tussen je dromen in te zien.

Meer weten over je dromen? Dit is de betekenis van de acht meest voorkomende dromen.

Wat is numerologie en wat heeft het met spirituele ontwikkeling te maken?

Numerologie is de leer van de getallen. Bij numerologie gaat men ervan uit dat getallen een betekenis hebben voor de mens. Ze zeggen iets over wie je bent en hoe je levensloop eruitziet. De gedachte erachter is dat de getallen in jouw leven – bijvoorbeeld je geboortedatum – geen willekeur zijn, maar verbonden zijn met je persoonlijkheid en leven. Volgens numerologen kan de leer van de getallen je onder andere vertellen wat je te leren hebt in het leven. Wie zich spiritueel wil ontwikkelen, kan dus veel hebben aan numerologie: het laat je zien wat jouw spirituele uitdagingen zijn.

Lees ook:

Numerologie: dit betekenen de getallen
Vriendschaps-numerologie: Ontdek het thema van jullie vriendschap
Benieuwd naar het thema van jullie relatie? Numerologie vertelt het je

Wat is de vijfde dimensie?

Er zijn verschillende spirituele dimensies. De derde en de vierde dimensie maak je waarschijnlijk het meest bewust mee. De derde dimensie draait om ontdekken, fouten maken en durven, de vierde dimensie om vertrouwen en mediteren. De vijfde dimensie gaat over bewustwording van het grotere geheel: je kunt los van jezelf naar de wereld kijken en onvoorwaardelijke liefde ervaren.

Lees ook:
Transformeren naar de vijfde dimensie: wat is dat precies?

Wat is reïncarnatie? Wat heeft het te maken met spirituele ontwikkeling?

Reïncarnatie wordt ook wel wedergeboorte genoemd. Het is de (soms religieuze) opvatting dat de ziel, of de geest, na de dood opnieuw geboren wordt in een andere fysieke vorm. Jouw ziel kan dan dus terugkeren op aarde in de gedaante van een ander mens of een dier, en heeft waarschijnlijk ook al verschillende keren eerder geleefd. Reïncarnatie speelt een belangrijke rol in bijvoorbeeld het hindoeïsme en boeddhisme. Wil je je spiritueel ontwikkelen, dan kan het interessant zijn je te verdiepen in reïncarnatie. Misschien heb je altijd het gevoel gehad dat je al eerder op deze aarde was. Wie of wat was je dan? Het kan interessant zijn eens op te schrijven wat je eigen gedachten daarover zijn.

Ook een vorig leven of vorige levens kunnen invloed hebben op je spirituele ontwikkeling. Zo kun je last hebben van karma uit een vorig leven wat je door middel van bijvoorbeeld een ayahuasca-ceremonie kunt proberen op te lossen.

Lees ook:
Reïncarnatie: ontdek je vorige levens

Wat is ayahuasca en wat kan het voor me doen?

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse plant, waar een drank van gemaakt wordt. Van die drank ga je hallucineren. De plant wordt ook wel ‘la purga’ genoemd, Spaans voor ‘zuivering’. Dat komt omdat gebruikers van ayahuasca vaak sterke fysieke reacties op de drank hebben: vaak moeten ze bijvoorbeeld overgeven. Al eeuwenlang wordt ayahuasca gebruikt in religieuze rituelen door indianenvolken uit het Amazonegebied. Zij zetten het in om te communiceren met geesten en om hun band met de natuur te versterken.

Ayahuasca wordt gebruikt tijdens rituele ceremonies, onder leiding van een sjamaan of iemand die dit van een sjamaan geleerd heeft. Mensen gebruiken het om hun onderbewustzijn te verkennen, zich spiritueel te ontwikkelen en negatieve emoties of onverwerkte herinneringen los te laten.

Lees ook:
Ayahuasca: van depressie naar verlichting of andersom

Een andere manier om je spiritueel te ontwikkelen en inzicht in je onderbewustzijn te krijgen, is het trekken van een tarotkaart.

Hoe kan ik een kaart trekken bij tarot? Hoe draagt tarot bij aan mijn spirituele ontwikkeling?

Tarotkaarten trekken kan je helpen om je spiritueel te ontwikkelen. Je hebt er een deck (set) tarotkaarten voor nodig en zult je, om de legging te begrijpen, een beetje in de betekenis van de kaarten moeten verdiepen. Door de tarotkaarten te schudden, breng je jouw energie over op de kaarten. Elk deck bestaat uit 78 stuks: 22 Grote Arcanakaarten en 56 Kleine Arcanakaarten. Natuurlijk leer je niet zomaar van al die kaarten de betekenis, maar het loont de moeite om je erin te verdiepen: hoe beter je de kaarten kent, hoe meer je kunt leren over wat er op spiritueel niveau in je leeft.

Als je een begin wil maken met tarotleggingen, dan is onze online training Tarot een mooi startpunt. In 4 lessen leer je hoe je de dialoog aangaat met de kaarten. Hiermee activeer jij jouw innerlijke wijsheid die onder de oppervlakte ligt, de wijsheid waar jij met je verstand nét niet bij komt.

Benieuwd hoe een legging van tarotkaarten werkt? Een tarotcoach legt uit.

Hier vind je tarotkaarten en allerlei soorten inzichtkaarten

Wat kunnen kristallen voor me betekenen?

Kristallen kunnen veel voor je doen. Ze kunnen je helpen aarden, helpen focussen, kalmeren, beschermen of meer inzicht geven. Eigenlijk kunnen kristallen alles versterken wat je toch al aan het doen bent, of wat je graag wílt doen in het leven. Ze ondersteunen je op het pad dat je kiest.

Welke kristallen versterken spiritualiteit?

Amethist is een paars kristal dat vaak wordt aangeraden als je nog niet zo ‘ervaren’ bent op het spirituele pad. Het helpt je namelijk om je intuïtie verder te ontdekken, en die staat centraal bij alles wat je wilt doen op het gebied van spiritualiteit. Ook heeft het een kalmerende werking.

Zwarte obsidiaan is een beschermende steen. Deze kun je goed gebruiken als je op een kruispunt staat in je leven, of al een nieuw pad hebt gekozen, en wel wat veiligheid kunt gebruiken.

Een kristal dat eigenlijk ‘altijd goed’ is, is de rozenkwarts. Of je nu je innerlijke kind wilt helen, of problemen hebt in je relatie die je wilt oplossen: de rozenkwarts helpt je. De steen brengt rust en harmonie.

Welke edelsteen past bij mij?

Als je een edelsteen (of kristal, dat is hetzelfde) wilt uitkiezen, kun je op verschillende manieren te werk gaan. De belangrijkste en meest eenvoudige manier is waarschijnlijk om verschillende kristallen te bekijken, en dan te kiezen op gevoel. Welk kristal trekt je aan? Vind je het lastig om die keuze op gevoel te maken, dan kun je het ook op deze manier doen:

* Leg een paar stenen voor je neer in de vorm van een regenboog. Sluit je ogen, probeer naar binnen te keren en wees in het moment. Beweeg je hand van rechts naar links, langzaam over de kristallen, en vraag de stenen om raad. Noem wat je nodig hebt: bescherming, rust, liefde? Zodra je voelt dat een van de stenen zich ‘meldt’ pak je de steen op. Dat kristal gaat jou helpen vandaag.

Zoek je meer inspiratie op het gebied van kristallen, of weet je juist al welke je wilt hebben? In de Happinez webshop kun je veel verschillende edelstenen vinden.

Meer lezen over het kiezen van een kristal? Zo ontdek je welke edelstenen of kristallen bij jou passen.

Een andere manier om ondersteuning te vinden in je dagelijks leven, is door te pendelen.

Wat is pendelen en wat kan het voor me doen?

Pendelen is een manier om antwoord op lastige (levens)vragen te vinden. Stel, je twijfelt over je liefdesleven, je werk, een grote stap die je misschien wilt maken (verhuizen?), of een vriendschap. Met behulp van een pendel, een kettinkje met daaraan een puntig of druppelvormig voorwerp, kun je je onderbewustzijn aan het ‘praten’ krijgen. Je stelt een vraag die via de pendel met ‘ja’, ‘nee’ of ‘misschien’ kan worden beantwoord door middel van een beweging: een cirkeltje of een slingerbeweging. Test hem eerst met vragen waar je het antwoord al op weet, zodat je weet welke beweging welk antwoord betekent (bijvoorbeeld: ‘heb ik blauwe ogen?’ of ‘heb ik een zus?’). Ken je de pendel een beetje, en weet je hoe hij ‘antwoordt’, dan kun je vragen gaan stellen waar je het antwoord nog niet op weet.

Meer weten over pendelen? Hier vind je de eerste stappen die je nodig hebt als je wilt beginnen met pendelen.

Pendelen geeft je antwoord op levensvragen, manifesteren kan je helpen om het antwoord op die levensvragen (bijvoorbeeld: welke stap in mijn carrière moet ik zetten?) te gebruiken om je dromen te realiseren.

Wat is manifesteren?

Manifesteren is het scheppen van jouw eigen leven. We doen het allemaal, elke dag. Ieder mens is opgebouwd uit energie – van je gedachten tot je gevoelens, van je lijf tot je chakra’s – en met die energie creëren we ons leven. Natuurlijk kun je niet alles zelf bepalen, sommige dingen liggen buiten onze invloedssfeer. De gedachte achter manifesteren is echter dat je wel veel kunt doen om een mooi leven te manifesteren. Positieve energie is de sleutel, en daar kun je zelf veel voor doen.

Leren manifesteren? Volg dan de Happinez-training Manifesteren.

Lees ook:
Manifesteren als super power: 7 lessen van Gabrielle Bernstein
Hoe ontvangen je helpt te manifesteren waar je naar verlangt

Vergelijkbaar met manifesteren is het zetten van intenties. Het werkt alleen net iets anders.

Hoe kan ik intenties zetten? Wat is dat?

Intenties zetten doet een beetje denken aan goede voornemens maken. Alleen gaat het bij intenties zetten niet om het bereiken van een doel, maar om leven vanuit je hart. Niet de bestemming staat centraal, maar de reis. Een voorbeeld van een intentie is: ‘Ik wil anderen en mezelf vergeven’. Of: ‘Ik wil mijn eigen pad volgen.’ Intenties hebben een positieve toon en gaan uit van je eigen kracht. Ze draaien om ‘willen’, nooit om ‘moeten’ of ‘bereiken’. 

Ook affirmaties kunnen helpen te gaan leven zoals jij graag wilt.

Lees ook:
Vind je veranderen moeilijk? Met maandelijkse intenties lukt het wel

Wat zijn affirmaties?

Een affirmatie is een soort positieve wens voor jezelf die je de kosmos instuurt. De wens is niet alleen positief van inhoud, maar ook van toon: je gebruikt geen ‘negatieve’ woorden zoals ‘geen’ of ‘niet’. Een affirmatie is een wens die je uitspreekt alsof deze al aan het uitkomen is (en dat is misschien ook zo!). Bijvoorbeeld: ‘Ik ben volledig in het hier en nu’, ‘ik sta in contact met het universum’, ‘mijn intuïtie leidt mij’, ‘ik vertrouw op mijn gevoel’. ‘Affirmeren’ betekent bevestigen: je bevestigt dat iets is zoals je het graag wilt hebben. 

Lees ook:
15 affirmaties om je intuïtie te versterken
Verminder angst en zorgen met deze 15 affirmaties

Naast het zetten van intenties of het uitspreken van affirmaties kun je ook op een geheel andere manier bewuster gaan leven. Bijvoorbeeld door je seksuele energie te herkennen en te gebruiken. Dit kun je doen door je te verdiepen in tantra.

Wat is tantra en wat kan ik ermee?

Tantra is een eeuwenoude Indiase leer over lichaamsbewustzijn. Bij tantra draait het om aanwezig zijn in je lijf, en voelen in plaats van leven op de automatische piloot. Tantra wordt vaak geassocieerd met seksualiteit, en dat speelt inderdaad een rol, maar het is veel breder dan dat. Je zou het kunnen zien als een leer die je helpt om de sparkle of joy in jezelf te ontdekken. Die ‘vonk’ kun je inzetten in je hele leven, bij alles wat je doet.

De Happinez tantra training volgen? Dat kan hier.

 

Uitgelicht beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus 

Beeld ‘Wat heeft de maan met spirituele ontwikkeling te maken?’ en ‘Hoe kan ik een kaart trekken bij tarot? Hoe draagt tarot bij aan mijn spirituele ontwikkeling?’: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Beeld ‘Hoe kunnen engelen mij helpen om me spiritueel te ontwikkelen’ enWelke edelsteen past bij mij?’ : fotografie door Danique van Kesteren, styling door Maaike Koorman

Beeld ‘Welke chakra’s zijn er?’, ‘Wat is numerologie en wat heeft het met spirituele ontwikkeling te maken?’en ‘Wat kunnen kristallen voor me betekenen? : fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Beeld ‘Wat is reïncarnatie? Wat heeft het te maken met spirituele ontwikkeling?’ en ‘Wat is ayahuasca en wat kan het voor me doen?’: fotografie door Violaine Chapallaz

Beeld ‘Hoe kan ik intenties zetten? Wat is dat?’: fotografie door Dana van Leeuwen, styling en productie door Marita Janssen